Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: Sora Shimazaki / pexels)

Finančník J. Haščák žaluje štát, za nezákonné trestné stíhanie žiada odškodnenie

Finančník Jaroslav Haščák podal žalobu, v ktorej žiada štát o odškodnenie za trestné stíhanie, vedené voči nemu na základe obvinenia z 1. decembra 2020. Informovala o tom advokátska kancelária Relevans.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta, Jaroslava Haščáka, zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 1. decembra 2020. Haščák bol obvinený pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne bol na krátko umiestnený do vyšetrovacej väzby. Okrem zadržania prebehla aj prehliadka priestorov Penty, čo finančník spolu so svojimi právnikmi označil za pokus o zastrašovanie.

Špecializovaný trestný súd rozhodol o jeho umiestnení do väzby, avšak Najvyšší súd ho v januári 2021 prepustil. Konštatoval pritom, že neexistuje dôvod nielen na väzbu, ale ani na samotné trestné stíhanie. Následne bolo obvinenie voči Haščákovi zrušené generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom na základe paragrafu 363.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Feník vtedy podčiarkol, že obvinenia v kauze boli zrušené kvôli čisto formálno-procesným chybám v konaní.

„Náš klient sa rozhodol podať túto žalobu potom, ako boli v uplynulých mesiacoch zistené nové skutočnosti o konaní vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry,“ uviedol riadiaci partner advokátskej kancelárie Alexander Kadela. Postup vyšetrovateľky podľa neho sledoval postranné ciele.

Je podľa neho v záujme ochrany princípov právneho štátu, aby bola žaloba posúdená nezávislým a nestranným súdom. „Prípad môže slúžiť aj ako upozornenie na veľmi závažné dôsledky, ktoré vznikajú pri protiprávnych zásahoch štátnej moci do základných práv občanov,“ dodal s tým, že výška nároku na odškodnenie, ktorý si klient uplatňuje, bude upresnená znaleckým posudkom.

Vyšetrovateľka NAKA Martina Babacsová, ktorá viedla zásah od decembra 2019, v tom čase zastávala aj funkciu poslankyne miestneho zastupiteľstva v Ivanke pri Dunaji. Haščákovi právni zástupcovia spochybňovali oprávnenosť jej konania. Tvrdili, že nemala kompetenciu operáciu riadiť a viedla ju ako civilná osoba.

Vtedajší postup polície doteraz na Haščákov podnet prešetruje policajná inšpekcia.

V decembri 2022 Babacsová v rozhovore pre Postoj poprela, že by cieľom zásahu bola demonštrácia sily polície. Tiež poznamenala, že niektorí členovia jej tímu sa ťažko vyrovnávajú s okolnosťami sprevádzajúcimi vyšetrovanie. „Vozia sa za vami autá, sú tam rôzne podozrenia zo sledovania, medializujú sa o vás veci a je to nepríjemné pre vás aj pre rodinu. Veľa kolegov si povie, že im to za to nestojí.“

V auguste Babacsová oznámila svoj odchod z polície, pričom dôvody svojho rozhodnutia nechcela komentovať. Je v poradí už tretím šéfom vyšetrovacieho tímu Gorila, ktorý sa vzdal funkcie a odišiel do civilu. Kauza zostáva naďalej nevyriešená.

V máji prikázal Ústavný súd Slovenskej informačnej službe, aby zničila všetky nahrávky týkajúce sa Gorily. Haščákov advokát Martin Štubla v reakcii na rozhodnutie súdu povedal, že očakáva, že finančník bude pozbavený obvinenia zo zosnovania zločineckej skupiny. „Bude tie nahrávky potrebné zničiť a áno, v tej kauze teda určite dôjde k prelomu,“ poznamenal.

Prečítajte si aj