Pondelok 16. septembra, 2024
Vinicunca, inak známa ako Dúhová hora alebo Montaña de Siete Colores (Hora siedmich farieb) (Michaellbrawn/ CC BY 4.0)
,

FOTOGRAFIE: Úchvatná Dúhová hora v Peru

Upozornenie: Tento článok bol publikovaný v roku 2023.

Dúhovo pruhovaná hora v Peru môže pripomínať abstraktnú maľbu, ale v skutočnosti ide o úplne prírodný jav, ktorý priťahuje návštevníkov zo širokého okolia odhodlaných zistiť, či sú zvesti o jej cukríkových farbách (candy-colored) pravdivé.

Vinicunca, inak známa ako Dúhová hora alebo Montaña de Siete Colores (Hora siedmich farieb), je súčasťou pohoria juhoamerických Ánd v oblasti Cusco v Peru. Jej vrchol sa týči do výšky približne 5 200 metrov nad morom.

Za farebnú fasádu hory vďačíme obnaženým vrstvám sedimentárnych hornín. Postupným topením ľadu pokrývajúceho Dúhovú horu dochádzalo k erózii pôdy a odkrývaniu rôznych minerálnych vrstiev, ktoré po sebe zanechali nespočetné množstvo farieb.

Červená je z oxidovaného železa, ružová z ílu, bahna a piesku, biela z rôznych foriem uhličitanu vápenatého, zemitá hnedá z hornín bohatých na horčík, žltá zo sulfidu železa, fialová z goethitu alebo oxidovaného limonitu a tyrkysová z chloritu, a nie z vegetácie vysvetľuje Peru Grand Travel.

Hoci je dúhový úkaz skutočný, diváci by si mali uvedomiť, že niektoré fotografie môžu byť zavádzajúce, pretože mnoho ľudí sa nechalo zlákať k tomu, aby pred zverejnením fotografií na sociálnych sieťach použil softvér na úpravu farieb.

Na chodník Vinicunca v Qesoyuno sa turisti dostanú po troch hodinách jazdy autom alebo turistickým autobusom z Cusca. Na najúchvatnejšie vyhliadkové miesto prídete náročnou šesťkilometrovou okružnou cestou a podľa Pure Wow je najlepšie vyraziť pred svitaním.

Najkrajšie výhľady sa vám naskytnú za jasného a čistého dňa a farby budú najžiarivejšie na fotografiách urobených počas „zlatých hodín“ za svitania alebo za súmraku. Dúhovú horu Peru odporúčame navštíviť medzi marcom a novembrom, kedy je obloha modrá a počasie teplé.

V minulosti boli na hore prítomní ťažiari lítia, ale v roku 2018 bola všetka ťažobná činnosť v lokalite Vinicunca zastavená. V nasledujúcom roku bolo územie vyhlásené za regionálnou chránenú oblasť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj