Sobota 6. júla, 2024
Vážne poškodený dom v Šonove na Náchodsku po výbuchu pravdepodobne spôsobeným FVE systémom; 25. júna 2024 (Institut ochrany obyvatelstva)
, »

Za výbuchom rodinného domu v Česku bol zrejme skrat batérie. Majiteľ si fotovoltaiku inštaloval sám

Vyšetrovatelia utorkového výbuchu v rodinnom dome na Náchodsku pracujú s najpravdepodobnejšou verziou, že príčinou explózie bol skrat v batérii.

„Naši vyšetrovatelia sa prikláňajú k verzii, že príčinou výbuchu mohol byť skrat, následné vznietenie a výbuch lítium-železofosfátových (LiFePO4) článkov v batériovom úložisku,“ uviedol na svojom profile na sieti X Inštitút ochrany obyvateľstva Hasičského záchranného zboru ČR.

K výbuchu v rodinnom dome v Šonove pri Novom Meste nad Metují došlo 25. júna, keď v budove nikto nebol. Poškodená bola statika domu a predbežná škoda sa odhaduje na 7 miliónov Kč (282 000 eur).

Na fotografii je batériové úložisko s 2 x 16 článkami, z nich boli najmenej 3 poškodené výbuchom. 26. 6. 2024 (Inštitút ochrany obyvateľstva)

„Dom je po výbuchu v takom zlom stave, že vyšetrovateľom nebol umožnený prístup do vnútorných priestorov ani do okolia budovy, čo značne komplikuje vyšetrovanie,“ uviedol inštitút v tlačovej správe.

Podľa vyšetrovateľov majiteľ domu kúpil fotovoltaický systém po častiach a sám si ho nainštaloval. Systém bol plne funkčný od septembra 2023.

Vyšetrovanie pokračuje, ale definitívny posudok ešte nebol vydaný.

Incident poukazuje na riziká spojené s inštaláciou a prevádzkou fotovoltaických systémov, najmä ak nie sú nainštalované odborne, upozorňujú hasiči. Ondřej Čuhanič z hasičského zboru Královohradeckého kraja, kde sa poškodený dom nachádza, pre Epoch Times uviedol, že ide o prvý prípad, keď v kraji zaznamenali výbuch fotovoltaiky.

V auguste minulého roka vybuchli dve batérie pre fotovoltaickú elektráreň (FVE) umiestnenú v rodinnom dome v obci Lhotka vo Frýdecko-Místecku. Výbuch zranil jedného z obyvateľov domu a spôsobil požiar. Škoda bola odhadnutá na takmer 1 milión Kč (41 000 eur).

Hasiči sa však s požiarmi solárnych systémov stretávajú častejšie. Podľa Martina Kavku, hovorcu Generálneho riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru ČR, ide o „niekoľko desiatok požiarov“ ročne. Príčinou bývajú technické závady fotovoltického systému, ako napríklad rozvody, meniče alebo akumulátory. Nejde však o výrazný nárast požiarov.

Kavka podotýka, že inštaláciu musí vykonávať autorizovaná firma so skúsenosťami a certifikátom na dodávku zapojenia FVE. „Dôležité sú aj pravidelné revízie všetkých komponentov autorizovanými revíznymi technikmi,“ napísal pre Epoch Times kapitán Kavka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj