Štvrtok 19. septembra, 2024
Pavel Durov, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Telegram, hovorí na pódiu s moderátorom Mikeom Butcherom počas prvého dňa podujatia TechCrunch Disrupt SF 2015 na Móle 70 21. septembra 2015 v San Franciscu, Kalifornia. (Foto: Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch)

Francúzske úrady obvinili šéfa Telegramu a prepustili ho na kauciu

Francúzske orgány 28. augusta vydali predbežné obvinenia proti generálnemu riaditeľovi spoločnosti Telegram Pavlovi Durovovi, pričom ho obvinili z umožnenia údajnej trestnej činnosti na tejto sociálnej sieti.

Rozhodnutie o vznesení obvinenia prišlo štyri dni po tom, ako francúzske orgány zadržali Durovova na parížskom letisku Le Bourget, keď priletel na svojom súkromnom lietadle z Azerbajdžanu.

28. augusta bol Durov prepustený z policajnej väzby a bolo mu nariadené dostaviť sa na súd na ďalšie posúdenie jeho prípadu. Francúzsky súd tiež nariadil Durovovi zaplatiť kauciu vo výške 5 miliónov eur a dvakrát týždenne sa hlásiť na policajnej stanici, uvádza sa vo vyhlásení parížskej prokuratúry.

Voči Durovovi, ktorý sa narodil v Rusku a má francúzske občianstvo, existujú obvinenia, že jeho platforma sa využíva na sexuálne zneužívanie detí a obchodovanie s drogami a že Telegram odmietol spolupracovať s vyšetrovateľmi trestných činov.

V jednom z predbežných obvinení je Durov obvinený zo „spoluúčasti na riadení online platformy umožňujúcej nezákonné transakcie organizovanej skupiny“, čo je trestný čin, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody až na 10 rokov a pokutu až do výšky 500 miliónov eur.

Durov je zatiaľ jedinou obvinenou osobou v tomto prípade, ale francúzski prokurátori nevylúčili, že obvinení môžu byť aj ďalší. Podľa francúzskeho právneho systému predbežné obvinenia znamenajú, že sudcovia veria v dostatok dôkazov o trestnom čine na to, aby sa pokračovalo vo vyšetrovaní.

Vyšetrovanie môže trvať roky, kým sa pošle na súd alebo sa odloží. Súdny systém krajiny funguje inak ako v mnohých iných krajinách a sudcovia zohrávajú aktívnejšiu úlohu pri vyšetrovaní a stíhaní trestných činov.

Telegram je aplikácia, ktorá umožňuje individuálne konverzácie, skupinové chaty a „kanály“, do ktorých sa môžu zapojiť stovky ľudí. Na rozdiel od aplikácie WhatsApp, ktorá má limit na skupinový chat 1024 ľudí, skupinové chaty Telegramu umožňujú až 200 000 ľudí.

Vo vyhlásení z 25. augusta, ktoré nasledovalo po Durovovom zatknutí, Telegram zdôraznil, že dodržiava zákony Európskej únie upravujúce online služby vrátane zákona o digitálnych službách. „Je absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužívanie tejto platformy,“ uviedol Telegram vo svojom vyhlásení.

Dňa 26. augusta zverejnil Telegram vyhlásenie, v ktorom uviedol, že Durov „nemá čo skrývať a často cestuje po Európe“.

Okrem francúzskeho a ruského občianstva má Durov občianstvo aj v Spojených arabských emirátoch (SAE) a karibskom ostrovnom štáte Svätý Krištof a Nevis.

Hovorca ruského Kremľa Dmitrij Peskov vyjadril nádej, že Durov „má všetky potrebné možnosti na svoju právnu obhajobu“, a uviedol, že moskovská vláda je pripravená podporiť podnikateľa v oblasti technológií.

Durov v aprílovom rozhovore uviedol, že opustil Rusko a založil Telegram po tom, ako odolal požiadavkám Moskvy, aby odovzdal informácie o ukrajinských používateľoch inej online platformy, ktorú pomáhal spoluzakladať, s názvom Vkontakte.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol 26. augusta v príspevku na X, že Francúzsko je „hlboko oddané slobode prejavu a komunikácie, inováciám a podnikateľskému duchu“ a bude ním aj naďalej.

„K zatknutiu šéfa Telegramu na francúzskej pôde došlo v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania,“ uviedol. „V žiadnom prípade nejde o politické rozhodnutie. Je na sudcoch, aby v tejto veci rozhodli.“

Zatknutie vyvolalo obavy niektorých technologických spoločností. Andy Yen, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Proton, známej svojou šifrovanou e-mailovou službou Proton Mail, na X napísal, že „odtajnené obvinenia proti Durovovi sú šialené“.

„Ak sa potvrdia, nechápem, ako by mohli zakladatelia technologických firiem cestovať do Francúzska, a už vôbec nie zamestnávať sa vo Francúzsku,“ napísal. „Toto je ekonomická samovražda a rýchlo a natrvalo mení vnímanie zakladateľov a investorov.“

Denník Epoch Times oslovil spoločnosť Telegram, aby sa k obvineniam vyjadrila.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj