Utorok 1. októbra, 2024
Na snímke poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ). (Foto: FB / Marek Krajčí - poslanec NR SR)

Hnutie Slovensko kritizuje ministerku Dolinkovú: za zmenou miesta výstavby národnej nemocnice vidí záujmy finančnej skupiny

Opozičné hnutie Slovensko na tlačovej konferencii opätovne skritizovalo ministerku zdravotníctva Dolinkovú za rozhodnutie o presune výstavby novej národnej nemocnice z Rászoch do Ružinova. Poslanci upozornili aj na pochybnosti okolo verejnej súťaže, ktorú vyhrala firma spojená s osobou zmienenou v kauze Gorila. Bývalý minister zdravotníctva Krajčí vyjadril obavy, že za touto zmenou môžu byť záujmy finančnej skupiny Penta. Tvrdí pritom, že projekt Rászoch bol už vo vysokej fáze pripravenosti. Odborníci a lekári taktiež varovali pred potenciálnymi negatívnymi dopadmi rozhodnutia ministerky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Šéf odborov Visolajský si myslí, že nemocnica na Rázsochách sa už mohla stavať, keby tomu nezabránila šéfka rezortu Dolinková, pričom za jej krokmi tiež badá záujmy finančnej skupiny. 

Štúdiu bude vykonávať osoba z Gorily

V piatok (27. 9.) opozičné hnutie Slovensko zorganizovalo tlačovú konferenciu, na ktorej ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) podrobili kritike v súvislosti s rozhodnutím o presune lokality výstavby novej národnej nemocnice z Rászoch do Ružinova.

Poslanci z hnutia Slovensko poukázali na verejnú súťaž rezortu zdravotníctva na účely vypracovania štúdie uskutočniteľnosti výstavby. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí upozornil na to, že verejnú súťaž, kde sa vyberalo len z troch „hráčov“, nakoľko ide o podlimitnú zákazku, mala vyhrať spoločnosť, ktorej konateľom je človek spomínaný aj v spisoch kauzy Gorila. Má ísť o Petra Vlasatého, štatutára spoločnosti Grant Thornton Advisory s.r.o. Krajčí na tlačovej konferencii prečítal vybrané state zo spisu Gorila, v ktorých sa Vlasatý spomína. Firma, ktorej je konateľom, bude vykonávať štúdiu uskutočniteľnosti.

„My sa vraciame naozaj do doby gaunerov z Gorily, ktorí sa nechali korumpovať, podľa toho, čo nám tento spis hovorí, a takíto ľudia nám idú teraz robiť analýzy uskutočniteľnosti,“ povedal. Dodal, že rovnaká firma robila aj analýzu k možnému výskytu legionelly v trenčianskej fakultnej nemocnici.

„Z môjho pohľadu, ministerka Dolinková v tejto situácii povýšila záujmy Borov a Penty pred tým, aby tento štát mal veľkú koncovú univerzitnú nemocnicu, tak dôležitú pre poskytovanie tej prvotriednej a potrebnej zdravotnej starostlivosti pre našich občanov,“ vyhlásil Krajčí, pričom uviedol, že projekt Rászochy bol pripravený už počas jeho pôsobenia na čele ministerstva a jednoznačne sa mal z Plánu obnovy realizovať.

Poslanec vytkol ministerke rozhodnutie presunúť lokalitu do Ružinova s tým, že projekt univerzitnej nemocnice na Rázsochách zámerne „zarezala. „Ministerka Dolinková vrazila klinec do rakvy projektu nemocnice Rázsochy napriek tomu, že nemala projekt uskutočniteľnosti alternatívy v Ružinove, a tak vyhovela Pente a jej nemocnici Bory, ktorej by bola nemocnica na Rázsochách priamou konkurenciou predovšetkým čo sa týka zdravotníckeho personálu. Ministerka Dolinková pochovala tento projekt, a to jej nikdy nezabudneme. Konala v záujme oligarchov a proti pacientom a slovenskému zdravotníctvu,“ uzavrel Krajčí.

LOZ: Za krokmi ministerky sú záujmy Penty

„My lekári nerozumieme, prečo vláda koná v neprospech občanov a našich pacientov a potápa pripravený projekt Národnej nemocnice,“ vyslovil sa predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský koncom mája, keď vládny kabinet oznámil svoje rozhodnutie.

Šéf LOZ si myslí, že nemocnica na Rászochách sa už mohla stavať, keby tomu nezabránila ministerka Dolinková. Podľa jeho slov sú za jej krokmi viditeľné záujmy Penty. Tým si odôvodňuje rozhodnutie o presune výstavby nemocnice. To môže v konečnom dôsledku posunúť dokončenie nemocnice o niekoľko rokov, keďže v Ružinove nie je podľa neho nič pripravené.

Visolajský zároveň uviedol, že súčasný šéf trenčianskej nemocnice Michal Plesník, ktorého do funkcie vymenovala ministerka Dolinková, klame o rekonštrukcii potrubia v nemocnici. Tiež upozornil, že Plesník nesie zodpovednosť aj za neúspešný tender, v dôsledku čoho nemocnica dostala pokutu vo výške 240-tisíc eur. Poznamenal, že súčasná ministerka v lete stratila dôveru LOZ, nakoľko jej rozhodnutia spôsobujú rezortu len ďalšie problémy.

Zmenu lokality odobrila pred pol rokom SaS

Na druhej strane zmenu lokality pre koncovú nemocnicu v Ružinove kvitovala aj opozičná SaS. Odhadovaný termín ukončenia výstavby na rok 2032 však predstavitelia strany považovali za nereálny. „Nemocnica Bory bola postavená za osem rokov, tak počítať s tým, že štátu to rovnako potrvá osem rokov, je víťazstvo optimizmu nad skúsenosťou,“ poznamenal poslanec Tomáš Szalay. 

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský skonštatoval, že Ružinov figuroval ako alternatíva už pred pár rokmi, nie je to teda nejaký náhly výmysel. „Existujú argumenty pre aj proti, ktoré zazneli už mnohokrát, ale ich silu vie vyhodnotiť len poctivá analýza. Tá podľa všetkého existuje, ministerstvo ju však nezverejnilo. To považujem za zásadnú komunikačnú chybu, takto ostane to rozhodnutie navždy kontroverzné,“ uviedol.

Podľa Vlachynského bude problém nájsť dostatok finančných zdrojov na výstavbu v Ružinove. „Bavíme sa tu o mnoho stovkách miliónov eur nad rámec zdrojov z plánu obnovy, ktoré sa v nasledujúcich rokoch budú hľadať veľmi ťažko, obzvlášť, ak vláda nezľaví svoj apetít v rozdávaní peňazí cez sociálne balíčky,“ upozornil.

Kocúrkovo Rázsochy

Slovensko čaká na modernú národnú nemocnicu v hlavnom meste už desaťročia a zdá sa, že ešte nejaký čas čakať bude. Zatiaľ čo sa niektoré vlády púšťali do plánov výstavby, iné ju zas rušili. Po dlhoročných peripetiách s plánovanou nemocnicou na Rázsochách, kde sa za desiatky miliónov eur postavil len skelet, ktorý následne chátral, aby sa potom rúcal, sa kabinet Roberta Fica (Smer-SD) rozhodol zmeniť lokalitu koncovej nemocnice. Pritom to bola práve tretia Ficova vláda, ktorá schválila návrat k projektu na Rázsochách ešte v roku 2018, keď rezort zdravotníctva viedla Andrea Kalavská (nom. Smer-SD).

Vláda však v máji schválila výstavbu novej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Do areálu rozostavaných Rászoch plánujú umiestniť Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), aktuálne sídliaci na Kramároch. Rezort predostrel odvážný plán – postaviť dve nemocnice – NÚDCH do konca roka 2031 a koncovú nemocnicu v Ružinove do konca roka 2032.

Ing. arch. Eva Ondrušková, autorizovaná a krajinná architektka Slovenskej komory architektov a dlhoročná projektantka zdravotníckych stavieb, pre Epoch Times Slovensko potvrdila, že nemocnica na Rázsochách bola na výstavbu pripravená.

„Nemocnica na Rázsochách už má urobený projekt, už je pripravená na výstavbu, sú zrútené stavby, už bolo rozhodnuté, že sa tam bude robiť. Všetky tie projekty a príprava veľa stáli a zase sú to len finančné straty,“ skonštatovala pre Epoch Times Slovensko.

Veľmi podstatnou slabinou Ružinova je podľa Ondruškovej malý areál, na ktorom sa nedá postaviť taký veľký univerzitný kampus a tak dobre vybavený ako na Rázsochách. Vysvetlila, že „ružinovská alternatíva“ nepredstavuje výstavbu skutočnej Národnej univerzitnej nemocnice, ale pôjde len o dostavbu s tým, že starý ružinovský areál bude zrekonštruovaný.

„Všetky tie politické rozhodnutia sú finančné straty pre spoločnosť,“ zhodnotila opakované začatie a následné búranie stavieb, resp. ich premiestňovanie do iných lokalít. Naviac je to podľa nej aj extrémne zdĺhavé. „V politike dochádza k nelogickým záverom,“ uzavrela architektka.

Prečítajte si aj