Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: FB / Ministerstvo spravodlivosti SR)

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie V. Pčolinskému a R. Konečnému v kauze Rozuzlenie

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a šéfovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi Konečnému v kauze Rozuzlenie. Potvrdil to advokát Ondrej Urban. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

„V celom rozsahu, ako je skutok jeden a dva vo vzťahu k Vladimírovi P., bolo zrušené obvinenie. To znamená, že bol obvinený nezákonne. Bude si voči štátu uplatňovať nárok na náhradu škody,“ priblížil právny zástupca exšéfa SIS O. Urban.

„Generálna prokuratúra SR podaným návrhom na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní v kauze Rozuzlenie osobe V. P. a R. K. 12. marca 2024 vyhovela, pretože vydanými rozhodnutiami bol porušený zákon,“ priblížila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. Doplnila, že v predmetnom prípade pokračuje vyšetrovanie „vo veci“.

Opozičné hnutie PS mieni, že generálna prokuratúra týmto rozhodnutím pravdepodobne znemožnila vyšetrenie kauzy Rozuzlenie a stíhanie zločineckej skupiny, ktorá mala mariť vyšetrovanie veľkých korupčných káuz. „Maroš Žilinka (generálny prokurátor, pozn. TASR) tak opäť úraduje v prospech mocných ľudí. A vládnej koalícii tento stav očividne vyhovuje,“ uvádza PS v tlačovom vyhlásení. Zdôraznili zároveň, že hoci im na februárovej schôdzi neprešiel návrh na zmenu paragrafu 363, sú pripravení aj naďalej vyvíjať aktivitu na sprísnenie podmienok, ktorými by sa musel generálny prokurátor riadiť.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie obvinila vlani v auguste viacero osôb. Obvinenie sa týkalo zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Riaditeľ NBÚ Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od SR

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenskej republiky. Zváži uplatnenie náhrady škody a nemajetkovej ujmy za poškodenie dobrého mena. Vyplýva to zo stanoviska NBÚ k rozhodnutiu GP SR o zrušení obvinenia riaditeľovi úradu.

„Riaditeľ NBÚ Roman Konečný (…) využije všetky trestno-právne prostriedky na preverenie nezákonného postupu vyšetrovateľa a politicky angažovaných prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uvádza sa v stanovisku NBÚ. Celé konanie považuje úrad za účelové, s cieľom zdiskreditovať jeho riaditeľa i inštitúciu.

Vyšetrovateľ podľa NBÚ nepreukázal žiadnymi objektívnymi dôkazmi protiprávnosť konania Konečného. „Mnohé informácie konštatované v uzneseniach o vznesení obvinenia nekorešpondovali s realitou, boli v príkrom rozpore so zásadami dokazovania a základnou logikou,“ zdôrazňuje úrad vo svojom stanovisku.

NBÚ poukázal tiež na to, že Konečný nie je v služobnom pomere, ale vo verejnej funkcii, preto nemohol byť obvinený v zmysle zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru.

Prečítajte si aj