Štvrtok 19. septembra, 2024
Modul Vikram a mesačné vozidlo Pragján. (Foto: Indian Space Research Organization)

Indické vozidlo Pragján už chodí po mesiaci

Indická vesmírna agentúra Indian Space Research Organisation (ISRO) vo štvrtok zverejnila zábery svojho vozidla Pragján, ktoré vychádza na svoju prvú cestu po Mesiaci. Len niekoľko hodín po úspešnom pristátí blízko južného pólu Mesiaca sa vozidlo s menom znamenajúcim „múdrosť“ zviezlo dolu po rampe z modulu Vikrám a vybralo sa na prieskum Mesačného povrchu. 26-kilové vozidlo je poháňané solárnou energiou a jeho životnosť by mala dosiahnuť okolo 14 dní.

Živý prenos z pristátia indického modulu:

Pristátie na mesačnom povrchu sa zhodovalo so začiatkom mesačného dňa, ktorý podľa zemského času trvá približne štyri týždne. Počas tejto doby bude mať pristávacia časť Vikrám a vozidlo Pragján 14 dní slnečného svetla na nabitie svojich batérií. Potom nastúpi mesačná noc. Zatiaľ nie je isté, či sa prístroje opäť aktivujú počas ďalšieho mesačného dňa.

Vo videu je možné vidieť, ako vozidlo preskúmava skalnatú krajinu a so svojimi šiestimi kolesami zanecháva odtlačok loga ISRO na povrchu Mesiaca. Pragján je vybavený dvoma vedeckými prístrojmi na analýzu mesačnej pôdy a objavovanie prítomnosti minerálov. Bude komunikovať so sondou Čandrájan-3, ktorá stále obieha okolo Mesiaca, a tieto informácie budú následne prenesené na Zem.

Pragján vychádza z modulu Vikrám:

Pragján chodí po mesačnom povrchu:

Jedným z hlavných cieľov misie Čandrájan-3 je nájsť na Mesiaci vodu, najmä v trvalo zatienených kráteroch na južnom póle. Prítomnosť vody by mohla byť kľúčová pre budúce osídlenie Mesiaca ľuďmi a potenciálne by sa mohla využiť ako pohonná látka pre kozmické lode cestujúce na Mars a do ďalších vzdialených destinácií.

Mesiac videný zo sondy Čandrájan-3:

Úspešné pristátie Čandrájan-3 nadväzuje na ruskú vesmírnu loď Luna-25, ktorá zažila technický problém a na Mesiaci havarovala. Úspech Indie predstavuje ďalší míľnik v jej ambicióznom programe preskúmania vesmíru a jej záväzku odhaliť tajomstvá južného pólu Mesiaca.

Týmto sa India zaraďuje do exkluzívnej skupiny krajín, ktorým sa náročné pristátie na Mesiaci podarilo. Okrem Indie boli úspešní USA, Sovietsky zväz a Čína. Na južnom póle Mesiaca indický modul dokonca pristál zatiaľ ako jediný.

Indovia sa o pristátie na mesačnom južnom póle pokúsili už v roku 2019. Avšak pristávací modul sondy s menom Čandrájan-2, ktorá okolo Mesiaca obieha dodnes, pristáť nedokázal. Ten istý rok prebehol aj neúspešný pokus Izraela. Sonda Berešit (Beresheet) pristátie na Mesiaci taktiež nezvládla.

Prečítajte si aj