Štvrtok 19. septembra, 2024
Holandský premiér Mark Rutte hovorí s médiami počas samitu o mieri na Ukrajine 15. júna 2024 vo švajčiarskom Luzerne. (foto: Sedat Suna/Getty Images).

Holandský premiér Mark Rutte bude budúcim generálnym tajomníkom NATO

Mark Rutte, odchádzajúci holandský premiér, sa stane budúcim generálnym tajomníkom NATO po tom, ako jediný zostávajúci opozičný kandidát odstúpil z boja.

Rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý sa usiloval o vedenie vojenskej aliancie, po zasadnutí rumunskej Najvyššej rady národnej obrany 20. júna oficiálne vyhlásil, že už nemá záujem. Na tom istom zasadnutí rada schválila darovanie systému protivzdušnej obrany Patriot Ukrajine, o ktorý Kyjev žiadal.

Podľa rady Iohannis požiadal členov rady, aby podporili ponuku Rutteho. Rada tiež uviedla, že Iohannis koncom minulého týždňa informoval NATO o svojom zámere stiahnuť svoju kandidatúru.

Tento krok odstraňuje poslednú prekážku pre nástup Rutteho do funkcie šéfa NATO. Maďarsko a Slovensko 18. júna oznámili svoju podporu Ruttemu, takže Rumunsko zostalo posledným z 32 členov NATO, ktorí holandského premiéra ešte nepodporili.

Proti kandidatúre Rutteho malo námietky aj Turecko, ale v apríli svoje veto zrušilo.

Iohannis sa do boja zapojil neskoro; keď v marci oznámil svoju kandidatúru, väčšina spojencov NATO sa už postavila na stranu Rutteho.

Počas svojej trojmesačnej kampane Iohannis obhajoval bezpodmienečnú podporu vojnového úsilia Ukrajiny. Ako povedal, pod jeho vedením NATO poskytne Kyjevu „všetku potrebnú podporu, akokoľvek dlho to bude trvať“, kým krajina nezvíťazí vo vojne proti Rusku.

„Rusko zostane v dohľadnej budúcnosti najvýznamnejšou a najpriamejšou hrozbou pre Severoatlantickú alianciu,“ napísal Iohannis v článku v európskom vydaní časopisu Politico. „Máme tiež morálnu, politickú a strategickú povinnosť zabezpečiť, aby Ukrajina stabilne napredovala na ceste k budúcemu členstvu v NATO, ako aj k vstupu do EÚ.“

Generálny tajomník NATO je zodpovedný za riadenie konzultačného a rozhodovacieho procesu v aliancii, reprezentuje organizáciu na svetovej scéne a dohliada na personál v jej sídle v Bruseli.

Generálny tajomník sa vymenúva prostredníctvom neformálnych diplomatických rozhovorov za zatvorenými dverami a konečné vymenovanie sa uskutoční, keď všetci členovia dosiahnu konsenzus.

Súčasný generálny tajomník Jens Stoltenberg, bývalý nórsky premiér, odstúpi 1. októbra po desiatich rokoch pôsobenia vo funkcii. Záujem o túto funkciu prejavili aj estónska premiérka Kaja Kallasová a lotyšský minister zahraničných vecí Krisjanis Karins.

Keďže vojna medzi Ruskom a Ukrajinou zúri bez jasného konca, Rutte sa javí ako priaznivejší kandidát než kandidáti z Rumunska a pobaltských štátov, ktoré sú pre svoju blízkosť pod priamym vojenským tlakom Ruska. V skutočnosti nikto z krajiny, ktorá bola kedysi členom Varšavskej zmluvy – nikdy nebol šéfom NATO.

Rutte je najdlhšie slúžiacim premiérom svojho kráľovstva a druhým najdlhšie slúžiacim lídrom v štátoch NATO po maďarskom Viktorovi Orbánovi.

V júli 2023 Rutte oznámil, že odíde z holandskej politiky po tom, ako sa jeho kabinet rozpadol na otázke utečencov. Vo funkcii zostal ako dočasný premiér po parlamentných voľbách v novembri 2023, v ktorých jeho politická koalícia stratila celkovo 37 kresiel v 150-člennej Snemovni reprezentantov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj