Piatok 27. septembra, 2024
(Zľava) generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie 8. augusta 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Frustrácia kultúrnej obce: personálne zmeny a protesty. Bývalý zamestnanec tvrdí, že rezort reálne riadi Lukáš Machala

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) upozornila na početné personálne zmeny a nezrovnalosti ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). Počas svojho pôsobenia na ministerstve vymenila tretinu vedúcich pracovníkov podriadených kultúrnych inštitúcií. Zároveň NZK odhalila, že v prípade SND ministerka sama vykonávala funkciu štatutára divadla, čo podľa organizácie nebolo v súlade so zákonom. Po odvolaní vedúcich pracovníkov, ako sú Alexandra Kusá a Matej Drlička, sa v kultúrnom sektore vyostril konflikt, ktorý vyústil do štrajkovej pohotovosti. Kultúrna obec sa sťažuje na radikálne zhoršenie pracovných podmienok v rezorte. Prostredie, v ktorom sa momentálne nachádza, opisuje ako neznesiteľné až toxické a snaží sa to zmeniť Kultúrnym štrajkom. Bývalý zamestnanec z rezortu kultúry je presvedčený, že ministerstvo v skutočnosti riadi generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala, nie ministerka Šimkovičová.

NZK: Ministerka mohla porušiť zákon

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) pripomenula, že za prvý rok ministrovania šéfka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) vymenila tretinu vedúcich organizácií spadajúcich pod ministerstvo. Rozruch spôsobilo najmä odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku, po ktorom hneď na ďalší deň nasledovalo odvolanie šéfky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej.

Mimovládna organizácia naviac zistila, že v prípade odvolania riaditeľa SND ministerka sama zastávala funkciu štatutára divadla, čo nie je v súlade s legislatívou. NZK preto podá podnet na generálnu prokuratúru.

Informáciu o tom, že ministerka je zároveň štatutárom SND potvrdila samotná inštitúcia. „Podľa informácií z písomností ministerstva kultúry sa za zastupujúceho štatutára označuje ministerka kultúry. SND však nemá vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by jej zastupovanie tejto funkcie umožňoval,“ uviedlo SND pre NZK už v čase, keď sa za úkony inštitúcie podpisovala poverená riaditeľka divadla Zuzana Ťapáková.

Ministerstvo sa k situácii nevyjadrilo a tak mimovládna organizácia podala rozklad a aktuálne čaká na rozhodnutie, ktoré je v rukách samotnej ministersky.

Výbor Kultúrneho štrajku: Pracovné prostredie v kultúre je toxické

Kultúrna obec je frustrovaná a sťažuje sa na radikálne zhoršenie pracovných podmienok v rezorte. Prostredie, v ktorom sa momentálne nachádza, opisuje ako neznesiteľné až toxické. V dokumente komplexné informácie o Kultúrnom štrajku popisujú dôvody, prečo ho vyhlásili.

(Zdroj: Kultúrny štrajk)

„Kultúrny štrajk je koordinované hnutie kultúrnej scény na Slovensku, ktorého cieľom je zastaviť devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry SR do kultúry na všetkých jej úrovniach. Kultúrny štrajk žiada kompetentné a odborné spravovanie rezortu, ktoré ctí slobodu, práva a odbornosť ľudí pôsobiacich v rezorte a svojou činnosťou prispieva k zveľadeniu podmienok vzniku a pôsobenia kultúry na Slovensku,“ objasňuje výbor Kultúrneho štrajku – vládny orgán kultúrneho štrajku, zložený z rôznych zástupcov rozličných oblastí kultúry. Cieľom štrajku je vytvoriť sieť pre jednotlivcov v rôznych odvetviach umenia, kultúry či kreatívy a vytvoriť im bezpečné prostredie pre výkon práce.

Ministerka ísť na „šibenicu“ odmietla

„Po odvolaní Alexandry Kusej a Mateja Drličku sa v kultúrnej obci zdvihla obrovská vlna nevôle, ktorá vyústila až do štrajkovej pohotovosti. Život v týchto inštitúciách ide ďalej aj bez týchto „manažérskych kapacít“, teraz tam musia hasiť, čo sa v rámci manažovania nezvládlo,“ vyjadrila sa k avizovanému štrajku v kultúre ministerka. K pozvánke na stretnutie s výborom Kultúrneho štrajku v rámci organizovaného štrajku uviedla, že na „ich šibenicu nepôjde“.

Podľa slov Šimkovičovej koalícia vyhrala voľby, preto vládnu, a v demokratickej spoločnosti by to malo byť rešpektované. „Kultúra by mala spájať a ak si pozrieme podmienky, ktoré uvádzajú (výbor Kultúrneho štrajku, pozn. red.), že dochádza k zastrašovaniu, prepúšťaniu a vyhrážkam – ak by som ja začala čítať vyhrážky adresované mojej osobe, ako to spravil pán Šimečka, boli by sme tu do zajtra a sú to fakt nechutné vyhrážky,“ uzavrela.

Zástupkyňa výboru Kultúrneho štrajku Katarína Mišíková v relácií Braňa Závodského uviedla, že personálne výmeny považujú za symptóm problému, nie za jadro. Kultúrny štrajk podľa jej slov predstavuje základný signál, ktorý má priniesť odkaz do vnútra kultúrnej obce, že slovenskí umelci môžu vytvárať kultúrne hodnoty bezpečne ako doposiaľ a zároveň to má byť signál navonok, že umelci sú pripravení stupňovať tlak.

„Kultúrny sektor nemá také nástroje pre ostrý štrajk ako výroba. My nebudeme spôsobovať hospodárske škody, ak sa spisovateľ na voľnej nohe dnes rozhodne, že dnes nič nenapíše, nespôsobí tým hospodársku škodu nikomu inému, iba sebe,“ zhodnotila Mišíková. Varovala, že škody budú nenávratné na kultúrnych hodnotách, ktoré táto krajina má produkovať.

Bývalý poradca premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Eduard Chmelár dnešnú situáciu porovnal s pomermi v minulosti. „Mimochodom, Milan Kňažko po svojom nástupe do funkcie ministra odvolal za jeden jediný deň nie dvoch, nie troch, ale všetkých riaditeľov inštitúcií, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry, no vtedy herci ani len nepípli,“ spomenul na sociálnej sieti.

Bývalý šéf analytikov na MK: Rezort reálne riadi Machala

Mišíková ďalej uviedla, že vrcholoví predstavitelia rezortu sa snažia zastrašiť kultúrnu obec a vytvoriť atmosféru, aby sa ľudia báli o svoje miesta. Na toto výbor odmieta pristúpiť a poslal opakovanú žiadosť o stretnutie za účelom konštruktívneho dialógu medzi kultúrnou obcou a rezortom. Zástupkyňa výboru Kultúrneho štrajku zdôraznila, že platforma Otvorená kultúra aj celé hnutie Kultúrneho štrajku sú striktne nestranícke a združujú len ľudí pracujúcich v kultúre.

Bývalý šéf analytikov na ministerstve kultúry Marcel Čas popísal incident v rámci zamestnaneckého pomeru v rezorte, keď sa mu mal vyhrážať generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala.

„Na jednom z prvých stretnutí, ktoré sme spolu mali, mi povedal, že veľmi dobre vie, že som liberál, lebo ma má skontrolovaného, rozprával sa o mne s inými a počul vraj veľmi veľa dobrého, ale aj veľa zlého. Potom mi povedal, že ma nevyhodí, lebo vidí, že som pracovitý, šikovný a inteligentný, ale pohrozil mi, nech si dávam veľký pozor a nerobím hlúposti, lebo má veľa známych v Slovenskej informačnej službe a dá ma sledovať,“ vykreslil udalosť.

Čas pracoval na ministerstve jeden rok. Úvodný Machalov príhovor považoval za psychologickú manipulatívnu taktiku, ktorá naňho nefungovala. Inštitút kultúrnej politiky, ktorý Čas riadil, ministerstvo kultúry napokon zrušilo v auguste z dôvodov reorganizácie a v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. „Organizačné zmeny sú nevyhnutné aj v iných organizačných útvaroch, pričom je zabezpečený plnohodnotný výkon všetkých odborných a zákonom stanovených činností ministerstva,“ vysvetlilo ministerstvo.

Podľa neho rezort reálne riadi Machala, pričom ministerka Šimkovičová na úrad prichádza občasne. „Skutočným ministrom kultúry je Lukáš Machala a pani Šimkovičová je akože bábka nejakých politických záujmov, o ktorých si ona podľa mňa ani celkom neuvedomuje, akým spôsobom je využívaná, zneužívaná,“ skonštatoval Čas.

Prečítajte si aj