Štvrtok 19. septembra, 2024
Folkloristi v obci Vernár, ilustračná fotografia (Foto: Zuzana Gogová/Getty Images)
»

Folkloristi sa dištancujú od politikov s fašistickým pozadím v krojoch

Strany počas svojich volebných kampaní cielia aj na komunitu folkloristov. Lídri sa pasujú do role hlasu obyčajných Slovákov, ktorí majú radi naše tradície a hodnoty. Na mítingoch hrá ľudová hudba, v predvolebných spotoch vidno ľudí v slovenských krojoch. Podľa posledných prieskumov je suverénne najsilnejšou národne orientovanou stranou aktuálne Republika. U viacerých folkloristov si však strany tohto typu stále nezískali väčšiu obľubu ani dôveru.

Osobnosti z folklóru a odborníci na tradičnú ľudovú kultúru sa v spoločnom vyhlásení  dištancujú od politikov, ktorí majú mať fašistické pozadie. Iniciatívou „Nie v mojom kroji” upozorňujú na pokusy týchto politikov zamaskovať svoju minulosť postupnou zmenou svojho verejného obrazu, pričom na tieto účely majú často využívať tradičnú ľudovú kultúru. Politici extrémistických strán podľa iniciatívy prekrývajú ich nebezpečné názory úsmevmi, vyhýbavými odpoveďami, slušným oblečením a ľudovými krojmi.

Toto vyhlásenie podpísalo takmer 200 expertov a významných osobností v oblasti slovenského folklóru rôzneho veku a zamerania. Podobné vyhlásenie podpísali folkloristi už pred voľbami v roku 2020 a zdôrazňujú, že ich pôvodné posolstvo má stále rovnakú platnosť.

„Ako občania rešpektujeme a podporujeme rozdielnosť politických názorov, ktorá je v slobodnej demokracii prirodzená a potrebná. Cítime však zodpovednosť voči našim predkom, ktorí za možnosť žiť v slobodnej, súdržnej krajine oslobodenej od fašizmu kedysi položili svoje životy. Preto, aj keď sú časy ťažké, nevolíme pohrobkov fašizmu. Nech si oblečú čokoľvek,” uvádza sa v stanovisku iniciatívy „Nie v mojom kroji”.

Strana Republika vo svojom predvolebnom programe informuje, že chce venovať väčšiu pozornosť podpore folklóru, ktorý považuje za jeden z hlavných fundamentálnych pilierov identity národa. Vo verejnoprávnych médiách plánuje preto stanoviť kvóty pre slovenskú ľudovú hudbu.

„Za skutočnú, prínosnú a trvalo udržateľnú považujeme len kultúru národnú,“ píše v programe strany Rafael Rafaj, niekdajší poslanec parlamentu za SNS.

Republika tiež plánuje zaviesť sankcie za používanie nespisovných výrazov (najmä anglikanizmov) v úradnom styku.

Prečítajte si aj