Štvrtok 19. septembra, 2024
George Soros na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, Švajčiarsko, 24. mája 2022 (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

George Soros odovzdáva 25 miliardové impérium „podobne zmýšľajúcemu“ synovi

Miliardár, finančník a politický aktivista George Soros povedal denníku Wall Street Journal (WSJ), že odovzdal kontrolu nad svojím impériom vo výške 25 miliárd dolárov svojmu 37-ročnému synovi Alexovi Sorosovi. Ten naznačil, že sa bude politicky angažovať ešte viac ako jeho otec.

92-ročný demokratický megadarca povedal, že pôvodne nechcel odovzdať kontrolu nad nadáciou žiadnemu členovi svojej rodiny.

Uviedol však, že on a jeho syn „zmýšľajú podobne“ a že vedenie nadácie preberá preto, lebo „si to zaslúži“.

Alex Soros o sebe povedal, že je „politickejší“ ako jeho otec a že ho znepokojuje predstava, že by v roku 2024 mohol v boji o Biely dom zvíťaziť bývalý prezident Donald Trump.

„Aj keď by som rád peniaze z politiky presmeroval preč, pokiaľ to robí druhá strana, budeme to musieť robiť aj my,“ povedal novinám a naznačil, že Sorosova organizácia siahne hlboko do vrecka, aby podporila prezidentské kampane proti Trumpovi.

Alex Soros bol podľa agentúry Reuters v decembri 2022 v tichosti zvolený za predsedu správnej rady Open Society Foundations (OSF).

Teraz vedie politické aktivity ako prezident Sorosovho politického akčného výboru.

„Máme v úmysle podporiť obranu volebných práv a osobnej slobody doma a presadzovať demokraciu v zahraničí,“ uviedol hovorca Alexa Sorosa pre Financial Times ohľadom jeho priorít v politickej činnosti.

„Sorosovi prokurátori“

Miliardár maďarského pôvodu je v Spojených štátoch kontroverznou postavou. Na neho napojené skupiny naliali peniaze do kampaní ľavicových kandidátov na okresných prokurátorov po celých USA.

Trump prisľúbil, že sa zameria na to, čo on a ďalší republikáni označujú za „Sorosových prokurátorov“. Trumpov sľub prišiel po tom, ako bol obvinený manhattanským okresným prokurátorom Alvinom Braggom, ktorý mal dostať peniaze na svoju kampaň od organizácií napojených na Sorosa.

Aj keď George Soros priamu spojitosť s Braggom dementoval, už skôr dal jasne najavo, že niektorých prokurátorov podporuje. V jednom z jeho názorových článkov pre WSJ vysvetlil, prečo prispieva „reformne zmýšľajúcim prokurátorom“ a „nemá v úmysle prestať“.

Alex Soros, syn Georgea Sorosa, na podujatí v New Yorku, 4. júna 2013 (Ben Gabbe/Getty Images).

Podľa minuloročnej správy organizácie Fondu na ochranu práva „má“ Soros najmenej 75 prokurátorov a vo väčšine ich jurisdikcií došlo k nárastu kriminality.

Z vyjadrení Alexa Sorosa pre WSJ a Financial Times vyplýva, že OSF a pridružené skupiny budú naďalej presadzovať agendu vytýčenú Georgeom Sorosom.

Prezident OSF Mark Malloch-Brown sa nedávno vyslovil za prijatie „nového ekonomického poriadku“, ktorý by sa zameral na „spravodlivosť a stabilitu“.

Povedal, že medzi výzvami tohto nového sveta budú otázky či kolektívne práva budú mať prednosť pred individuálnymi právami, alebo či záujem štátu o vybudovanie zelenej spoločnosti, ktorá zabezpečí pokrok, pôjde na úkor ľudských práv.

„Nie je vôbec jasné, kde sa tento zápas odohrá, rovnako ako nie je vôbec jasné, kde sa odohrá bitka o demokraciu,“ povedal Malloch-Brown.

Niektorí kritici OSF tvrdia, že jej politická agenda sa prikláňa príliš doľava.

„Magneto“

Generálny riaditeľ Twitteru Elon Musk nedávno prirovnal Georgea Sorosa k zloduchovi z X-Menov Magnetovi.

„Soros mi pripomína Magneta,“ napísal majiteľ Twitteru s odkazom na komiksového zloducha od Marvelu, ktorý je židom preživším holokaust.

Musk povedal, že Soros „chce podkopať samotnú štruktúru civilizácie“ a „nenávidí ľudstvo“.

Majiteľ Twitteru sa na Sorosovu adresu takto vyjadril po tom, ako Sorosova spoločnosť Soros Fund Management v podaní pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy potvrdila, že v prvom štvrťroku tohto roka odpredala všetky svoje akcie v Muskovej spoločnosti Tesla.


Preklad a redakčná úprava pôvodnej správy: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj