Pondelok 16. septembra, 2024
Obyvatelia hlavného mesta Libreville oslavujú 30. augusta 2023 ozbrojené sily po tom, ako skupina gabonských vojenských dôstojníkov vystúpila v televízii a oznámila, že „skoncovala zo súčasným režimom“ a zrušila oficiálne výsledky volieb udeľujúce ďalší mandát dlhoročnému prezidentovi Alimu Bongovi Ondimbuovi. (AFP via Getty Images)

Gabonská armáda zvrhla znovuzvoleného prezidenta, EÚ to považuje za problém

V Gabone (píše sa aj Gabun) došlo 30. augusta k vojenskému prevratu. Asi desiatka povstaleckých dôstojníkov z radov miestnej armády vystúpila v štátnej televízii a oznámila, že ruší výsledky nedávnych volieb a rozpúšťa „všetky inštitúcie republiky“, informovali viaceré tlačové agentúry.

Vojaci tiež oznámili, že preberajú vládu a že súčasný prezident Ali Bongo Ondimba, ktorý krajine vládne od roku 2009, je v domácom väzení. Ondimba prevzal vládu po svojom otcovi; celkovo ich rodina určuje smerovanie krajiny už 55 rokov.

Spolu s prezidentom bolo zatknutých aj niekoľko ľudí z jeho okolia, ktorých vodcovia prevratu obvinili zo zrady štátnych inštitúcií, masívnej sprenevery verejných prostriedkov a sprenevery medzinárodných financií. Francúzske médiá uvádzajú, že niekoľko členov Ondimbovej rodiny je vo Francúzsku vyšetrovaných kvôli praniu špinavých peňazí, korupcii a sprenevere.

64-ročný Ondimba bol nedávno zvolený už po tretí raz. Opozícia tvrdí, že voľby boli zmanipulované. „Volebný rámec a zákony Gabonu nezaručujú dôveryhodné voľby,“ napísala organizácia Freedom House o približne dvojmiliónovej krajine v roku 2023.

V uliciach hlavného mesta medzitým vládla radostná atmosféra, ľudia oslavovali príslušníkov ozbrojených síl a spievali štátnu hymnu, uvádzajú tlačové agentúry.

Neskôr v stredu pučisti oznámili, že dočasným vodcom krajiny sa stane veliteľ Republikánskej gardy Brice Oligui Nguema. Miestne médiá ho považujú za bratranca zosadeného prezidenta.

Gabon sa nachádza v západnej Afrike, je bývalou francúzskou kolóniou a má bohaté zásoby ropy.

K prevratu v Gabone došlo približne mesiac po vojenskom prevrate v Nigeri, ktorý stále nie je vyriešený. Tamojší prezident zostáva v domácom väzení a snahy o potlačenie pučistov zo strany susedných afrických štátov vyšli nazmar kvôli vzájomným rozporom.

Gabon leží v Guinejskom zálive, kde sa za posledné tri roky uskutočnilo šesť ďalších úspešných prevratov. Od roku 1950 sa v Afrike uskutočnilo celkovo 106 úspešných prevratov, uviedol spravodajský portál AlJazeera.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josef Borell uviedol, že „pre Európu je to veľký problém“. Borell, ktorý sa v súčasnosti zúčastňuje na stretnutí ministrov obrany EÚ v španielskom Tolede, uviedol, že ak sa prevrat potvrdí ako pravdivý, „zvýši to nestabilitu v celom regióne“.

„Celý región, počnúc Stredoafrickou republikou, potom Mali, následne Burkina Faso, teraz Niger, možno Gabon, je to veľmi zložitá situácia a ministri sa určite… musia hlboko zamyslieť nad tým, čo sa tam deje a ako môžeme zlepšiť našu politiku vo vzťahu k týmto krajinám,“ povedal šéf zahraničnej politiky EÚ agentúre Reuters.

Prečítajte si aj