Streda 18. septembra, 2024
(Zľava) Jozef Mihál (Demokrati) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) (Foto: FB / Jozef Tirak Mihal / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Hrozí sporiteľom ďalšie zníženie príspevkov do 2. piliera? Pod také niečo sa Hlas nepodpíše, tvrdí minister

Len nedávno vládna koalícia znižovala príspevky do druhého piliera o 1,5 %. Expert na dane a odvody Mihál upozornil, že sa plánuje ďalšie znižovanie – tentokrát o celé jedno percento. Toto opatrenie podľa neho môže viesť k výrazným finančným stratám pre živnostníkov a zamestnancov, ktorí za aktuálne volebné obdobie štyroch rokov prídu o stovky až tisíce eur. Minister práce Tomáš tieto tvrdenia popiera a považuje ich za klamstvo.

Čaka sporiteľov ďalšie zníženie?

Vláda má pripravovať ďalšie zníženie príspevkov do druhého piliera z aktuálnych 4 % o celé jedno ďalšie percento. Upozornil na to na sociálnej sieti expert na dane a odvody, bývalý podpredseda vlády a bývalý europoslanec Jozef Mihál (Demokrati).

V praxi to pre živnostníkov, SZČO či zamestnancov zarábajúcich minimálnu mzdu bude znamenať stratu až 900 eur za obdobie rokov 2024-2027. Pri vyššom príjme bude rásť aj strata. Tí, ktorí zarábajú 1 500 eur mesačne, stratia počas 4 rokov 1 800 eur. Pri príjme 3 000 eur mesačne sa stratená suma zvýši až na 3 600 eur.  

“O 900 eur prídete preto, lebo aktuálna vláda Roberta Fica už znížila vaše príspevky do druhého piliera na 4 % a chystá sa ich ďalej znížiť na 3 %. O to viac budete platiť do Sociálnej poisťovne s prísľubom, že štát sa o vás na staré kolená postará,” zhodnotil Mihál.

V druhom pilieri je vyše 1 800 000 sporiteľov, ktorí by tak dokopy mali prísť za rok o 360 miliónov eur a za 4 roky o 1,2 miliardy eur.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) Mihálove vyjadrenie odmietol a označil za klamstvo. „Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nepripravuje znižovanie odvodu do druhého piliera a ani sa nikto s takouto konsolidačnou požiadavkou naň neobrátil,“ zdôraznil Tomáš.

„Tam v podstate stačí zobrať tú novelu, ktorá bola schválená v decembri 2023. A zmeniť tam číslo 4% na 3%, prepísať dôvodovú správu a je to vybavené. K tomu sa nemusí vyjadrovať žiaden úradník z ministerstva práce,“ naznačil Mihál. 

Tomáš však tvrdí, že Hlas sa pod také niečo nepodpíše a nedopustí to.

Vláda len nedávno znižovala výšku príspevku

Vládna koalícia len nedávno, krátko po voľbách, zákonom lex konsolidácia siahla na príspevok do starobného dôchodkového systému, keď v druhom pilieri znížila výšku príspevku z 5,5 % na 4 %. Sporitelia tak len za rok 2024 prídu o približne 360 miliónov eur.

Opozičná poslankyňa Martina Holečková (KDH) poznamenala, že vždy, keď vláda na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) potrebuje peniaze na nejaké populistické opatrenia, berie ich z druhého piliera. Spolieha sa podľa nej na to, že ľudia to nepostrehnú, keďže im neberie priamo z peňaženiek. “Realita je však taká, že sa vláda chystá obrať občanov o desiatky tisíc eur a najviac sa to dotkne mladých ľudí,“ poznamenala expertka KDH na sociálnu oblasť.

Podľa ministra práce sa so znížením na 4 % zatiaľ počíta ako s dlhodobým riešením. Opatrenie je súčasťou vládneho konsolidačného balíčka. “V ústave je zakotvená trojpilierovosť dôchodkového systému, čiže nie je možné druhý pilier zrušiť. Toto je teraz opatrenie, ktoré bolo prijaté. Zatiaľ je to natrvalo. Uvidíme, či sa bude v budúcnosti niečo meniť,“ povedal.

Mihál: Ficove vlády otvorili pilier už 4-krát

Ekonóm Mihál ďalej pripomína, že sa podľa jeho informácií chystá opätovné otvorenie starobného dôchodkového sporenia podobne ako druhého piliera a malo by dôjsť k zrušeniu automatického vstupu mladých. Odborník na dane a dôchodky pripomína, že Ficove vlády otvorili druhý pilier už celkovo štyrikrát. Prvýkrát v roku 2008 a naposledy v roku 2015, čím mali získať od sporiteľov dokopy viac ako miliardu eur. Vláda v roku 2012 znížila sadzbu príspevkov z pôvodných 9 % hrubej mzdy na 4%, čo znamenalo, že Slováci si začali sporiť do druhého piliera o polovicu menej než dovtedy.

“Osobne očakávam aj zrušenie tzv. programového výberu, kedy si väčšina sporiteľov pri odchode do dôchodku mohla vybrať všetky svoje druhopilierové úspory. Namiesto toho si budete môcť vybrať z ponúk dvoch (číslom 2) životných poisťovní, ktoré vám v ťažkej konkurencii ponúknu 20 (no dobre, 30) eur mesačne…,” skomentoval momentálnu situáciu Mihál.

Dodal, že aktuálne je prioritou vlády zaplátať dvojmiliardové manko v rozpočte Sociálnej poisťovne. Namiesto zlepšovania dôchodkového sporenia bude podľa neho nasledovať jeho okliešťovanie, čo môže viesť až k jeho likvidácii. 

Šéf rezortu práce Tomáš označil za špekulácie aj vyjadrenia ohľadom zrušenia programového výberu. Naopak tvrdí, že súčasné vedenie zrušeniu programového výberu, ktoré mala mať v pláne bývalá vládna koalícia spolu s Mihálom, vlastne zabránilo.

„Bývalá vládna koalícia, ktorej súčasťou boli aj členovia strany Demokrati, to chcela zrušiť. Ale ministerstvo práce pod súčasným vedením prijalo kroky, ktoré umožňujú naďalej ľuďom vyberať si tieto peniažky našporené v druhom pilieri naraz a jednorázovo,“ uviedol minister.

Toto tvrdenie zas poprel Mihál. Podľa neho mal takéto ambície jedine bývalý minister Krajniak, ostatní koaliční partneri boli za zachovanie programového výberu.

Čo je trojpilierovosť a na čo slúži druhý pilier

Téma dôchodkov patrí medzi najdiskutovanejšie v spoločnosti, a to nielen počas predvolebných kampaní. V súvislosti s klesajúcou demografickou krivkou a starnutím populácie začína byť situácia alarmujúca už aj na Slovensku. Vyplýva to aj zo správy Európskej komisie o starnutí populácie z roku 2021, kde sa uvádza, že v roku 2019 sme na Slovensku mali 16,3 % obyvateľov nad 65 rokov, pričom odhady na rok 2070 boli, že sa počet zdvojnásobí. Vtedy by sa na dôchodku mohlo ocitnúť 31,7 % obyvateľstva. Na dôchodku strávime viac rokov a celkovo nás bude viac.

Aby sa štát postaral o budúcnosť ľudí na dôchodku, ktorí už nie sú schopní pracovať, navrhol na tento účel dôchodkový systém založený na troch pilieroch. Jeho základ bol položený v roku 2004. 

Prvý stĺp dôchodkovej opory tvorí povinné dôchodkové poistenie. Ide o dávkovo definované a priebežne financované poistenie, ktoré je pod správou štátnej inštitúcie – Sociálnej poisťovne. 

Druhú oporu trojpiliera predstavuje starobné dôchodkové poistenie, ktoré je príspevkové a financované prostredníctvom kapitalizácie, keď sa odvody a príspevky sporiteľov zhodnocujú na ich osobnom účte v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti. 

Posledný, tretí pilier je doplnkový a označuje sa ako dobrovoľné doplnkové dôchodkové poistenie. Rovnako ako druhý pilier ide o príspevkovo definované poistenie, ktoré je financované prostredníctvom kapitalizácie. V tomto prípade zas doplnkové dôchodkové spoločnosti zhodnocujú úspory účastníkov tohto piliera, ktorí doň vkladajú dobrovoľné príspevky.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností vysvetľuje, že hlavným zmyslom dvojpilierového systému je “zabezpečenie príjmu v starobe z dvoch nezávislých a na odlišných princípoch fungujúcich zdrojov, čím sa rozkladá riziko jeho financovania.” 

Prečítajte si aj