Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke kandidáti na prezidenta Ivan Korčok (vľavo) a Peter Pellegrini (vpravo) v diskusnej relácii RTVS. (Zdroj: Ivan Korčok / Peter Pellegrini / FB)

I. Korčok a P. Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru. Zhodli sa na tom kandidáti na prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS. Obaja si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. P. Pellegrini sa obáva, že I. Korčok by to nedokázal, pretože chce byť protiváhou kabinetu. I. Korčok považuje za dôležitú aj nezávislosť prezidenta, no s vládou je pripravený spolupracovať na opatreniach pre ľudí.

„Hospodársky rast nedosahuje úroveň, akú by sme si želali,“ súhlasí P. Pellegrini. Súčasnú situáciu vyčíta aj predošlým vládam Igora Matoviča a Eduarda Hegera, ktorých súčasťou Ivan Korčok bol. P. Pellegrini tvrdí, že súčasná vláda napriek zlému stavu financií dokázala za uplynulé mesiace prijímať sociálne opatrenia, snaží sa naštartovať ekonomický rast prostredníctvom budovania a investícií. Dodal, že do prezidentského úradu by priniesol dlhoročné skúsenosti z politiky. Skonštatoval, že za svoju kariéru viedol delegácie do zahraničia a bol napríklad pri uzatváraní zmlúv so zahraničnými univerzitami.

I. Korčok podčiarkol aj potrebu vyriešiť odchody mladých ľudí do zahraničia. V ekonomickej oblasti môže podľa neho hlava štátu otvárať dvere podnikateľom aj regiónom a pomáhať im získavať investície. Aj v tomto by chcel spolupracovať s vládou Roberta Fica. „To sám urobiť nemôžem,“ podotkol s tým, že hoci má skúsenosti z diplomacie a kontakty, na prijímanie zmien k lepšiemu potrebuje spoluprácu s vládou. Ohradil sa pritom voči kritike predošlých vlád. Podčiarkol, že vtedy fungovala zahraničná politika, za ktorú zodpovedal. Podotkol, že napriek zlej situácii s pandémiou sa podarilo vládam v minulom volebnom období presadiť aj výrazné opatrenia v sociálnej oblasti. Napriek tomu uznal, že vláda bola nevyužitá príležitosť.

Čo sa týka otázky spolupráce s vládou, I. Korčok sa obáva Pellegriniho prílišnej „servílnosti“ a P. Pellegrini snahy Korčoka byť protiváhou vláde za každú cenu. P. Pellegrini deklaroval, že by sa vláde dokázal postaviť vždy, keď by chcela postupovať v rozpore s Ústavou SR alebo sa spreneverila svojmu poslaniu. Kritizoval výroky opozičných politikov, podľa ktorých by zvolenie Korčoka znamenalo započatie konca súčasnej vlády. Hovorí o rozdeľovaní spoločnosti. Je však presvedčený o stabilite koalície a o tom, že sa im podarí dosiahnuť viac, ak sa budú vedieť najvyšší ústavní činitelia stretnúť a konštruktívne diskutovať.

I. Korčok reagoval, že o hrozbe Pellegriniho zvolenia pre stabilitu vládnej koalície nehovorí on, ale Pellegriniho koaličný partner a líder SNS Andrej Danko. „Slová pre mňa nie sú prázdne floskuly. Som pripravený spolupracovať s vládou,“ zdôraznil s tým, že rešpektuje ústavu. Myslí si však, že prezident by mal byť nezávislý a nielen predĺžená ruka vlády. Konať má podľa neho bez príkazov a má vedieť spájať.

Prečítajte si aj