Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, predsedníčka poľského Senátu Malgorzata Kidawová-Bloňská, predseda poľského Sejmu Szymon Holownia, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska Csaba Hende a predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk pózujú na summite predsedov parlamentov krajín V4 a Ukrajiny. Praha, 29. februára 2024. (FOTO TASR - Barbora Vizváryová)

Reakcie na české rozhodnutie odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že necíti potrebu meniť svoju rétoriku a že suverenita Slovensku svedčí. Urobil tak na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti so zahraničnou politikou a rozhodnutím českej vlády odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie. Zopakoval, že česká vláda bude na Slovensku kedykoľvek vítaná, a podčiarkol silu vzťahu oboch národov.

„Budeme si držať svoju pozíciu. Necítim potrebu meniť charakter mojej rétoriky alebo spôsob vyjadrovania. Naopak, ja sa domnievam, že táto suverenita nám svedčí. Konečne sa Slovensko nadýchlo po tých troch alebo štyroch rokoch, ktoré boli hrozné,“ povedal premiér. Podčiarkol, že vláda nemôže len na základe nejakej udalosti meniť postuláty svojej politiky.

„Chápem že bude tlak, pretože veľkým krajinám sa nepáči, ak je niekto príliš suverénny,“ dodal R. Fico s tým, že si váži všetky členské štáty Európskej únie a nediktuje im, ako majú postupovať v súvislosti s Ukrajinou. Podľa vlastných slov len tlmočí, čo slovenská strana robiť nebude. Poznamenal tiež, že sa blíži samit krajín vo Švajčiarsku. „Nevieme ešte veľa, ale má zmysel, ak na ňom nebudú Rusi, Ukrajinci a Američania? No nemá,“ podotkol.

Premiér zároveň v súvislosti so zahraničnou politikou ocenil zrušenie pripravovanej diskusie na holandskej ambasáde v ČR. Podujatie kritizoval. Prirovnal to k situácii, keď by napríklad on zvolal na Slovensku diskusiu s veľvyslancami európskych krajín a dvoma bývalými českými politikmi, kde by nadávali na českú politickú scénu. „To je nevídané, neakceptovateľné,“ vyhlásil premiér. Na podujatí kritizoval aj účasť Juraja Rizmana z organizácie Post Bellum a bývalého šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera.

M. Šimečka: Rozhodnutie vlády ČR je najhorší moment od vzniku samostatných republík

Rozhodnutie vlády ČR odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie považuje predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka za asi najhorší moment od vzniku samostatných republík. V tejto súvislosti hovorí o obrovskej hanbe a poškodení vzájomných vzťahov.

„Vladimírovi Mečiarovi trvalo päť rokov, kým zo Slovenska spravil čiernu dieru na mape Európy, Robert Fico ho dokázal dobehnúť za päť mesiacov,“ konštatuje M. Šimečka.

Pripomína však zároveň, že Slovensko nie je ani premiér Fico, ani šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (obaja Smer-SD), ktorý sa nedávno v Turecku stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Podľa Šimečku považuje obrovská časť ľudí na Slovensku EÚ a NATO za ich prirodzený životný priestor a Českú republiku za najbližšieho partnera.

„Je to vláda s najslabšou väčšinou a ani zďaleka nereprezentuje názory väčšiny ľudí na Slovensku,“ zdôrazňuje M. Šimečka s tým, že v Prahe bude partnerom tlmočiť jasné proeurópske a demokratické hodnoty množstva ľudí na Slovensku.

SaS: Výkon i smerovanie zahraničnej politiky v rukách Smeru je hanebné

Posledné správy o slovenskej zahraničnej politike sú alarmujúce, tvrdí strana SaS, ktorá kriticky hodnotí výkon slovenskej diplomacie na úrovni V4 i stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktoré vyvolalo reakciu českej vlády.

„Blanár ako šéf diplomacie nielenže nedokáže žehliť správanie premiéra Roberta Fica, ale svojím konaním ešte pomáha zhoršovať renomé Slovenska v zahraničí,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Poslanec parlamentu Juraj Krúpa mieni, že Slovensku sa kompletne zrútila zahranično-politická orientácia. „Od našich spojencov a partnerov sme sa odklonili smerom k Viktorovi Orbánovi a Vladimirovi Putinovi. Zhrození spojenci budú postupne utlmovať vzťahy so Slovenskom, čo povedie k ešte väčšej izolácii,“ upozornil.

B. Gröhling naznačil, že utlmovanie vzťahov by nemuselo byť jedinou konzekvenciou, ktorú môže Slovensko očakávať, obáva sa zmrazenia eurofondov, stopnutia zahraničných investícií, exodu mladých ľudí do zahraničia i celkového poklesu životnej úrovne.

Líder SaS Richard Sulík na sociálnej sieti skonštatoval, že takto „ďaleko to nedotiahol ani Mečiar.“ Fico podľa neho izoluje Slovensko od všetkých, ktorí Slovensku posledné desaťročia toľko pomáhali.

O vážnom poškodzovaní štátnych záujmov v súvislosti s avizovaným prerušením rokovaní českej a slovenskej vlády hovorí aj KDH. „Aj vzhľadom na to, že premiér Fiala je jedným z kľúčových spojencov pri ochrane výlučných kompetencií členských štátov v EÚ,“ pripomína Miriam Lexmann s tým, že cenu za deštrukčný politický prístup Fica neplatíme len na Slovensku, ale i v zahraničí.

P. Pellegrini je prekvapený z rozhodnutia odložiť česko-slovenské konzultácie

Predseda parlamentu a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini je prekvapený z rozhodnutia českého kabinetu odložiť medzivládne konzultácie so Slovenskom. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti. Myslí si, že také spojené národy, akými sú Slovensko a Česko, nikto nerozdelí.

„Česká republika bola, je a bude naším najbližším partnerom. Sme národy, ktoré sú previazané ľudsky, rodinne, ekonomicky aj kultúrne. Historicky jednoducho patríme k sebe. Rovnako platí, ja som toho garantom, že Slovenská republika je a bude plnohodnotnou súčasťou Európskej únie aj NATO,“ poznamenal.

Zároveň deklaroval, že nikdy neodsúdi žiadneho politika, ktorý bude diplomatickými prostriedkami hľadať cestu k mieru na Ukrajine s vysokými predstaviteľmi Ruska. „Jediná cesta k mieru je otvoriť všetky dostupné diplomatické kanály, bez toho to jednoducho nie je možné. Ľudský život je to najcennejšie, čo sme v živote dostali a čo musíme chrániť,“ uzavrel.

Českí Piráti: Slovensko nestelesňuje iba jeho vláda

Slovensko nestelesňuje iba súčasná vláda a už vôbec nie jediná osoba jej predsedu. Tvrdia to predstavitelia českej koaličnej strany Piráti. Česko sa podľa nich snaží spolupracovať so Slovenskom, aj keď je to pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sťažené. Zástupcovia strany to vyhlásili po štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi opozičného Progresívneho Slovenska (PS).

„Niekedy sa môže zdať, že niektorí politici v Bratislave začínajú viac hovoriť jazykom Moskvy, ale neznamená to pre nás, že tým jazykom hovorí celé Slovensko. Pretože demokracia ako v ČR, tak v SR má tuhý korienok,“ povedal šéf Pirátov Ivan Bartoš.

Priblížil, že rozhodnutie českej vlády pozastaviť česko-slovenské medzivládne konzultácie bolo „viac-menej jednomyseľné“. Myslí si, že bolo správne. „Rozhodne by som to nerámoval …, že dochádza k nejakému rozkolu národov Čechov a Slovákov,“ zdôraznil český vicepremiér.

Na otázku, čo by sa muselo stať, aby sa situácia zmenila a došlo k obnoveniu konzultácií, odpovedal, že ide o dočasné pozastavenie a do plánovaného termínu stretnutia vlád na prelome apríla a mája k zmene zrejme nedôjde.

„Ako predstavitelia časti českej politickej scény dobre vieme, že Slovensko nie je len jeho vláda a už vôbec nie jediný človek. Tie výroky, ktoré v posledných dňoch a týždňoch povedal premiér Fico, považujeme za úplne nehorázne,“ povedala podpredsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Olga Richterová. „Som rada, že sa snažíme spolupracovať, aj keď je to sťažené, a to nikto nezastiera pre to, kto je dnes slovenským premiérom,“ dodala.

Prečítajte si aj