Pondelok 16. septembra, 2024
Režisér Matt Sarnecki v rozhovore s denníkom The Epoch Times v kaviarni Lucerna pred slávnostnou premiérou filmu Kuciak: Vražda novinára (Milan Kajínek / The Epoch Times)

Film Kuciak je podrobným popisom fungovania korupcie a krehkosti demokracie, hovorí režisér Matt Sarnecki 

„Viete, môj predchádzajúci film Killing Pavel, ktorý som natočil, bol o vražde iného novinára v Kyjeve na Ukrajine v roku 2016. A po tomto filme som si myslel, že už nikdy znova nenatočím film o vražde novinára,“ hovorí režisér Matt Sarnecki v kaviarni Lucerna pred slávnostnou premiérou filmu Kuciak: Vražda novinára.

Ale neskôr si to rozmyslel. Oslovila ho totiž česká investigatívna novinárka Pavla Holcová. „Dva roky po vražde (novinára Kuciaka a jeho snúbenice) sa dostal uniknutý vyšetrovací spis do jej rúk a ako mi vysvetlila po osobnej diskusii, bol v ňom  takmer detailný popis fungovania korupcie v podmanenom štáte,“ vysvetľuje režisér Matt Sarnecki v rozhovore pre denník The Epoch Times.

Jeho nový film má mať omnoho širší záber. „Netočil som film o ďalšej vražde novinára, ale film o systéme vytvárajúcom prostredie, v ktorom niekto môže uvažovať o tom, že sa vyhne (trestu) vraždou novinára,“ hovorí americký režisér. „A to je veľmi, veľmi nebezpečné.“

Dokument vznikal v medzinárodnej koprodukcii vyšetrovacieho tímu novinárov, filmárov a producentov. Oficiálne ide o dánsko-česko-americkú koprodukciu, ale vo filme uvidíte aj slovenských novinárov, právnikov a vyšetrovateľov.

Sprava: režisér Matt Sarnecki, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, otec a matka zavraždeného novinara Jána Kuciaka, investigatívna novinárka Pavla Holcová, dánsky strihač Janus Billeskov Jansen (Milan Kajínek / The Epoch Times)

„Keď sa pozerám na tento film, je o krehkosti demokracie,“ povedal Sarnecki pred premiérou filmu v kine Lucerna. „Je to takmer ako varovanie, pretože ak nebudeme bojovať za demokraciu, môže sa to rozvinúť do stavu, keď sa to stane normálnym.“

Sarnecki vidí presah filmu o vražde novinára Kuciaka v tom, že podobná situácia nemusí nastať len na Slovensku, ale aj inde vo svete. „Autoritárske tendencie sú dnes na celom svete. Máme vodcov, ktorí sa snažia vyvíjať nátlak na svojich nepriateľov,“ hovorí režisér. „To je desivé a môže to viesť k veľmi nebezpečným veciam.“

„To je zrejme hlavné poslanie nášho filmu, a preto si myslím, že bude rezonovať nielen u divákov na Slovensku, ale aj v celej Európe a dokonca aj v Severnej Amerike,“ dodáva Matt Sarnecki a pozýva všetkých divákov na svoj nový dokument, ktorý práve vstúpil do českých kín.

Trailer filmu


Z pôvodného článku preložil LS.

Prečítajte si aj