Utorok 22. októbra, 2024
Štefan Harabin (Foto: Slavomír Frešo / Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Š. Harabin v rozhovore podrobil prezidenta Pellegriniho ostrej kritike. Predpovedá, že rozbije vládu

Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Robert Fico, ako aj Michal Šimečka sú riadení americkou ambasádou. Uviedol to v rozhovore pre youtubový kanál Rozhovory so Šimonom bývalý minister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. V posledných prezidentských voľbách skončil Harabin na treťom mieste so ziskom 11,74 % hlasov. Volilo ho vyše 264-tisíc ľudí.

Už počas prezidentských volieb vyjadril exminister Harabin názor, že Peter Pellegrini nemohol na post hlavy štátu kandidovať z pozície úradujúceho predsedu parlamentu. Podľa neho sa mal najskôr vzdať funkcie a parlament si mal zvoliť nového predsedu. Keďže sa tak nestalo, Harabin podal podnet na štátnu volebnú komisiu. Tá však podľa jeho slov nijako nereagovala. 

„Ja som tvrdil jednu vec, že aj Korčok aj Pellegrini sú riadení americkou ambasádou a je jedno, kto z tejto dvojice vyhrá. Dokonca som tvrdil, že aj keď vyhrá Pellegrini, aj keď je druhý v poradí favorizácie zo strany americkej ambasády, tak americká ambasáda Korčokovi nedovolí podať sťažnosť,“ povedal.

Uviedol, že ak by prezidentský kandidát Korčok, ktorý sa dostal do druhého kola, podal sťažnosť, Ústavný súd SR by jej vyhovel a zrušil by voľby. To by ale znamenalo, že by sa prezidentské voľby museli usporiadať opäť od začiatku a Harabin by mal šancu zvíťaziť, čo americkej ambasáde nevyhovovalo.

Harabin skonštatoval, že súčasný prezident Pellegrini sa nespráva ako zodpovedný človek v úrade. Po skončení ukrajinsko-ruského konfliktu sa podľa neho môžu v strednej a východnej Európe meniť hranice. „Keď Rusko nám v budúcnosti nebude garantovať južné hranice, Slovensko tu nemusí vôbec byť. Preto toto, čo robí Pellegrini, keď hovorí, že Rusko je agresor a klame celú slovenskú verejnosť, pretože medzinárodný trestný súd v Haagu jasne povedal, že Rusko agresorom nie je, je evidentná provokácia budúcej svetovej veľmoci,“ poznamenal.

V tejto súvislosti dodal, že aktivity maďarského premiéra Viktora Orbána v ňom vyvolávajú obavy. Podľa neho sa celkom otvorene snaží obnoviť pomery, aké boli v minulosti v Uhorsku a na ich základe by chcel vytvoriť maďarské impérium.

Na adresu Pellegriniho úspechu v prezidentských voľbách skonštatoval, že prekabátil národno-vlasteneckého voliča. „To je jedno, či by bol v úrade Korčok alebo Pellegrini. Obaja podporujú migráciu, obaja podporujú dodávky zbraní na Ukrajinu, obaja podporujú LGBTI, obaja hovoria, že Rusko je agresor,“ uviedol.

Na otázku, či sa Pellegrinimu darí napĺňať predsavzatie byť nadstraníckym prezidentom všetkých ľudí, odpovedal, že v tomto smere je horší ako jeho predchodkyňa Zuzana Čaputová. „Čaputová sa vzdala podpredsedníčky strany a nezasahovala do vnútrokoaličných problémov. Pellegrini zabudol, že nie je predseda Hlasu,“ skonštatoval.

V súčasnej koalícii pozoruje prítomnosť troch skupín – ultraliberálov (Hlas), liberálov (Smer) a národnovlasteneckú platformu (SNS). Spomenul, že nadnárodné globálne sily sa všade vo svete usilujú o likvidáciu štátov, preto sa aj u nás pokúšajú o rozdrobenie národnovlasteneckej platformy. „Treba pozitívne hodnotiť kroky Danka, že dokázal pri tých negatívnych vplyvoch na národnovlasteneckú platformu zjednotiť viacerých členov do jedného subjektu. A ten, kto robí proti tomuto zjednocovaciemu procesu, zároveň napomáha ultraliberálom,“ povedal.

Nárokovanie si predsedu SNS Andreja Danka na post predsedu parlamentu po prezidentských voľbách považuje za úplne primeranú požiadavku. Keďže tábor ultraliberálov má prezidenta a tábor liberálov má premiéra, národnovlastenecký tábor by mal podľa neho obsadiť funkciu predsedu Národnej rady, avšak nemusí to byť práve Danko.

V krátkej budúcnosti v horizonte dvoch-troch rokov na Slovensku predpokladá vznik jedného silného ultraliberálneho subjektu, jedného pololiberálneho subjektu a jedného národnovlasteneckého subjektu. Tieto potom budú zvádzať hlavné súboje o to, akým smerom sa štát bude uberať.

Harabin tiež vyrukoval s predpoveďou, že prezident Pellegrini do roka až roka a pol rozbije vládu Roberta Fica, pričom samotný premiér bude odsúdený. Rovnako predpokladá, že Hlas a Progresívne Slovensko sa zlúčia do jednej strany.

„Hovorí sa, že vždy, keď niečo poviem, vždy mám pravdu a sa to aj naplní,“ skonštatoval neskromne Štefan Harabin.

Prečítajte si aj