Sobota 5. októbra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reční počas záverečnej tlačovej konferencie samitu o mieri na Ukrajine vo švajčiarskom Luzerne 16. júna 2024. (Sedat Suna/Getty Images)

India, Brazília, Saudská Arábia a Južná Afrika odmietli podporiť mierové vyhlásenie o Ukrajine

Desiatky krajín 16. júna uviedli, že rešpektovanie „územnej celistvosti a zvrchovanosti“ je základom akejkoľvek mierovej dohody na ukončenie ruskej invázie na Ukrajine. Niektoré kľúčové regionálne mocnosti však odmietli podpísať komuniké vydané po mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku.

Na dvojdňovom samite sa zúčastnilo viac ako 90 krajín – vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Japonska. Rusko nebolo pozvané a Čína sa odmietla zúčastniť.

Mierový samit sa skončil 16. júna vydaním spoločného komuniké, ktoré podpísalo takmer 80 krajín a ktoré sa zameriava na jadrovú bezpečnosť, potravinovú bezpečnosť a prepustenie vojnových zajatcov.

Signatári opätovne potvrdili svoj záväzok dodržiavať „zásady zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých štátov vrátane Ukrajiny v rámci ich medzinárodne uznaných hraníc“.

„Sme presvedčení, že dosiahnutie mieru si vyžaduje zapojenie všetkých strán a dialóg medzi nimi,“ uvádza sa v spoločnom komuniké.

Medzi účastníkmi, ktorí komuniké nepodpísali, boli podľa zoznamu signatárov India, Saudská Arábia, Mexiko, Južná Afrika a Spojené arabské emiráty. Brazília sa pripojila ako pozorovateľ, ale vyhlásenie nepodpísala.

Indické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sa k samitu pripojilo, aby „preskúmalo možnosti ďalšieho postupu pri rokovaní o vyriešení veľmi zložitej a naliehavej otázky“, ale rozhodlo sa spoločné komuniké nepodporiť.

„Podľa nášho názoru môžu k trvalému mieru viesť len tie možnosti, ktoré sú prijateľné pre obe strany,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. „V súlade s týmto prístupom sme sa rozhodli vyhnúť sa spojeniu so spoločným komuniké alebo akýmkoľvek iným dokumentom, ktorý vznikol na tomto samite.“

Sydney Mufamadi, poradca Juhoafrickej republiky pre národnú bezpečnosť, uviedol, že spoločné komuniké zužuje zákaz použitia jadrových zbraní „len na kontext Ukrajiny“.

„Ide o postoj, proti ktorému Južná Afrika vytrvalo vystupovala na iných fórach zaoberajúcich sa touto otázkou – zákaz platí celosvetovo a Južná Afrika bude naďalej popredným zástancom úplného zákazu hrozby alebo použitia jadrových zbraní v akomkoľvek kontexte,“ uviedol.

„Vyzývame Ukrajinu a Rusko, aby si vzali k srdcu rady, ktoré sa zameriavajú na riešenie, a nie na eskaláciu, na mierové riešenia, a nie na podporu vojny.“

Mexická ministerka zahraničných vecí Alicia Bárcena Ibarra trvala na zapojení Ruska do rokovaní.

Ukrajina nalieha na Čínu, aby podporila územnú celistvosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdôraznil, že je potrebné, aby všetci účastníci samitu vrátane Číny podporili územnú celistvosť Ukrajiny, a uviedol, že „bez nej nebude trvalý mier“.

„Chceme, aby Čína rešpektovala územnú celistvosť a zvrchovanosť nášho štátu, rovnako ako my rešpektujeme ich. Vážime si ich život a rozhodnutia ľudí a dúfame, že Čína urobí to isté,“ uviedol na sociálnej sieti X.

Zelenskyj dodal, že Ukrajina už rokuje s ďalšími krajinami o usporiadaní druhého mierového samitu.

„Už máme krajiny, ktoré majú záujem o usporiadanie druhého mierového samitu, a začali sme s nimi rozhovory. Som presvedčený, že ich rozhodnutie bude mať celosvetový význam,“ povedal.

Predtým Zelenskyj uviedol, že Ukrajina sa viackrát pokúsila stretnúť s čínskymi predstaviteľmi vrátane vodcu Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pchinga, ale neboli úspešné. Obvinil Rusko, že využíva vplyv Číny v ázijsko-tichomorskom regióne na narušenie mierového samitu pod vedením Švajčiarska.

ČKS uviedla, že sa rozhodla nezúčastniť na mierovom samite, pretože nesplnil očakávania Číny, najmä pokiaľ ide o účasť Ruska na samite.

Počas spoločnej tlačovej konferencie s prezidentom Joeom Bidenom 13. júna na samite G7 v Taliansku Zelenskyj povedal, že vodca ČKS počas telefonického rozhovoru prisľúbil, že Čína nebude predávať zbrane Rusku.

„Povedal, že Rusku nepredá žiadnu zbraň,“ povedal ukrajinský líder. „Uvidíme … Ak je [slušný] človek, tak to neurobí, pretože mi dal [svoje] slovo.“

Zelenskyj nespresnil, kedy sa telefonický rozhovor s vodcom čínskeho komunistického režimu uskutočnil.

Po tom, ako Zelenskyj dohovoril, americký prezident Joe Biden dodal: „Mimochodom, Čína nedodáva zbrane, ale poskytuje schopnosť tieto zbrane vyrábať a technológie, ktoré sú na to k dispozícii. Takže v skutočnosti pomáha Rusku.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj