Nedeľa 8. septembra, 2024

Ceny nehnuteľností u nás klesajú, najmä ceny bytov. (Rozhovor s majiteľkou realitnej agentúry)

Ceny nehnuteľností v jednotlivých krajských mestách v poslednom štvrťroku minulého roka postupne klesali. Tento trend poklesu cien trvá už 18 mesiacov. V niektorých prípadoch sa ceny percentuálne znížili aj dvojciferne. Poukázal na to portál nehuteľnosti.sk. Jednotlivé nehnuteľnosti, a to najmä bytové jednotky, klesajú cenovo najrýchlejšie.

Napríklad, v hlavnom meste ceny dvojizbových bytov medziročne klesli v jednotlivých častiach od 4 do 12 %.  V časti Bratislava II. klesli o 12, 4 %. Iba v Bratislave IV. ceny bytov stagnujú, čo spôsobili dokončené rezidenčné projekty v 4. kvartáli. Naopak, v Nitre klesajú ceny dvojizbových bytov o 11,5 % a v Banskej Bystrici o 16,9 %.

Ceny domov a starších nehnuteľností si držia svoje ceny. K znižovaniu cien dochádza aj u väčších bytov a to najmä v košickom Starom meste (17,07 %) a Košiciach III. (14,44 %), tiež v Bratislave III. (13,41 %) a Žiline (14,43%).

Výsledkom poklesu cien nehnuteľností sú vysoké hypotekárne úroky, ktoré posledný rok banky ponúkajú. Slovenské banky predposledný mesiac minulého roku predávali hypotéky za úrok 4,06 %. V roku 2022 úrok dosahoval výšku len niečo pod jedno percento.

Štátna pomoc s hypotékami zničí konkurenciu – môžeme zabudnúť na lacné úvery na bývanie (Analýza)

Hypotekárny úver na bývanie si dnes nemôže dovoliť každý. Finančné inštitúcie poskytujú svojim klientom stále menší objem úverov. V roku 2022 poskytli banky a bankové inštitúcie sumu 3 miliardy eur, v novembri minulého roka to bolo necelých osemsto miliónov eur.  Keďže aj ceny energií a potravín sa zvyšujú, ľudia zvažujú, či kupovať nehnuteľnosť s vysokou výškou úroku, keďže si chcú zachovať svoj životný štandard.

Realitné kancelárie taktiež pociťujú, že množstvo peňazí na trhu s nehnuteľnosťami sa rapídne znížilo. Aktuálne teda platí, že sú vo výhode ľudia, ktorí majú peniaze na nehnuteľnosť a nie sú odkázaní na drahý úver na bývanie.

O situácii na realitnom trhu sme sa v krátkom rozhovore porozprávali s majiteľkou nitrianskej realitnej agentúry DN reality p. Helenou Rakusovou:

Ceny na realitnom trhu klesajú. Myslíte si, že tento trend poklesu cien bude pretrvávať?

Áno, je to pravda, ceny nehnuteľností klesajú. Myslím si, že ceny ešte veľmi mierne poklesnú. Dopyt je ešte stále slabší a to tlačí ceny nehnuteľností dole. Ale predáva sa stále. Predajú sa nehnuteľnosti, kde sa dá spolupracovať s predávajúcimi, lebo vnímajú  momentálnu situáciu na realitnom trhu. A vedia, že realitný boom už skončil.

Tvrdé hodnotenie finančných trhov: Slovensko má rovnaké riziko bankrotu ako Grécko (Analýza)

O aké byty je v súčasnom období poklesu cien najväčší záujem a ktoré sa predávajú ťažšie?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Klient, ktorý preferuje novostavbu. nekúpi byt v staršom bytovom dome, aj keby bol lacnejší. Predávajú sa nové byty aj staršie. Ale novostavby si držia ceny viac. 

Už sa znova stretávame v praxi s tým, že klienti začínajú kupovať byty na investičný zámer, lebo si už uvedomujú, že ceny klesli. A oplatí sa investovať. Prenájmy bytov idú dobre. Ľudia musia bývať.

Čo by ste poradili čitateľom – akú nehnuteľnosť v súčasnosti kupovať? Alebo ešte radšej počkať na ďalšie zlacnenie cien bytov?

Každý klient má svoju predstavu o vysnívanom bývaní. Či to už bude byt, rodinný dom alebo pozemok na výstavbu rodinného domu podľa vlastnej predstavy, to rozhodne klient.

My môžeme klientovi len poradiť všetky výhody a nevýhody pri rozhodovaní, a to aj do budúcna. Je to individuálne. Ja odporúčam klientom už nečakať na zlacňovanie nehnuteľností. Očakáva sa ešte mierne zvýšenie úrokových sadzieb do prvej polovice tohto roka a ceny nehnuteľností už dosť klesli. 

Chápem obavy ľudí z mesačných splátok úveru, keď úrokové sadzby v bankách sú okolo 5 %.  Súhlasím s ich obavami, lebo rodinný rozpočet v poslednej dobe veľmi ovplyvnili aj ceny potravín a energií. Ale vždy sa viac oplatí splácať úver ako platiť prenájom. Netreba len sledovať  ceny na inzercii nehnuteľností a počúvať správy v televízii, ako sa vyjadrujú odborníci od stola. 

Treba zahodiť predsudky a nechať si poradiť od odborníkov z praxe a to sú realitné kancelárie a finanční poradcovia.

Realitné kancelárie a finanční poradcovia spolupracujú medzi sebou a majú prehľad o reálnych cenách predaných nehnuteľností po zrealizovaní obchodu. Preto vedia poradiť a vysvetliť klientovi, že aj v dnešnej dobe sa dá a oplatí nadobudnúť vlastné bývanie.

Ja vždy hovorím: „Pri cene sú vždy otvorené možnosti. Lebo trhový mechanizmus je ponuka, dopyt a cena.“

Ďakujeme za rozhovor!

Prečítajte si aj