Utorok 17. septembra, 2024
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vo videu na sociálnej sieti (Screenshot: FB / Robert Fico)

Ficove ultimátum Ukrajine: Buď nám pustíte ropu, alebo vám nepošleme naftu

Slovenská rafinéria Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokiaľ sa v najbližšej dobe neobnoví tranzit ruskej ropy na Slovensko cez Ukrajinu. Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook to v utorok (30. 7.) skonštatoval slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fico, ktorý sa deň predtým na svojom facebookovom profile pochválil, že po atentáte už chodí bez barly, uviedol, že slovenská vláda si v pondelok nechala predvolať ukrajinského veľvyslanca Myroslava Kastrana, aby mu tlmočila, že výkon „tejto nezmyselnej sankcie poškodí len a len Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko“.

„Ak sa tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu v krátkej dobe neobnoví, Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, ktorá pokrýva jednu desatinu ukrajinskej spotreby,“ vyhlásil Fico.

Fico vo svojom vyhlásení spomenul aj možné „technické riešenie“ zahŕňajúce spoluprácu medzi viacerými krajinami s tým, že príslušné obchodné spoločnosti na Slovensku už jeho návrh zvažujú. Podrobnosti tohto plánu zatiaľ nie sú známe.

Zásobovanie z Ruska zaisťuje ropovod Družba. Ten začína v Rusku na východnom brehu rieky Volgy a v Bielorusku sa delí na dve vetvy – severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Touto cestou vyvážajú ropu aj ďalšie ruské firmy, ktorým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje.

Kyjev 26. júna prezidentským dekrétom Volodymyra Zelenského nečakane zastavil tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko. Budapešť a Bratislava považujú svoju energetickú bezpečnosť za vážne ohrozenú a dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou za porušené. Európska komisia zatiaľ Kyjev o zrušenie sankcií nepožiadala.

Fico: EÚ by mala zvážiť spoluprácu s Ruskom

Fico vo videu ďalej zdôraznil, že krok Kyjeva poškodzuje iba Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko, zatiaľ čo Rusko nepociťuje žiadne dôsledky tohto opatrenia. Ďalej sa vyslovil, že na rozdiel od medializovaných informácií súčasné problémy s dodávkami ropy nie sú spôsobené Ruskom. Rozhodnutie obmedziť dodávky ropy podľa premiéra prijal ukrajinský prezident 24. júna, keď zaradil Lukoil a jej aktivity na sankčný zoznam.

„Odmietam sa zúčastniť diskusie, čo bolo prvé – či sliepka alebo vajce. Faktom je, že nám chýba časť ropy,“ vyhlásil slovenský premiér.

Na rozhodnutie Kyjeva podľa slovenskej vlády negatívne reaguje aj slovenská verejnosť. Premiér podľa vlastných slov odmieta novú politiku železnej opony medzi EÚ a Ruskom. Ak by sa EÚ chcela vymaniť spod „totálneho vplyvu“ USA, mala by zvážiť spoluprácu s Ruskom, povedal Fico.

Okrem toho sa nič nezmenilo na postoji slovenskej vlády ku konfliktu na Ukrajine. Slovensko naďalej podporuje prímerie, povedal Fico.

Ukrajina rušiť sankcie neplánuje

Sankcie pre ruskú spoločnosť Lukoil podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa nepredstavujú reálnu hrozbu. V príspevku na sociálnej sieti Telegram skonštatoval, že „sankcie zavedené Národnou bezpečnostnou radou Ukrajiny neohrozujú energetickú bezpečnosť Slovenska a Európy vo všeobecnosti, preto ich zrušenie nie je predmetom diskusie“.

Za skutočnú hrozbu označil Rusko, jeho hybridnú energetickú vojnu proti slovenskému ľudu, jeho vydieranie a politické ultimáta. Ďalej uviedol, že v posledných týždňoch absolvoval so slovenským premiérom množstvo rozhovorov, pričom sa všetky niesli v duchu spoločnej politiky nového pragmatizmu a všetky sa týkali energetickej bezpečnosti oboch krajín.

„Slovensko je náš spoľahlivý partner, od ktorého neočakávame vydieranie ani vyhrážky. Pretože vyhrážať sa Ukrajine, ktorá sa bráni agresorovi, v záujme toho, aby teroristický štát naďalej zarábal svoje krvavé prebytočné zisky, je pochybný spôsob.“

Podľa Šmyhaľa by sa obaja premiéri mali stretnúť najbližšie v októbri na ďalšom medzivládnom rokovaní.

Pôvodný článok bol rozšírený

Prečítajte si aj