Štvrtok 19. septembra, 2024
General v zálohe Gershon HaCohen. (Foto: IDSF)

Generálmajor Gershon HaCohen: Každý občan, ktorý spĺňa základné podmienky, musí mať možnosť nosiť zbraň

Gershon HaCohen, bývalý šéf vojenských vysokých škôl IDF (Israel Defense Forces) a veliteľ izraelských Severných zborov, hovorí: „Vždy, keď dôjde k masovej katastrofe, ktorá nemá obdobu, občan musí pochopiť, že jeho očakávania od štátu sú falošné, pretože štát nie je schopný zvládnuť udalosti, ktoré nemajú obdobu.

„Podľa môjho humanistického názoru musí každý otec naučiť svojho syna čítať a písať, naučiť ho základným životným zručnostiam, ale aj naučiť ho brániť sa,“ hovorí generálmajor Gershon HaCohen. Podľa neho by mal mať každý občan, ktorý spĺňa základné podmienky, možnosť nosiť zbraň, aby sa mohol brániť.

„V minulosti bola obrana štátu Izrael, najmä v „pionierských osadách“ (mestá a obce okolo hraníc tiež známe ako Safar), založená na predpoklade, že osadníci sú pionieri, sú súčasťou podporného systému pre obranné sily. Liberálny štát Izrael však túto predstavu, že obyvatelia majú takéto postavenie, opustil. Okrem iného aj preto, že nevie, čo sa v Safare deje. Ide o to, že Safar je priestor, ktorý nie je plne pod kontrolou. Sú tam náhle strety vyžadujúce si systém odrážačov.

Problém je v tom, že štát Izrael nechcel urobiť to, čo je povinný urobiť – vybaviť ich, vyzbrojiť a zorganizovať na obranu. Okrem pohotovostnej jednotky nemajú sídla to, čo mali v minulosti – veliteľa, ktorý má veliteľské právomoci, a v prípade ohrozenia sa celé sídlo stáva vojenským stanovišťom. Kibuce v roku 2008 boli súčasťou bojového systému. Dnešné sídla sa takto nestavajú, občania na to nie sú organizovaní. IDF sú proti tomu.

V skutočnosti – to, čo treba urobiť, je priviesť do sídiel Safar ozbrojené mladé páry s veliteľom pre prípad núdze. Tak ako je hybridom arabská dedina v Libanone – má podzemie na boj – je civilná a vojenská zároveň – tak by mali vyzerať aj naše osady Safar. Alebo ako v Kanade – každá chatka na nejakej izolovanej farme má základné vybavenie na riešenie konfliktu, a to dokonca aj v podmienkach snehovej búrky. Takže nenastane situácia, že pohotovostné jednotky budú rozptýlené po každej malej chatke, ktorá potrebuje lieky.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj