Nedeľa 8. septembra, 2024
Predseda administratívneho výboru a člen pravicovej Strany Fínov, Mauri Peltokangas (vľavo) reaguje so svojím straníckym kolegom a ministrom hospodárstva Willemom Rydmanom po schválení zákona meniaceho pravidlá deportácie ilegálnych migrantov, 12. júla 2024 (Roni Rekomaa/ Lehtikuva/ AFP via Getty Images)
»

Fínsko schválilo prísny zákon proti ilegálnym migrantom. Rusko ich vraj používa ako zbraň

Fínski zákonodarcovia tesnou väčšinou schválili návrh zákona, ktorý umožňuje pohraničnej stráži posielať späť migrantov z tretích krajín. Návrh zákona sa zameriava na nelegálnych prisťahovalcov prichádzajúcich z Ruska. Fínsko obviňuje Moskvu z využívania migrantov ako formy „hybridnej vojny“.

Zákon schválený v piatok 12. júla má platiť len dočasne a umožňuje zamietnuť žiadosti o azyl už na hraniciach. Fínska vláda tvrdí, že Moskva presúva migrantov bez dokladov na spoločnú hranicu, aby zorganizovala prílev imigrantov, uvádza Euronews.

Colníci údajne nebudú odmietať vstup deťom, zdravotne postihnutým osobám a iným zraniteľným skupinám. Legislatíva má platiť jeden rok.

Fínsky premiér Petteri Orpo uviedol ako dôvod nových imigračných opatrení národnú bezpečnosť. Kritici považujú zákon za porušenie fínskej ústavy a medzinárodných záväzkov. Amnesty International uviedla, že „zákon je v rozpore s nedávno schváleným nariadením EÚ o kríze a vyššej moci. Ide nad rámec všetkých právomocí udelených právom EÚ a očakávame, že Európska komisia preskúma jeho zákonnosť“.

Podľa organizácie fínsky zákon „kráča v nebezpečných šľapajach Lotyšska, Litvy a Poľska“, kde „od roku 2021 bolo zavedených viacero politík a postupov, ktoré porušujú zákon o ľudských právach“.

V piatok 12. júla poľský parlament tiež veľkou väčšinou hlasov schválil nový zákon, ktorý umožňuje vojakom, pohraničníkom a policajtom strieľať ostrými nábojmi pri zastavovaní  migrantov pokúšajúcich sa prekročiť hranice. Dôvodom bolo, že migranti z Blízkeho východu pri potýčkach na bieloruských hraniciach používajú čoraz častejšie násilie.

V máji 2024 bol jeden z poľských vojakov dobodaný prebehlíkom počas násilného útoku skupiny migrantov, ktorí sa pokúšali nelegálne prekročiť hraničný plot. Podľa informácií z médií vojak neskôr zraneniam podľahol. Pri incidente bol zranený aj príslušník pohraničnej stráže.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj