Streda 18. septembra, 2024
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, október 2023 v belgickom Bruseli. (Foto: FB / Robert Fico)

Hrozí Slovensku zmrazenie eurofondov? Európska komisia posudzuje možné blokovanie miliárd z EÚ kvôli právnemu štátu

Podľa agentúry Bloomberg Európska komisia (EK) zvažuje blokovanie slovenských finančných prostriedkov (eurofondov) v dôsledku porušovania princípov demokracie a právneho štátu. V ohrození majú byť významné sumy vrátane 12,8 miliardy eur z kohéznych fondov a 2,7 miliardy eur z Plánu obnovy. Zastavenie eurofondov by mohlo mať vážne dôsledky pre Slovensko, ktoré už teraz čelí problémom s nadmerným deficitom verejných financií. Hovorkyňa EK však uviedla, že proces posudzovania je len v počiatočnej fáze a stále analyzuje dôsledky novely Trestného zákona. Potvrdila, že doposiaľ nedošlo k prijatiu rozhodnutia o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a zatiaľ takéto rozhodnutie na politické schválenie ani nečaká. Na druhej strane upozornila, že EK posudzuje situáciu individuálne pre každý členský štát a v prípade potreby nebude váhať prijať ďalšie opatrenia.

Slovensko je od peňazí z EÚ závislé

EÚ zvažuje blokovanie slovenských finančných prostriedkov (eurofondov) v dôsledku naštrbenia demokracie a právneho štátu, informovala agentúra Bloomberg. Zdroje blízke Európskej komisii (EK) uviedli, že samotný proces pozastavenia eurofondov je v počiatočnej fáze a kľúčový bude súhlas predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej.

Portál približuje, že Slovensko je od peňazí z EÚ výrazne závislé. Až 80 % verejných financií čerpáme z fondov EÚ. Dôvodom pre zvažovanie ich zmrazenia má byť zrušenie špeciálnej prokuratúry a fakt, že nebola vytvorená adekvátna ochrana finančných záujmov EÚ. Akékoľvek komplikácie s čerpaním eurofondov by znamenali pre krajinu vážny úder, keďže už teraz zápasí s nadmerným deficitom.

Podľa Bloombergu je v prípade Slovenska ohrozených 12,8 miliardy eur. Ide o čiastku z kohéznych fondov. Ďalším návrhom podľa zdroja portálu je pozastavenie financovania z Plánu obnovy, v rámci ktorého by mala naša krajina dostať 2,7 miliardy eur. Prerozdelenie tohto balíka peňazí bolo Slovensku pôvodne pridelených pod podmienkou fungovania špeciálnej prokuratúry zodpovedajúcej aj za korupčné kauzy a dozerajúcej na európske financie.

Podobne informovala aj česká agentúra ČTK. Tá napísala, že formálne zahájenie procedúry by sa mohlo uskutočniť v priebehu niekoľkých týždňov vzhľadom k tomu, že EK plánuje proces dokončiť v priebehu svojho súčasného mandátu.

Hovorkyňa EK informácie Bloombergu nepotvrdila

Po zverejnení správy od Bloombergu požiadala TASR Európsku komisiu o reakciu. Hovorkyňa Veronica Favalliová skonštatovala, že EK je aktuálne v procese analýzy poslednej novely Trestného zákona a zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovenskú republiku. Podľa nej takéto rozhodnutie zatiaľ ešte ani nečaká na politické schválenie.

Aktiváciou mechanizmu podmienenosti EK pozastaví financovanie, ak hrozí jeho zneužitie. Inštitút je upravený nariadením o podmienosti s účinnosťou od januára 2021. Ide o nástroj určený na ochranu rozpočtu EÚ. “Nariadenie o podmienenosti je zamerané proti porušeniam zásad právneho štátu, ktoré narušujú správne finančné riadenie rozpočtu alebo ochranu finančných záujmov Únie, alebo ak existuje závažné riziko takéhoto narušenia,” opisuje fungovanie Európska rada na svojom portáli. Dodáva, že nejde o nástroj ukladajúci členskej krajine povinnosti dodržiavať zásady právneho štátu. Únia môže pristúpiť k zmrazeniu finančných prostriedkov, ak porušovanie zásad právneho štátu ohrozuje alebo môže ohroziť jej finančné záujmy.

Posudzuje sa samostatne každý štát

Slovenská vláda chcela predísť zmrazeniu finančných prostriedkov, a tak novelizovala novelu Trestného zákona, čím sa snažila riešiť niektoré námietky EK. Podľa experta na EÚ Radovana Geista ex post kroky kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) zrejme nie sú pre EK dostačujúce. „Ak je pravda, čo píše Bloomberg, tak vysvetlenie vlády Európska komisia neprijala. Zatiaľ je to na pracovnej úrovni a hovorí o jednom z dvoch možných pozastavení európskych peňazí: buď by sa pozastavenie týkalo iba plánu obnovy, alebo sa to môže týkať všetkých európskych peňazí,” vysvetľuje.

Na teraz však Eurokomisia uviedla, že otázku podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje samostatne pre každý štát. „Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť.“ EK zároveň zdôraznila, že v prípade, ak na to budú splnené podmienky, nebude váhať prijať ďalšie takéto opatrenia.

„Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka ‚Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva‘. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený,“ vyhlásila hovorkyňa Komisie Favalliová. Ubezpečila, že proces vyhodnocovania možných negatívnych vplyvov trestnoprávnej novely na EÚ rozpočet “dokončí včas”.

Reakcie politikov

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) vylúčil pravdivosť informácie o zastavení európskych financií pre Slovensko. „Slovenská republika odmieta šírenie nepravdivých informácií agentúrou Bloomberg o zastavení eurofondov pre Slovensko,“ odkázal. Podľa rezortu diplomacie môže EK iniciovať proces mechanizmu podmienenosti za účelom ochrany finančných záujmov EÚ v prípade porušenia právneho štátu. Avšak tento proces má presne stanovené pravidlá, časové rámce a aj postupy. Ministerstvo zdôraznilo, že rozhodnutie EK nikdy nie je jednostranné a vopred sa o ňom diskutuje.

„Slovenská republika, a to predovšetkým zástupcovia Ministerstva spravodlivosti SR, sú v celej veci dlhodobo v intenzívnom kontakte s EK. Novelizácia príslušnej legislatívy bola okrem iného aj výsledkom ich konzultácií s EK a reagovala tiež na pripomienky, ktoré Komisia formulovala vo veci ochrany finančných záujmov Únie,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

Šéf rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) o problémoch s čerpaním európskych peňazí nevie. „Verím, že ak by boli nejaké problémy, tak ich Slovenská republika vyrieši tak, aby sme európske fondy ani plán obnovy nemali pozastavené. K dnešku z hľadiska európskych fondov neevidujeme žiadny problém,“ vyjadril sa medializovaným správam.

Opoziční predstavitelia tvrdia, že v prípade skutočného zmrazenia zdrojov z Únie by zodpovednosť niesla súčasná vláda. „Ak nám budú zmrazené európske fondy, bude to najväčší ekonomický kolaps krajiny od vzniku Slovenska,“ poznamenala Veronika Remišová (Za ľudí).

Podľa bývalej ministerky spravodlivosti a súčasnej poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) sa kabinet Roberta Fica zriekol Slovenska v prospech skupiny ľudí. „Vláda obetovala Slovensko, aby jej blízki ľudia unikli spravodlivosti. Hanebná novela trestných kódexov, ako aj zrušenie špeciálnej prokuratúry, je rana pre boj proti korupcii a Európska komisia nemohla a nemôže byť ľahostajná,“ skonštatovala.

Prečítajte si aj