Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke odvolaný generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička. (Zdroj: PetraLa / wikipedia)

Generálneho riaditeľa SND M. Drličku odvolali z funkcie bez udania dôvodu

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička bol k utorku odvolaný zo svojej funkcie. Potvrdila to PR manažérka SND Jana Alexová.

„Áno, môžem potvrdiť, že GR Matej Drlička bol odvolaný, už nie je generálnym riaditeľom,“ uviedla. Momentálne podľa nej prebieha porada manažmentu divadla, Drlička by sa mal k celej veci vyjadriť neskôr.

J. Alexová priblížila, že rozhodnutie o odvolaní mal dostať Drlička v utorok ráno. „V skorých ranných hodinách ho v jeho domácnosti navštívila ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania,“ uviedla J. Alexová. Dodala, že tieto dôvody nepozná ani manažment. „Rovnako nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND,“ dodala.

Vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR v druhej polovici júla skritizovalo manažment SND za riešenie dočasného sídla Umelecko-dekoračných dielní (UDD) v bratislavskom Lamači. Naznačilo ekonomickú nevýhodnosť nájmu, a tým aj nehospodárne využitie verejných prostriedkov, šéf SND Matej Drlička sa mal dopustiť aj porušenia interných smerníc a prekročiť svoje právomoci. Rezort sa v júli ohradil aj voči odvolaniu šéfky baletu SND Niny Polákovej, aj v tomto prípade skonštatoval, že M. Drlička nedodržal postup stanovený štatútom SND a svoj krok dopredu neprerokoval s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS).

Na odvolanie M. Drličku upozornil v utorok ako prvý denník Sme.

Matej Drlička sa stal generálnym riaditeľom SND na začiatku januára 2021. V novembri 2022 ho vtedajšia ministerka kultúry Natália Milanová odvolala z funkcie za výroky na adresu umelcov a politikov, Drlička sa na post vrátil v máji 2023 ako víťaz výberového konania.

Slovenská národná galéria a Slovenské národné múzeum vyjadrili M. Drličkovi podporu

Na svojej oficiálnej stránke zverejnila Slovenská nárdodná galéria vyjadrenie podpory odvolanému riaditeľovi SND:

„Nielen v mene kolektívu, ale aj v mene návštevníkov a návštevníčok Slovenskej národnej galérie, ktorí profitujú z našej spolupráce, by sme chceli poďakovať a vyzdvihnúť perfektnú prácu Mateja Drličku za to, že so svojím tímom posúva Slovenské národné divadlo na celkom novú úroveň. Matej Drlička rozumie, že byť národnou inštitúciou je viac, než iba pripraviť program – je to aj atmosféra profesionality, otvorenosti a vľúdnosti, ktorú venuje divadlo svojmu publiku.

Je veľmi nešťastné, že Zriaďovateľ nezvolil cestu dialógu a spoločného úsilia. Dúfali sme, že sľubovaný pokoj na prácu nebude iba heslom. Chceme vysloviť nádej, že pani ministerka svoje rozhodnutie zmení – bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto vyslané smerom ku kultúre a širokej verejnosti na celom Slovensku.“

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo. „V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu,“ poznamenal.

Ministerstvo kultúry: Dôvodmi odvolania M. Drličku sú závažné pochybenia a strata dôvery

Prečítajte si aj