Piatok 27. septembra, 2024
Izraelský prezident Isaac Herzog na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose 18. januára 2024 (Fabrice Coffrini/ AFP via Getty Images)

Izrael popiera účasť na útokoch na pagere: „Hizballáh má veľa nepriateľov“

Odborníci z celého sveta podozrievajú izraelskú tajnú službu, že stojí za minulotýždňovými útokmi na pagere Hizballáhu. Izrael o útokoch doteraz mlčal. Izraelský prezident ale popiera, že by bol Izrael akýmkoľvek spôsobom zapojený.

Izraelský prezident Isaac Herzog poskytol rozhovor britskému spravodajskému kanálu Sky News. V ňom poprel, že by jeho krajina mala niečo spoločné so sériou útokov na Hizballáh, pri ktorých minulý týždeň v Libanone vybuchli komunikačné zariadenia patriace členom tejto milície. O život prišlo najmenej 37 ľudí a približne 3 000 bolo zranených.

V nedeľňajšej relácii „Sunday Morning with Trevor Phillips“ Herzog povedal: „V prvom rade dôrazne odmietam akúkoľvek spojitosť s tým či oným zdrojom operácie.“

Medzitým sa konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom naďalej vyostruje. Izraelské nálety na milície pokračovali aj v utorok večer, zatiaľ čo tisíce ľudí utiekli zo svojich domovov v južnom Libanone. V pondelok libanonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že zahynulo najmenej 492 ľudí, čo je najsmrteľnejší deň v konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom od roku 2006. V utorok ráno Hizballáh vypálil desiatky rakiet na severný Izrael, informovala BBC.

Ako ďaleko je Izrael pripravený zájsť?

Izraelský prezident vo vysielaní televízie Sky News varoval, že Izrael sa nachádza v „nebezpečnej situácii“ a že existuje „jasný potenciál pre dramatickú eskaláciu“. Počas rozhovoru prezident opakovane zdôraznil právo izraelského štátu na sebaobranu. Odmietol však akékoľvek náznaky, že by sa Izrael uchýlil k metódam, ako sú útoky na pagere.

Herzog tiež zdôraznil, že Izrael nemá záujem o vojnu s Libanonom. Izraelský štát bol zároveň povinný oslobodiť rukojemníkov, ktorých zadržiava Hamas z pásma Gazy, a zaručiť, že útoky, ako bol ten zo 7. októbra, sa nebudú môcť z Libanonu opakovať.

Za útokmi Hamasu a Hizballáhu na Izrael stojí Irán, povedal Herzog. Teherán a skupiny, ktoré podporuje, predstavujú hrozbu aj pre Európu. Pretože podľa ich ideológie „vás považujú za diabla“, povedal Herzog. Preto by vojna Izraela proti organizácii s rozsiahlou teroristickou sieťou zvýšila bezpečnosť aj v Európe.

Na otázku, ako ďaleko by Izrael zašiel pri útoku na Irán, predseda odpovedal, že Izrael urobí všetko potrebné na obranu svojho štátu a svojich občanov.

Odporcovia Hizballáhu

Na otázku, či útoky na pagere spôsobil niekto iný, Herzog odpovedal: „Nenaznačil som nič iné, len to, že existuje veľa nepriateľov Hizballáhu, a v týchto dňoch ich je dosť veľa.“ Hizballáh „dusí a ničí Libanon“ a opakovane tam spôsobuje „ničivé škody“.

Viaceré západné krajiny vrátane USA, Nemecka a Spojeného kráľovstva klasifikujú Hizballáh ako celok alebo aspoň jeho vojenské krídlo ako teroristickú organizáciu. Podľa Global Conflict Tracker (cfr) napätie medzi frakciami šiitskeho Hizballáhu a ostatnými náboženskými komunitami, najmä sunnitmi a maronitskými kresťanmi, v Libanone už roky rastie.

Libanon trpí vysokým štátnym dlhom, korupciou, záplavou utečencov zo Sýrie a slabým politickým vedením – krajina je už takmer dva roky bez prezidenta.

Analytici tiež píšu, že Libanon „sa stal zástupným bojiskom medzi Iránom, ktorý podporuje Hizballáh, a Saudskou Arábiou, ktorá podporuje bývalého premiéra Saada Harírího a ďalších sunnitských politikov“.

Alistair Bunkall, blízkovýchodný korešpondent Sky News poznamenal, že Herzogovo vyhlásenie, v ktorom poprel účasť Izraela na pagerových útokoch, bolo v rozpore s jeho diskusiami s politickými a bezpečnostnými predstaviteľmi v posledných dňoch.

Bunkall tiež poznamenáva, že Herzog môže mať pravdu vo svojom odhade, že Hizballáh má iných nepriateľov. Nikto iný by sa však podľa expertov neodvážil uskutočniť takúto operáciu, pretože by to prinieslo „kolaterálne škody“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj