Sobota 6. júla, 2024
(S láskavým dovolením Tom Rae prostredníctvom Capture the Atlas)

Úžasné fotografie Mliečnej dráhy prinášajú najoslnivejšie zábery našej galaxie – každá snímka má svoj príbeh (+Foto)

Najlepšie snímky Mliečnej dráhy zachytené po celom svete.

Každoročne koncom mája vydáva blog o cestovateľskej fotografii Capture the Atlas zbierku 25 najlepších nových fotografií Mliečnej dráhy. V roku 2024 sa v siedmom vydaní tejto kompilácie objavia fascinujúce snímky zhotovené na odľahlých miestach v 15 krajinách. Každá fotografia, vybraná z viac ako 5 000 prihlásených záberov, rozpráva svoj jedinečný príbeh.

Na maximálne zreteľné pozorovanie Mliečnej dráhy je potrebná tmavá obloha bez svetelného znečistenia. Všetkých 25 fotografov – reprezentujúcich 19 rôznych národností – podniklo špeciálne cesty, aby si spravili svoje snímky; mnohí sa odvážili odolať nízkym teplotám vo vysokých nadmorských výškach a niektorí dokonca táborili aj niekoľko dní. Bez ohľadu na to, kam sa vybrali, jedno majú spoločné – hlboký nezabudnuteľný zážitok z pozorovania krásy Mliečnej dráhy.

Pri výbere snímok hodnotí redaktor Capture the Atlas Dan Zafra kvalitu snímky, príbeh, ktorý sa za snímkou skrýva, a celkovú inšpiráciu, ktorú snímka ponúka. Tu je 25 najlepších tohtoročných snímok z 15 krajín, ktoré zachytili našu veľkú galaxiu v celej jej kráse: Spojených štátov, Austrálie, Nového Zélandu, Čile, Argentíny, Francúzska, Švajčiarska, Španielska, Talianska, Bulharska, Slovinska, Egypta, Ománu, Jemenu a Jordánska.

Jazero bleskov od Toma Raeho

„Jazero bleskov“ (Lighting Lake) od Toma Raeho (S láskavým dovolením Tom Rae prostredníctvom Capture the Atlas)

Tom Rae „túžil zachytiť“ Mliečnu dráhu z najvyššej hory Nového Zélandu Aoraki v národnom parku Mount Cook počas zimnej noci.

Pri spomienke na svoju cestu do údolia k ľadovcovému jazeru, nad ktorým sa rozprestierala červeno žiariaca obloha plná miliárd hviezd, fotograf v rozhovore pre Capture the Atlas uviedol, že „scéna, ktorá sa predo mnou odohrávala, vo mne vyvolávala pocit, akoby som pristál na inej planéte… pohľad do nekonečna za ňu.“

Márnosť života od Michaila Minkova

„Márnosť života“ od Michaila Minkova (So súhlasom Michaila Minkova prostredníctvom Capture the Atlas)

Kompozícia pôsobivej fotografie Michaila Minkova, zhotovenej v jordánskej púšti Wadi Rum, má zámerne upútať pozornosť diváka na malú ľudskú postavu, ktorej v pozadí dominuje „majestátne jadro Mliečnej dráhy“. Fotografia nádherne zdôrazňuje „bezvýznamnosť ľudstva vo veľkej schéme vesmíru“.

Fotograf hovorí: „Kedykoľvek sa vydám zachytiť nočnú oblohu, naplní ma pocit pokory a vďačnosti za svoju existenciu. Akoby sa moje problémy v porovnaní s nimi zmenšili a ja si pripomeniem nesmiernu lásku, ktorú mám k svojej rodine, a krásu samotného života, vďaka čomu sa všetko ostatné zdá byť banálne.“

Jasné privítanie od Francesca Dall’Olma

„Jasné privítanie“ od Francesca Dall’Olma (So súhlasom Francesca Dall’Olma prostredníctvom Capture the Atlas)

Vzácne a priaznivé podmienky v Patagónii v Argentíne poskytli fotografovi Francescovi Dall’Olmovi úžasný záber hory Fitz Roy dokonale orámovaný oblúkom Mliečnej dráhy s Lagunou de los Tres v popredí.

„Toto bola prvá fotografia, ktorú som v Patagónii urobil,“ hovorí. „Na rozdiel od očakávaného chladu, dažďa a vetra bolo naše prvé stretnutie s touto krajinou nezvyčajné: takmer tri dni jasnej oblohy. Po príchode k lagúne okolo siedmej hodiny ráno som okamžite zachytil zábery oblohy. Krátko na to som fotografoval predpolie, kde už nastal súmrak. Toto jasné privítanie ma obdarilo [touto] vzácnou fotografiou.“

Terapia svetlom hviezd od Kavana Chaya

„Terapia svetlom hviezd“ od Kavana Chaya (S láskavým dovolením Kavan Chay prostredníctvom Capture the Atlas)

Kavan Chay prežíval ťažké chvíle, keď počas fotografického výletu navštívil zvláštne miesto na Novom Zélande. Výstup na horu Mount Cook, nazývanú aj Aoraki, bol bojom – najmä s obrovským množstvom výstroja. Noc strávená pod hviezdami však bola „úchvatná“ a o piatej ráno sa mu podarilo urobiť tento nádherný záber.

Modrá lagúna pod hviezdami od Jurija Beleckého

„Modrá lagúna pod hviezdami“ od Jurija Beleckého (So súhlasom Jurija Beleckého prostredníctvom Capture the Atlas)

Fotografovi Jurijovi Beleckému sa v čilskej púšti Atacama podaril nezabudnuteľný okamih, keď zachytil galaktický stred Mliečnej dráhy so zodiakálnym svetlom.

„Modrá farba bola rovnako skutočná ako hviezdy na oblohe a dodávala scéne nádych mágie. Bol to absolútne neuveriteľný zážitok!“ povedal a dodal, že sa cítil „hlboko spojený s okolitým svetom a vesmírom za ním“.

Levia jama od Lorenza Ranieriho

„Levia jama“ od Lorenza Ranieriho (So súhlasom Lorenza Ranieriho prostredníctvom Capture the Atlas)

Keď Lorenzo Ranieri strávil vzrušujúcu noc na náhornej plošine čílskej púšte Atacama – „potenciálne nebezpečnej“ oblasti, ktorá bola vyhlásená za útočisko púm – ocitol sa v oblasti „posiatej kosťami malých zvierat“.

Ranieri opísal túto skúsenosť ako „trochu nervydrásajúcu“, ale povedal, že príležitosť fotografovať nádheru oblúka Mliečnej dráhy stála za to.

Chata Bluff Hut od Rachel Robertsovej

„Modrá chata“ od Rachel Robertsovej (S láskavým dovolením Rachel Robertsovej prostredníctvom Capture the Atlas)

Aby sa Rachel Robertsová dostala na „jedno z najtemnejších miest na planéte“ – do údolia rieky Mungo v Južných Alpách na Južnom ostrove Nového Zélandu – musela cestovať vrtuľníkom. Pôvodne plánovala navštíviť inú lokalitu, ale keď nastalo zlé počasie, zverila pilotovi výber najlepšieho miesta, a tak vznikol tento záber Mliečnej dráhy majestátne sa klenúcej nad chatou Bluff Hut.

Kvitnúci strom v tvare fľašky od Rositsy Dimitrovej

„Kvitnúci strom v tvare fľašky“ od Rositsy Dimitrovej (So súhlasom Rositsy Dimitrovej prostredníctvom Capture the Atlas)

Nočná obloha nad jemenským ostrovom Sokotra je zaradená do kategórie Bortle 1 – najtmavšia obloha na Bortleho stupnici. Fotografia Mliečnej dráhy Rosity Dimitrovej, zasadená do „mimozemsky“ vyzerajúcej krajiny, je fascinujúca.

„V čase návštevy som bola vlastne v 11. týždni tehotenstva s druhým dieťaťom – musím priznať, že táborenie a fotografovanie celú noc neboli kvôli únave najpríjemnejšie činnosti, ale všetky výzvy stáli úplne za to. Teraz snívam o tom, že jedného dňa vezmem na Sokotru svoje dve dcéry – na tento zážitok nikdy, nikdy nezabudnú,“ povedala.

Atmosférický ohňostroj od Juliena Lootena

„Atmosférický ohňostroj“ od Juliena Lootena (So súhlasom Juliena Lootena prostredníctvom Capture the Atlas)

Julien Looten sa vybral na úpätie stredovekého hradu vo francúzskom regióne Dordogne, aby zachytil „zimný“ oblúk Mliečnej dráhy. Prírodný jav známy ako chemiluminiscencia – chemická reakcia v horných vrstvách atmosféry, ktorá vyžaruje slabé svetlo – osvetľoval oblohu pozdĺž hradu ako pestrofarebné oblaky.

Púštny kvet od Marcina Zajaca

„Púštny kvet“ od Marcina Zajaca (So súhlasom Marcina Zajaca prostredníctvom Capture the Atlas)

Štátny park Goblin Valley, ktorý sa nachádza v odľahlom kúte Coloradskej náhornej plošiny v Utahu v USA, je nádherne osvetlený bez mestského svetelného znečistenia. Marcin Zajac urobil túto zaujímavú fotografiu skupiny hoodoos (vysokých skalných útvarov) nazývaných Tri sestry s kvitnúcimi divokými kvetmi v popredí a mystickou Mliečnou dráhou nad nimi.

Nižšie si pozrite ďalšie fascinujúce fotografie:

„Caradhras – Oblúk Mliečnej dráhy nad Vršickým priesmykom“ od Mateja Mlakara (So súhlasom Mateja Mlakara prostredníctvom Capture the Atlas)
„Mungo Dreamtime“ od Johna Ruttera (So súhlasom Johna Ruttera prostredníctvom Capture the Atlas)
„Sny o lupine“ od Brandta Rydera (S láskavým dovolením Brandta Rydera prostredníctvom Capture the Atlas)
„Hviezdna hoodoo krajina zázrakov“ od Stephanie Thiovej (So súhlasom Stephanie Thiová prostredníctvom Capture the Atlas)
„Cesta do zimného raja“ od Andrey Curzi (S láskavým dovolením Andrea Curzi prostredníctvom Capture the Atlas)
„Tajinaste“ od Maximiliana Höflinga (So súhlasom Maximiliana Höflinga prostredníctvom Capture the Atlas)
„Dúhové údolie“ od Baillie Farleyovej (S láskavým dovolením Baillie Farleyovej prostredníctvom Capture the Atlas)
„Mother Juniper“ od Benjamina Barakata (So súhlasom Benjamina Barakata prostredníctvom Capture the Atlas)
„Nebeská symfónia nad púštnou lagúnou“ od Kerry-ann Lecky Hepburnovej (So súhlasom Kerry-ann Lecky Hepburnovej prostredníctvom Capture the Atlas)
„Pestrofarebné hore a dole“ od Cari Letelierovej (So súhlasom Cari Letelierovej prostredníctvom Capture the Atlas)
„Kráľovstvo Perun“ od Tervela Kutseva (So súhlasom Tervela Kutseva prostredníctvom Capture the Atlas)
„Mliečna dráha pri jazierku Morning Glory“ od Jerryho Zhanga (So súhlasom Jerryho Zhanga prostredníctvom Capture the Atlas)
„Piesočná cesta“ od Huga Valleho (S láskavým dovolením Huga Valleho prostredníctvom Capture the Atlas)
„Mliečna dráha Tombolo“ od Marca Russela (S láskavým dovolením Marca Russela prostredníctvom Capture the Atlas)
„Saoseo“ od Alexandra Forsta (So súhlasom Alexandra Forsta prostredníctvom Capture the Atlas)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj