Štvrtok 19. septembra, 2024
(Vľavo) Viceprezidentka Kamala Harrisová reční 15. augusta 2024 na Prince George's Community College v Largu v štáte Massachusetts. (Vpravo) Bývalý prezident Donald Trump sa prihovára poslucháčom počas tlačovej konferencie v Trump National Bedminster Clubhouse v Bedminstri v štáte New Jersey 15. augusta 2024 (Brendan Smialowski/ AFP via Getty Images; Michael M. Santiago/ Getty Images)
»

Harrisová a Trump predstavili protichodné vízie o posilnení americkej ekonomiky (Analýza)

Harrisová sľúbila, že zakáže cenové okrádanie a bude pokračovať v znižovaní cien za lieky, zatiaľ čo Trump kladie dôraz na výrobu energie.

V čase, keď sa vyostruje kampaň pred americkými prezidentskými voľbami a do volieb zostáva len 80 dní, zostávajú finančné zabezpečenie a inflácia medzi americkými voličmi hlavnými témami. Na pozadí toho viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump predstavujú súboj vízií na posilnenie americkej ekonomiky.

Harrisová 16. augusta predstavila širší ekonomický plán, ktorý sa má týkať cenovej dostupnosti pre spotrebiteľov, vrátane snahy obmedziť zdražovanie.

Po svojom zvolení plánuje navrhnúť vôbec prvý federálny zákaz „odierania zákazníkov v potravinárskom a lekárskom priemysle“, uviedla jej kampaň dňa 14. augusta.

Návrh bol predložený potom, čo Bidenova administratíva dňa 15. augusta oznámila, že dosiahla dohodu s farmaceutickými spoločnosťami o znížení cien desiatich najdrahších liekov na predpis hradených z programu Medicare.

Trump vo svojej snahe o návrat do Bieleho domu vyzdvihol práve ceny a dostupnosť.

V prejave zo 14. augusta sa bývalý prezident zaviazal znížiť náklady na energie tým, že uprednostní ťažbu ropy a zemného plynu. Uviedol tiež, že by svojmu kabinetu nariadil „poraziť“ infláciu a znížiť spotrebiteľské ceny. Počas tlačovej konferencie dňa 15. augusta vyzdvihol náklady na potraviny a dopyt USA po energiách.

Údaje amerického ministerstva práce zverejnené minulý týždeň ukázali, že medziročná inflácia prvýkrát od marca 2021 spomalila pod 3 %. Táto správa prichádza v kľúčový okamih pre Bidena a Harrisovú, ktorí sa snažia zmeniť náladu voličov z negatívnej na pozitívnu.

„Dnešná správa ukazuje, že aj naďalej dosahujeme pokrok v boji s infláciou a znižujeme náklady amerických domácností,“ uviedol Biden vo vyhlásení zo 14. augusta.

Napriek ochladeniu inflačných tlakov sa spotrebitelia stále stretávajú s rastúcimi cenami, vyššími výpožičnými sadzbami a spomaľujúcim sa trhom práce.

Celkovo ceny od Bidenovho nástupu do funkcie v januári roku 2021 vzrástli o viac ako 20 %. Podľa údajov amerického Úradu pre štatistiku práce sa ceny benzínu zvýšili o takmer 50 %, zatiaľ čo ceny potravín a bývania vzrástli zhodne o 22 %.

Navyše, americké ministerstvo práce 2. augusta oznámilo, že pribudlo iba 114 000 pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa tiež zvýšila zo 4,1 % na 4,3 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň od októbra roku 2021.

Táto prekvapivá správa otriasla trhmi a spôsobila prudký pokles hlavných akciových indexov, ktoré nakoniec svoje straty v nasledujúcich dňoch vyrovnali.

Nový prieskum Federálnej rezervnej banky štátu New York naznačil, že podnikateľská aktivita sa v štáte oslabila. Správa upozornila na pokles nových zákaziek, stagnáciu dodávok a pokles zamestnanosti pri súčasnom krátení pracovného času.

Rovnako ako spotrebitelia sa aj podniky stretávajú s vysokými nákladmi, od mzdových náklado, cez náklady na energie, až po náklady na materiál. Index cien výrobcov (PPI), ukazovateľ, ktorý meria ceny platené podnikmi za tovar a služby, vzrástol od januára 2021 o 25 %.

V prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra The Economist / YouGov medzi 11. a 13. augustom, uviedlo 74 % respondentov, že pracovné miesta a ekonomika sú „veľmi dôležitým“ problémom, ktorému krajina čelí. Okrem toho bola inflácia / ceny väčšinovo označená za najdôležitejší problém, a to u 24 % opýtaných.

Prieskum potvrdzuje predchádzajúce štúdie, ktoré opakovane ukázali, že ekonomika je pre Američanov pred novembrovými voľbami najpálčivejším problémom.

V čase, keď sa voliči vydajú o tri mesiace k volebným urnám, obe volebné kampane propagujú svoje stratégie riešenia krízy cenovej dostupnosti v USA.

Ekonomika Harrisovej

V snahe podporiť svoje ekonomické posolstvo usporiadala Harrisová dňa 15. augusta v Marylande spoločnú akciu s Bidenom, na ktorej diskutovali o pokroku v znižovaní nákladov na lieky na predpis.
Obaja vystúpili na stretnutí na Prince George’s County Community College, čo bola prvá akcia od 21. júla, keď Biden odstúpil z prezidentského zápasu a podporil Harrisovú.

Pochválili úspech svojej administratívy, ktorá dosiahla dohodu s farmaceutickými spoločnosťami o znížení cien desiatich liekov na predpis používaných pri liečbe srdcových zlyhaní, krvných zrazenín, cukrovky, artritídy a Crohnovej choroby.

„Zmenili sme celý pohľad na ekonomiku,“ povedal Biden svojim priaznivcom v Marylande. Naznačil, že Trump aj republikáni v Kongrese zvýšia náklady pre rodiny strednej triedy a zároveň znížia dane miliardárom a veľkým korporáciám.

Kritizoval koncept „ekonómie presakovania zhora nadol“ (trickle-down economics) a poznamenal, že aj niektorí demokratickí prezidenti prijali myšlienku, že keď sa bohatým darí dobre, prínosy sa nakoniec dostanú k zvyšku spoločnosti.

„No, ja som nezaznamenal, že by na kuchynský stôl môjho otca prenikol jediný cent,“ povedal a pochválil svoj vlastný program, ktorý sa podľa neho zameriava na rast ekonomiky od stredu von a zdola nahor.

Nové ceny liekov, ktoré majú vstúpiť do platnosti v roku 2026, majú podľa Bieleho domu ušetriť seniorom a ďalším príjemcom programu Medicare v prvom roku 1,5 miliardy dolárov.

Akcia v Marylande ponúkla pohľad na hlavnú tému kampane Harrisovej v nadchádzajúcich týždňoch: hnať korporácie k zodpovednosti za zvyšovanie cien. Harrisová zdôraznila, že veľké farmaceutické spoločnosti roky zvyšovali náklady na životne dôletižé lieky a často si účtovali mnohonásobne vyššie ceny, než boli výrobné náklady, aby zvýšili svoje zisky. Očakáva sa, že toto posolstvo bude opakovanou témou jej predvolebných prejavov.

„Pred dvoma rokmi som ako viceprezidentka hrdo odovzdala rozhodujúci hlas, ktorý dal Medicare moc vyjednávať a umožnil, aby sa to dostalo na prezidentov stôl,“ povedala svojim priaznivcom v Marylande s odkazom na zákon o znížení inflácie, ktorý bol podpísaný v auguste 2022.

Predpokladá sa, že Harrisová vyzve Kongres, aby v rámci svojho ekonomického plánu na zníženie nákladov, schválila federálny zákaz zdražovania vrátane cien potravín.

Očakáva sa tiež, že zdôrazní svoj záväzok zaistiť, aby všetci Američania, nielen seniori, mohli v nasledujúcich rokoch platiť menej za lieky na predpis.

Trumpova vízia

Trumpova kampaň sa zamerala na vysoké ceny a výrobu energie na dvoch podujatiach konaných 15. augusta – na tlačovej konferencii v Trumpovom klube v Bedminstri v New Jersey a na zhromaždení v New Kensingtone v Pensylvánii, ktoré organizoval jeho spolukandidát, senátor J. D. Vance.

Trump, stojaci vedľa stola s potravinami vrátane kávy, cereálií, pečiva a slaniny, povedal, že bežní Američania čelia pri bežných výdavkoch neznesiteľne vysokým cenám.

„Ceny potravín vyleteli do neba,“ povedal Trump a spomenul nadsadené ceny chleba, masla, detskej výživy, vajec a ďalších potravín.

Trump kritizoval plán Harrisovej na reštrikcie federálnej vlády vzťahujúce sa na cenové okrádanie a naznačil, že by to viedlo k nedostatku potravín a dlhodobému rastu cien namiesto ich znižovania.

Okrem inflácie je hlavnou líniou útoku na krízu cenovej dostupnosti v kampani aj výroba energie. Trump a Vance sa na túto tému zamerali v oboch prejavoch, pričom bývalý prezident vyhlásil, že by „okamžite znížil ceny“ zvýšením ťažby ropy a zemného plynu.

Vance súhlasil a vyzdvihol úsilie pracovníkov v energetike v západnej Pensylvánii. „Umožnime týmto ľuďom, aby to vyťažili zo zeme,“ povedal Vance s odkazom na ropu a zemný plyn.

Vance uviedol, že zvýšená produkcia energie vytvára ekonomické príležitosti pre ľudí tým, že znižuje náklady na výrobu a uľahčuje vykurovanie domov v zime, takže spotrebiteľom zostáva vo vreckách viac peňazí na iné výdavky.

Trump aj Vance kritizovali administratívu Bidena a Harrisovej v súvislosti s produkciou energie a naznačili, že ako Biden, tak aj Harrisová uprednostňujú program, ktorý obmedzuje ťažbu a frakovanie.

Spojené štáty minulý týždeň dosiahli rekord v ťažbe ropy vo výške 13 300 barelov denne, čo je viac ako predchádzajúci rekord z februára 2020, kedy sa dosiahlo 13 000 barelov za Trumpovej vlády. Údaje naznačujú, že ťažba ropy sa po poklese počas pandémie covidu-19 neustále zvyšuje.

Trump tiež kritizoval Harrisovú za to, že bola rozhodujúcim hlasom pri schvaľovaní zákona o americkom záchrannom pláne v americkom Senáte, čo je zákon o ekonomických stimuloch v hodnote 1,9 bilióna dolárov, ktorý mal podporiť zotavenie z pandémie, ale bol tiež spájaný s rastom inflácie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj