Štvrtok 19. septembra, 2024
Gymnema sylvestre (By Lalithamba from India - Gymnema sylvestre R.Br, CC BY-SA 2.0 )

Chcete potlačiť chuť na cukor alebo upraviť jeho hladinu v krvi? Gymnema lesná je staronovým zázrakom

Táto účinná bylina, ktorá sa v ajurvédskej medicíne používa už takmer 2 000 rokov, môže byť účinným doplnkom pri liečbe cukrovky 2. typu.

Budúcnosť medicíny má korene v minulosti, keď nám príroda poskytovala väčšinu liekov prostredníctvom rastlín. V súčasnosti sa bylinky vracajú, pretože lekári a pacienti si uvedomujú ich silné liečivé vlastnosti a relatívnu bezpečnosť v porovnaní s farmaceutickými výrobkami.

Gymnema sylvestre, u nás známa ako gymnema lesná, bylina hojne využívaná v ajurvédskej medicíne, je tradičnými ajurvédskymi lekármi v Indii predpisovaná na liečbu cukrovky a rôznych iných ochorení už takmer 2000 rokov.

Mnohí západní lekári sa zaujímajú o jej schopnosť znižovať vysokú hladinu cukru v krvi a znižovať chuť na cukor, najmä kvôli jej potenciálu pri liečbe cukrovky. Bylina môže tiež ochladzovať zápaly, pomáhať pri chudnutí a znižovať LDL (niekedy nazývaný „zlý“) cholesterol a triglyceridy.

Použitie v ajurvédskej medicíne

Liečivé rastliny sú ústrednou súčasťou ajurvédskeho systému medicíny, starobylého indického lekárskeho systému s holistickým prístupom k fyzickému a duševnému zdraviu.

„Ajurvédsky prístup je založený na ľudskej mysli a tele a na tom, ako zodpovedá piatim základným prvkom: zemi, vode, ohňu, vzduchu a éteru,“ vysvetlila Jamie Bacharachová, licencovaná lekárska akupunkturistka, v e-maile pre Epoch Times.

Podľa Bacharachovej je tento ajurvédsky prístup rovnaký ako pred tisíckami rokov. „Hlavným cieľom ajurvédskej medicíny je pomôcť ľuďom žiť dlhší a zdravší život bez liekov na predpis,“ povedala.

Ajurvédski lekári využívajú rôzne liečebné postupy vrátane jogy, akupunktúry, masáží a bylinných prípravkov. „Nie je to takpovediac šálka bylinkového čaju pre každého, ale mnoho ľudí nachádza vďaka jej učeniu a praktikám útechu, upokojenie a uzdravenie.“

Gymnema sylvestre (lesná), v hindčine známa aj ako gurmar, v preklade znamená ničiteľ cukru. Listy gymnemy obsahujú kyselinu gymnemovú, zlúčeninu známu tým, že potláča chuť cukru.

Patrí do čeľade mliečnikovitých a rastie v Indii, ako aj v niektorých častiach Číny, Afriky, Malajzie a na Srí Lanke.

Gymnema má hlboké historické korene v liečiteľstve, napríklad pri liečbe malárie a uštipnutí hadom, ale najväčšieho uznania sa jej dostalo v boji proti cukrovke, kde prirodzene reguluje hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Terapeutický a klinický potenciál

V roku 2019 bol v časopise Frontiers in Pharmacology uverejnený komplexný prehľad, ktorý sa zaoberal všetkými doteraz publikovanými štúdiami s cieľom určiť fytochemický, farmakologický a klinický potenciál tejto rastliny.

Fytochemikálie sú prirodzene sa vyskytujúce chemické látky v rastlinách. Stonky gymnemy lesnej obsahujú špecifické liečivé látky vrátane stigmasterolu a triterpenoidného saponínu.

Stigmasterol (rastlinný sterol) má antidiabetické, protirakovinové, antioxidačné a hypoglykemické vlastnosti. Triterpenoidné saponíny majú nespočetné farmakologické účinky vrátane protirakovinových, protiplesňových, antioxidačných, imunomodulačných a antidiabetických aktivít.

Zlepšuje hladinu cukru v krvi

V roku 1887 publikoval lekárnik a výskumník David Hooper v časopise Nature štúdiu, v ktorej pozoroval, že žuvaním listov gymnemy človek prestáva cítiť sladkosť cukru. „Cukor v kombinácii s inými … dietetickými predmetmi sa po použití týchto listov zreteľne zničí, pokiaľ ide o jeho chuť. Napríklad v perníku [sic] je cítiť len štipľavosť zázvoru, zvyšok je jedlo bez chuti,“ napísal.

Hooper tiež izoloval základné časti rastliny pre gymnemové kyseliny, ktoré sú najdôležitejšou zložkou na zníženie hladiny glukózy v krvi.

