Pondelok 16. septembra, 2024
Na snímke zľava Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgoz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) a Pieter Omtzigt (NSC) počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili hlavné body svojej koaličnej dohody (Photo by KOEN VAN WEEL/ANP/AFP via Getty Images)
»

Holandsko: Nová pravicová koalícia chce zaviesť „najtvrdší azylový režim“ v histórii krajiny

Pol roka po voľbách sa v Holandsku podarilo vytvoriť novú koalíciu zo štyroch pravicových strán. Predseda najsilnejšej Strany za slobodu (PVV) Geert Wilders vo štvrtok oznámil, že vláda sa bude snažiť vystúpiť z migračných a azylových dohôd s EÚ, rozšíriť ťažbu zemného plynu na mori a znížiť dane, zároveň však pristúpi k škrtom v štátnom rozpočte.

Wilders v novembri vyhral voľby, ale doteraz sa mu nepodarilo nájsť spoľahlivých partnerov do vládnej koalície. V kabinete budú popri PVV sedieť aj stredopravá strana VVD odchádzajúceho premiéra Marka Rutteho, konzervatívna strana NSC a farmárska protestná strana BBB.

Radikálne zmeny v prisťahovaleckej politike

Wilders, známy svojou protiislamskou rétorikou, prisľúbil, že s novou koalíciou sa v krajine veľa zmení. „V Holandsku bude opäť svietiť slnko,“ vyhlásil politik a dodal, že bude zavedená „najprísnejšia azylová politika v histórii“, zintenzívnia sa hraničné kontroly, dočasní držitelia azylu nebudú mať prednostné právo na sociálne bývanie ako doteraz a migranti, ktorým odmietnu udeliť azyl v inej krajine EÚ, budú okamžite posielaní preč.

Wilders tiež uviedol, že holandská vláda bude bojovať za vystúpenie z migračných pravidiel EÚ. „Doložka o neúčasti na európskej azylovej a migračnej politike bude čo najskôr predložená Európskej komisii,“ uviedla podľa Deutsche Welle koalícia vo svojom pakte. Strany chcú tiež obmedziť pracovnú migráciu a prijímanie zahraničných študentov na holandské univerzity.

Holandsko v posledných rokoch zaznamenalo nárast kriminality zo strany severoafrických gangov obchodujúcich s drogami. Wilders proti narastajúcemu vplyvu drogových gangov viackrát verejne vystúpil.

Štvorkoalícia má v 150-člennej dolnej komore parlamentu väčšinu, konkrétne 88 kresiel. Zloženie nového kabinetu zatiaľ nie je známe, ale Wilders sa musel vzdať funkcie premiéra, aby strany súhlasili so začatím koaličných rokovaní. Zatiaľ nie je známe, kto prevezme funkciu predsedu vlády.

Proti klimatickému prúdu

Okrem obmedzenia migrácie chce koalícia v krajine postaviť jadrové reaktory a rozšíriť ťažbu plynu na mori, čo je v rozpore s plánmi EÚ na odstúpenie od fosílnych palív.

Nová vláda bude „dodržiavať existujúce dohody“ o klíme, ale na národnej úrovni k nim nebude pridávať žiadne ďalšie obmedzenia, uvádza Reuters. To okrem iného znamená, že sa zrušia plány predchádzajúcej vlády na zavedenie národnej uhlíkovej dane pre priemyselné odvetvia.

Úľavy dostanú aj farmári. Poľnohospodári už nebudú nútení znižovať stavy dobytka ani ukončovať prevádzku v okolí prírodných rezervácií, čo boli obe opatrenia, ktoré mali údajne pomôcť splniť klimatické ciele. Koalícia uviedla, že sa bude usilovať aj o zmiernenie environmentálnych pravidiel pre poľnohospodárov na úrovni Európskej únie.

Na diaľnice sa vráti maximálna rýchlosť 130 km/h, ktorá bola v roku 2020 znížená na 100 km/h v snahe znížiť emisie CO2.

Zmeny v ekonomike

Nová koalícia plánuje rozpočtové škrty, vrátane jednej miliardy eur ušetrenej zmrazením vládnych platov. Sto miliónov eur sa zoberie aj verejnoprávnej televízii.

Získané prostriedky budú podľa plánov štyroch strán použité napríklad na príspevky do jaslí a materských škôl, ktoré budú takmer zadarmo. Povinné príplatky na zdravotnú starostlivosť sa do roku 2027 znížia na polovicu. Okrem toho sa Holanďanom znížia dane z energií a z príjmu, zatiaľ čo podpora v nezamestnanosti sa budú vyplácať len 18 mesiacov.

Holandsko zachová politickú a vojenskú podporu Ukrajine, uviedli strany a dodali, že z rozpočtu vynaložia na obranu najmenej 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) v súlade s dohodami NATO. Pomoc rozvojovým krajinám sa zníži o 2,4 miliardy eur.

Niektorí domáci a zahraniční pozorovatelia vyjadrili obavy, že nová vláda povedie Holandsko na cestu krajnej pravice. „Je to znepokojujúci deň. V centre moci v Holandsku máme teraz radikálnu pravicovú stranu pod vedením Wildersa,“ uviedol podľa Deutsche Welle Frans Timmermans, architekt európskej Zelenej dohody a opozičný líder z aliancie Zelení – Ľavica.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj