Pondelok 16. septembra, 2024
Ľudia nesú nápisy počas pochodu „Prestaňte platiť políciu“ v Seattli, Washington, 5. augusta 2020. (Jason Redmond/AFP/Getty Images)

Harvardský profesor čelí vyhrážkam a suspendácii: policajné zásahy v USA nevidí ako rasovo motivované

Harvardský profesor Roland Fryer sa vo veku 30 rokov stal najmladším Afroameričanom, ktorý kedy získal na škole Ivy League plný úväzok. Prezradil, že čelil vyhrážkam a musel si zaobstarať ozbrojenú ochranku po zverejnení jeho štúdie dokazujúcej, že v prípade streľby pri policajných zásahoch nedochádza k rasovým predsudkom.

R. Fryer za svoj akademický výskum získal množstvo ocenení. V roku 2016 uverejnil štúdiu, ktorá vyvrátila bežne akceptovaný ľavicový naratív o tom, že streľba pri zásahoch polície má rasistické motivácie.

V jeho štúdii sa zistilo, že pravdepodobnosť, že černoch bude terčom policajného zásahu, napríklad že bude hodený o stenu, je vyššia, avšak pravdepodobnosť, že bude zastrelený, nie je u černochov vyššia ako u belochov.

V skutočnosti po kontrole rôznych okolností sa v štúdii zistilo, že policajti na černochov strieľali menej často ako na belochov, hoci štatistický bol rozdiel nepatrný.

Jeho zistenia sú v rozpore s tvrdením skupín, ako napr. Black Lives Matter, že polícia sa ľahko uchyľuje k streľbe, keď má dočinenia s černochmi.

„Nechávam hovoriť fakty a je mi jedno, čo hovoria,“ povedal R. Fryer počas videokonferencie v roku 2022, na ktorej diskutoval o svojej práci. „Som ochotný povedať pravdu. Nech to stojí, čo to stojí.“

„Verím, že skutočná pravda nám prinesie slobodu,“ dodal.

R. Fryer 13. februára v rozhovore s Bari Weissovou z denníka The Free Press hovoril o cene, ktorú musel zaplatiť za to, že povedal pravdu. Potom, ako zverejnil svoju štúdiu , ľudia „stratili rozum“ a on čelil vlne sťažností a vyhrážok.

„Rozpútalo sa peklo”

R. Fryer v rozhovore povedal,l, že keď jeho výskum nepreukázal žiadne rasovo motivované útoky, do ktorých by bola polícia zapojená, najal si nový tím asistentov a štúdiu zopakoval, avšak výsledky boli rovnaké.

Jeho kolegovia z Harvardu ho vyzývali, aby svoj výskum nepublikoval, a hovorili mu, že si tým zničí kariéru.

Nenechal sa varovaniami odradiť a svoju štúdiu uverejnil. Nenávisť sa dostavila už v priebehu niekoľkých minút. Povedal, že čelil neutíchajúcemu prívalu vyhrážok a sťažností.

„Rozpútalo sa peklo,“ povedal a dodal, že po zverejnení štúdie bol vyše mesiaca nútený žiť pod policajnou ochranou.

„Chodil som do obchodu s potravinami s ozbrojenou ochrankou. Bolo to šialené. Bolo to naozaj, naozaj šialené,“ povedal R. Fryer a spomínal, ako chodil nakupovať plienky pre svoju čerstvo narodenú dcéru.

Neskôr, na vrchole kampane „Me Too“, bol R. Fryer suspendovaný na dva roky z Harvardu po tom, čo bol obvinený z „nežiaduceho správania sexuálnej povahy“, čo však popiera.

Bývalá riaditeľka Harvardu Claudine Gayová, ktorá bola v tom čase dekankou, tvrdila, že správanie pána Fryera „vykazovalo vzorec správania“, ktorý nespĺňal očakávania.

Dokumentárny film s názvom „Ako Claudine Gayová vyhodila najlepšieho černošského profesora Harvardu“ sa zaoberal okolnosťami jeho suspendácie. Dospel k záveru, že išlo o „ideologickú čistku“ kvôli tomu, že sa odvážil spochybniť woke ideolģiu svojimi prácami o rase a policajnej práci, ako aj o vzdelávaní.

Jedna z ďalších štúdií R. Fryera o slabších výsledkoch černochov v školách ukázala, že kľúčovú úlohu nehrá rasizmus, ale kvalitní učitelia a dobrá výchova rodičov.

C. Gayová bola nedávno nútená rezignovať na funkciu riaditeľky Harvardu kvôli škandálu s plagiátorstvom.

Rezignácia Claudine Gayovej

C. Gayová, ktorá bola najkratšie slúžiacou riaditeľkou Harvardu, odstúpila 2. januára po niekoľkých obvineniach z plagiátorstva.

Harvard pripustil, že vo svojej dizertačnej práci a ďalších prácach Gayová plagiovala, hoci univerzita vo vyhlásení z 12. decembra uviedla, že analýzou nezistili „žiadne porušenie harvardských noriem pre nesprávne vedecké postupy“ a potvrdila , že C. Gayová „je správnym vedúcim pracovníkom“.

C. Gayová v liste uviedla, že sa rozhodla odísť, pretože sa ukázalo, že „je v najlepšom záujme Harvardu, aby som odstúpila, aby naša komunita mohla prekonať toto mimoriadne náročné obdobie s prihliadnutím na záujem inštitúcie, a nie jednotlivca“.

Gayová však z obvinenia z plagiátorstva nevyvodila zodpovednosť a napriek rezignácii zostáva členkou Harvardskej fakulty.

Okrem obvinení z plagiátorstva C. Gayová čelila aj kritike kvôli sérii údajných antisemitských výrokov na akademickej pôde. Malo sa tak stať po vojenskej operácii Izraela v Gaze. Predtým príslušníci teroristickej skupiny Hamas zabili v pohraničných obciach približne 1 200 Izraelčanov.

Neskôr sa na Harvarde objavil nový škandál s plagiátorstvom. Bola obvinená hlavná úradníčka univerzity pre rozmanitosť a inklúziu. Vo svojej akademickej práci mala použiť významné časti z inej práce bez citovania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj