Štvrtok 19. septembra, 2024
Záber zo štvrtkovej tlačovej konferencie SKZL ku financovaniu zubného lekárstva (FB/ SKZL)

Financie vyčlenené v rámci vyhlášky pre zubných špecialistov sú nedostatočné

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) považuje navrhované vyčlenenie financií pre lekárov špecialistov v rámci takzvanej prerozdeľovacej vyhlášky za nedostatočné. Zástupcovia komory o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Sme presvedčení, že opätovné nízke financovanie do ambulantného sektora z pohľadu modernej stomatológie môže zvýšiť cenu práce, čím sa zvýši finančná účasť pacienta na modernej a kvalitnej stomatológii, prípadne môže ohroziť dostupnosť a znížiť kvalitu poskytovania zubnolekárskej starostlivosti,“ uviedla komora. Upozornila, že v prípade nedofinancovania zubnej starostlivosti sa zníži jej dostupnosť najmä v odľahlých regiónoch Slovenska.

SKZL zároveň poukázala na situáciu týkajúcu sa personálneho zabezpečenia zubných ambulancií. „Desať až 15 percent zubných lekárov nespĺňa minimálne personálne zabezpečenie zubnej ambulancie vôbec a takmer 20 percent poskytovateľov v prípade PN, alebo iného výpadku sestier alebo zubného asistenta musí prerušiť prevádzku ambulancie,“ vysvetlila. Komora preto apeluje na legislatívnu úpravu, ktorá umožní, aby mohli byť súčasťou personálu v zubnej ambulancii aj praktická sestra – asistent alebo dentálny hygienik.

Prečítajte si aj