V roku 1925 napísal chirurg K. G. Gharpurey v liste redaktorovi časopisu Indian Medical Gazette o svojich skúsenostiach s gymnemou lesnou. Zaujalo ho, keď sa dočítal, že pri žutí listov tejto rastliny sa vytráca chuť cukru. Zmiešal prášok z listov s močom diabetikov a zistil, že znižuje percento cukru v moči. Potom ho otestoval podávaním ľuďom a zistil, že má rovnaký účinok na zníženie alebo odstránenie cukru v moči.

Zvyšuje vylučovanie inzulínu

Gymnema stimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu. To je samo osebe pozoruhodné, ale táto rastlina má ešte jednu vlastnosť, ktorá z nej robí potenciálne revolučný liek na liečbu cukrovky.

„V roku 1990 bola publikovaná séria štúdií o výťažku z gymnemy lesnej, ktorá povýšila túto bylinu zo zaujímavej na revolučnú. Ukázalo sa, že podávanie extraktu z gymnemy lesnej diabetickým zvieratám viedlo nielen k zlepšeniu homeostázy glukózy, ale toto zlepšenie bolo sprevádzané regeneráciou beta buniek v pankrease,“ uvádza sa v rozsiahlom prehľade publikovanom v roku 2008 v časopise Pharmacologyonline.

Ďalším mechanizmom pôsobenia gymnemy lesnej je jej schopnosť blokovať vstup glukózy do krvného obehu. Molekuly, ktoré tvoria kyselinu gymnemovú, majú podobnú štruktúru ako glukóza, čo jej umožňuje viazať sa na miesto receptora pre cukor v črevách a zabrániť vstupu glukózy do krvného obehu, čím sa znižuje hladina cukru v krvi.

„Keď zjete veľa cukru, dostanete záchvat. Potom sa však zrútite kvôli veľkému množstvu inzulínu uvoľnenému v reakcii na cukor v tele a tridsať minút po zjedení sladkého jedla skončíte s opätovnou chuťou na cukor. Tým, že sa gymnema lesná viaže na miesto receptora pre cukor, zabraňuje vstupu cukru do krvného obehu a udržiava homeostázu v systéme,“ hovorí Margie Navarrová, licencovaná akupunkturistka a odborníčka na bylinky.

Deväťdesiatdňová štúdia z roku 2011 na 65 pacientoch užívajúcich gymnemu lesnú ukázala 11 % zníženie priemernej koncentrácie glukózy v krvi pred jedlom. Doplnok stravy gymnemy lesnej tiež znížil hladinu glukózy v krvi dve hodiny po jedle o 13 % a znížil hladinu hemoglobínu A1C z 8,8 % na 8,2 %. Navyše, 11 pacientom v skupine s najhoršou reguláciou hladiny cukru v krvi s východiskovou hodnotou hemoglobínu A1C 10 % alebo viac, sa podarilo znížiť dávky antidiabetík.

Mechanizmy antidiabetickej aktivity

Na vysvetlenie antidiabetickej aktivity gymnemy lesnej bolo navrhnutých niekoľko pokusov vrátane vyššie uvedenej štúdie gymnemových kyselín blokujúcich cukor.

Gymnema tiež zvýšila vylučovanie inzulínu. To naznačuje možnosť regenerácie inzulínu a beta-buniek pankreasu. Beta bunky v pankrease produkujú a vylučujú inzulín, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi.

Štúdia z roku 2017 potvrdila, že prítomnosť zlúčeniny (metanolového extraktu) v rastline zvyšuje regeneráciu beta-buniek, čo smeruje k tomu, že by mohla obnoviť funkciu pankreatických buniek a prípadne liečiť diabetes 1. typu.

Navarrová pre Epoch Times uviedla, že hoci štúdie preukázali schopnosť gymnemy lesnej regenerovať beta-bunky, „v prípade cukrovky 1. typu je nad rámec možností myslieť si, že dôjde k úplnému obratu a nebudete potrebovať inzulín“.

Navarrová a Bacharachová zdôrazňujú, že výživový doplnok nenahrádza predpísané lieky na cukrovku a že ľudia by ho mali užívať len ako dodatok k pravidelnej strave a pohybovému režimu, ktorý môže prirodzene udržiavať hladinu glukózy a inzulínu v krvi v homeostáze.

Veľmi vysoké dávky môžu znížiť hladinu glukózy v krvi na nezdravú úroveň a spôsobiť slabosť, zmätenosť a závraty, preto by sa nemal užívať súčasne s inými liekmi na zníženie hladiny inzulínu. Pacienti s cukrovkou by mali byť pri užívaní gymnemy lesnej v starostlivosti endokrinológa, odporúča Navarrová. „Endokrinológ bude musieť sledovať, ako sa s užívaním výživových doplnkov mení užívanie inzulínu a v prípade potreby bude musieť znížiť denné dávky inzulínu.“

Pacienti Bacharachovej zvyčajne užívajú gymnemu spolu s tradičnými antidiabetickými liekmi. „Podľa mojich skúseností išlo vždy o doplnkovú, nie samostatnú intervenciu. Je tiež dôležité si uvedomiť, že žiadny doplnok nemôže nahradiť stravu a cvičenie. Starostlivosť o vaše telo je vašou úlohou č. 1 a najvyššou prioritou.“

Znižuje chuť na cukor a pomáha pri chudnutí

Gymnema môže tiež pomôcť podporiť chudnutie tým, že kontroluje hladinu cukru v krvi a znižuje chuť na sladké. Mechanizmus, ktorý sa viaže na miesto receptora cukru v črevách a blokuje absorbciu glukózy, má rovnakú reakciu aj na jazyk, kde blokuje chuť cukru.

„Gymnema lesná znižuje metabolické účinky inzulínu,“ hovorí Navarrová. „Znížením množstva inzulínu v krvi sa reguluje aj množstvo cirkulujúcich triglyceridov, ktoré môžu často spôsobovať priberanie na váhe v strednej oblasti tela, ktoré je typické pri metabolickom syndróme.“

V systematickom prehľade z roku 2013 kyselina hydroxycitrónová (extrakt z rôznych tropických rastlín) v kombinácii s Gynmnemou lesnou významne znížila telesnú váhu, index telesnej hmotnosti (BMI), LDL cholesterol, triglyceridy a celkový cholesterol.

Znižuje hladinu lipidov a triglyceridov

Výťažok z listov gymnemy lesnej tiež vykazoval silné účinky na zníženie hladiny lipidov pri podávaní samiciam potkanov Wister. Vedci potkany štyri týždne kŕmili potravou s vysokým obsahom tukov, čo malo za následok výrazné zvýšenie váhy, zvýšenie hladiny LDL a triglyceridov a zníženie HDL („dobrého“ cholesterolu). Po štyroch týždňoch boli potkany rozdelené do skupín a dostávali buď gymnemu lesnú, alebo atorvastatín – štandardný liek na zníženie hladiny cholesterolu.

Po štyroch týždňoch užívania gymnemy alebo atorvastatínu vedci preukázali, že gymnema znižuje hladinu LDL a triglyceridov a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.

Dospeli k záveru, že hoci gymnema lesná nemá rovnaký potenciálny účinok na hladinu cholesterolu ako atorvastatín, stále sa môže užívať ako doplnok pri liečbe hyperlipidémie, pretože rastlinné lieky sa podľa vedcov považujú za bezpečnejšie a lacnejšie alternatívy.

Metaanalýza z roku 2021 ukázala, že užívanie gymnemy môže významne znížiť hladinu triglyceridov u ľudí s diabetom 2. typu.

Podobné výsledky sa zistili aj v metaanalýze z roku 2023, ktorá dospela k záveru, že užívanie doplnkov stravy obsahujúcich gymnemu môže významne znížiť celkový cholesterol, triglyceridy a LDL cholesterol, čo naznačuje potenciál na zlepšenie kardiovaskulárnych rizikových faktorov.

Ako užívať gymnemu lesnú

Gymnema sa užíva niekoľkými rôznymi spôsobmi. Jej listy sú jedlé a zvyčajne sa žujú. Niektorí ľudia si z rozomletých listov pripravujú čaj.

Navarrová odporúča vysušenú rastlinu zmixovať s kávou vo french presse, aby ste získali slabšiu dávku. „Môžete ju tiež získať ako extrakt na báze alkoholu – to bude silnejšia dávka ako vo forme vysušenej bylinky alebo kapsule.“

„Mnohé spoločnosti vykonávajú testovanie tretími stranami. Môžete sa ich spýtať, či vykonávajú testy kvality výrobku, aby zabezpečili jeho účinnosť. Nájdite si značky, ktoré vám odpovedia na všetky otázky o tom, odkiaľ bylina pochádza, a ponúkajú celú škálu vysokokvalitných výrobkov,“ povedala.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky

Gymnema lesná sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú pre dospelých, ak sa užíva v odporúčaných dávkach. Pretože chýbajú výskumy o jej bezpečnost, títo ľudia by sa mali užívaniu byliny radšej vyhnúť:

  • Tehotné alebo dojčiace ženy
  • Deti a dojčatá
  • Ľudia s cukrovkou (pokiaľ nie sú pod dohľadom lekára)
  • Ľudia s alergiou na rastliny čeľade zimozeleňovité (Apocynaceae), keďže patrí do tejto skupiny

Je známe, že ľubovník bodkovaný znižuje hladinu glukózy v krvi a nemal by sa užívať s gymnemou.

V jednej štúdii bolo u pacienta liečeného na cukrovku gymnemou zaznamenané ochorenie pečene, čo naznačuje, že môže byť spojená s týmto ochorením. Autori však nenašli žiadne skoršie záznamy spájajúce gymnemu lesnú s poškodením pečene.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj