Utorok 22. októbra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Foto: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Hnutie Slovensko chce odvolávať M. Šutaja Eštoka pre zmier s A. Babišom

Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia Slovensko začínajú v utorok zbierať podpisy pod návrh na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie. Kritizujú ho za zmier, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Minister podľa hnutia Slovensko splatil dlh Babišovi, ktorý pred prezidentskými voľbami podporoval Petra Pellegriniho.

„Šutaj Eštok sa spolu s Babišom vysmievajú do tváre obetiam zločineckého režimu a ich potomkom. Všetci vieme, že Babiš bol agentom ŠtB s krycím menom Bureš a žiadne rozhodnutie Šutaja Eštoka na tom nič nezmení,“ uviedol na tlačovej konferencii predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

Hnutie Slovensko upozornilo, že Babiš môže vďaka zmieru robiť politickú kampaň v Českej republike a „ukazovať, že má zo Slovenska papier od ministra vnútra, že on žiadnym spolupracovníkom ŠtB nebol“. Šipoš to považuje za nehoráznosť vzhľadom na obete komunistického režimu. „Prípad Babiš je len ďalším v rade hanebností, ktorá ukazuje, ako títo ľudia ťahajú Slovensko do priepasti,“ doplnila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Nezaradený poslanec NR SR Ľubomír Galko označil tento krok za „megaškandál“, ktorý je bezprecedentný. „Fakty, ktoré roky zhromažďoval Ústav pamäti národa (ÚPN), boli včera dehonestované, pošliapané,“ skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Šutaj Eštok by mal zverejniť rozhodnutie o súdnom zmieri, ale aj návrh, ktorý smeroval na súd a právne analýzy, z ktorých ministerstvo vychádzalo. Vyzvala ho na to na tlačovej konferencii poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Pýta sa, či bol tento krok naozaj nevyhnutný a či ho minister vykonal v mene štátu. Ondrej Dostál (SaS) to považuje za hanebné a neprípustné. Tvrdí, že všetci vedia o tom, že Babiš bol agentom ŠtB. Tento krok podľa neho spochybňuje činnosť Ústavu pamäti národa. Minister sa takto podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) postavil na stranu „eštebákov“. Neodpovedal na otázku, či poslanci SaS pridajú svoje podpisy na odvolávanie ministra, ktoré iniciuje hnutie Slovensko. Krúpa novinárom povedal, že už v auguste hovorili o zámere ho odvolávať. SaS sa chce najprv skoordinovať s opozičnými KDH a PS, aby návrh mohli podať ešte počas tejto schôdze. Pripomenul, že na programe majú už ďalšie dva návrhy na odvolanie ministrov.

Ministerstvo vnútra uzavretím zmieru uznalo, že bývalý český premiér Andrej Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom „Bureš“ a že vedome s ŠtB nespolupracoval. Súdny zmier bol podľa MV schválený príslušným súdom, a je teda v súlade s právnym poriadkom SR. K tomuto kroku MV pristúpilo aj po zhodnotení ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. ÚPN reagoval, že oprávnenosť evidencie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB dokazujú viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že ho tam zaznamenali neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol vo zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

Prečítajte si aj