Štvrtok 19. septembra, 2024
Štyri divadlá, lídrované AND (koordinátor projektu), vytvoria spoločnú medzinárodnú pouličnú inscenáciu CIRCUS CARAVANA zameranú na zbližovanie miestnych občanov V4 s odídencami z Ukrajiny. ICEBREAKING bude nonverbálnym pohybovo-vizuálnym vyjadrením sociálneho začlenenia, ktoré prostredníctvom divadla rozpráva príbehy ľudí v zmiešaných komunitách. Divadlo, ktoré búra predsudky, zobrazuje výhody globálneho spolužitia a zbližuje ľudí. (Zdroj: www.and-theatre.art/icebreaking)

Icebreaking: Umelci z krajín V4 chcú prebudiť empatiu k ukrajinským odídencom

Divadelníkov z krajín V4 spojil projekt „Icebreaking“ s hlavnou myšlienkou Umenie spája a dokáže prelamovať ľady. Medzinárodnú pouličnú inscenáciu vytvorili slovenskí, českí, poľskí a maďarskí autori ako reakciu na vojnu na Ukrajine, utečeneckú krízu a hlavne „upadajúcu ochotu domácich pomáhať odídencom z Ukrajiny“.

„Icebreaking je nonverbálne pohybovo-vizuálne divadlo sociálnej inklúzie, ktoré prostredníctvom divadla rozpráva príbehy ľudí v zmiešaných komunitách,“ hovorí Ján Fakla, riaditeľ Ansámbla nepravidelného divadla, ktoré na projekte participuje za slovenskú stranu. „Ide nám o odkrývanie stereotypov v našich hlavách, uvedomenie si, že sme všetci rovnakí ľudia a máme si pomáhať, ak to je potrebné,“ vysvetľuje.

Okrem slovenského AND n. o. je partnerom projektu poľský súbor Teatr KTO, české kabaretné divadlo Krvik Totr a maďarská skupina nového cirkusu Firebirds. Umelci spolupracujú tiež s nezávislým ukrajinským umeleckým súborom pracujúcim v oblasti multimediálneho divadla WE: Media Theater.

Autori približujú, že projekt má tri fázy. Prvú už zrealizovali a podľa divadelníkov ukázala, že projekt má zmysel. V štyroch hlavných mestách V4 už urobili výskum v ukrajinskej komunite spolu so sociálno-inkluzívnymi aktivitami s domácimi občanmi. „Oboznámili sa s osudmi a postojmi desiatok Ukrajincov a Ukrajiniek, ktorí svoju situáciu vnímajú veľmi individuálne. Niektorí dokázali nájsť nový domov v novej krajine, iní sa nevedia dočkať návratu na Ukrajinu, mnohí žijú v spomienkach, ďalší sú odhodlaní všetkými prostriedkami brániť svoju vlasť. Toto všetko sa stalo súčasťou pouličnej inscenácie Human Caravana,“ uvádzajú k dielu, ktoré videli návštevníci septembrového Festivalu Amplión v Banskej Štiavnici.

„Snažili sme sa návštevníkov zapojiť do predstavenia, aby si napríklad vyskúšali, aké to je ísť bez všetkého dlhé dni neznámou krajinou. Naším cieľom je búrať prostredníctvom umenia predsudky a myslíme si, že naša pouličná inscenácia dokázala ľudí vtiahnuť do diania a uvedomiť si, ako sa všetci vzájomne potrebujeme,“ poznamenala dramaturgička a režisérka Jana Mikitková.

Druhá fáza projektu financovaného Európskou úniou sa začína na Slovensku. V Banskej Štiavnici sa od 24. do 28. januára stretnú divadelníci zo všetkých štyroch krajín a začnú skúšať novú pouličnú divadelnú inscenáciu Circus Caravana. Takéto rezidencie majú byť neskôr aj v Prahe, Budapešti a Krakove, kde hru aj odpremiérujú. Tvorcovia s ňou následne plánujú cestovať po krajinách V4 a Ukrajine.

Prečítajte si aj