Piatok 13. septembra, 2024
(Zľava) líder Smeru-SD Robert Fico a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka si podávajú ruky pred televíznou dikusiou pred predčasnými parlamentnými voľbami, 26. septembra 2023 v Bratislave. (Foto VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP via Getty Images)

Fico chce navrhnúť odvolávanie lídra PS z postu podpredsedu parlamentu. Šimečka hovorí o pomste

Politická situácia na Slovensku je napätá aj počas parlamentných prázdnin. Opozičné strany PS a SaS zorganizovali protest na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej (nom. SNS). Tá sa však bráni a poukazuje na neštandardné zmluvy, ktoré uzatvoril Fond na podporu umenia s Nadáciou Milana Šimečku. Premiér Fico v reakcii na kritiku šéfky rezortu kultúry obvinil lídra najsilnejšej opozičnej strany Šimečku zo zneužívania demokratických inštitútov na ochranu finančných záujmov svojej rodiny a na oplátku navrhol jeho odvolanie z funkcie podpredsedu parlamentu. Šimečka tieto útoky považuje za pomstu za legitímnu opozičnú činnosť a vyzýva na ďalší boj proti tomu, čo vníma ako nedemokratické praktiky vlády. Jeden post podpredsedu parlamentu podľa ústavných konvencií patrí opozícii, zvyčajne jej najsilnejšej strane, ktorá zároveň o nominácii aj rozhoduje.

Opozícia protestuje proti ministerke kultúry, tá poukazuje na neštandardné zmluvy vo FPU

Opozičné strany PS, SaS a KDH podali v piatok (16. 8.) do parlamentu návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Za týmto účelom PS a SaS minulý týždeň (13. 8.) organizovali aj protest, ktorého sa zúčastnili tisícky ľudí a žiadali koniec ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

Vo štvrok (15. 8.) na tlačovej konferencii vystúpila ministerka Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala s témou Fondu na podporu umenia (FPU). Ministerka upozornila, že nadácia Michala Šimečku mala od roku 2020 získať z ministerstva kultúry, školstva a spravodlivosti na grantoch takmer 370-tisíc eur, pričom z dotácií pod gesciou kultúry dostala najviac: takmer 255-tisíc eur. Priblížila aj neobvyklé zmluvy medzi nadáciou a FPU. Nadácia si nechala schváliť dotácie aj na najbližšie dva roky, čo označila dvojica na tlačovke za neštandardné.

„Keď chcete získať zdroje z fondu, musíte predložiť nejaký projekt, ale oni už asi dnes vedia, že aj v nasledujúcich rokoch budú ich projekty úspešné,” napísala ministerka Šimkovičová na Telegrame. Uviedla, že pre rok 2024 má už nadácia schválenú sumu 40 000 eur, pre ďalší rok 45 000 eur a pre rok 2026 je to 50 000 eur. 

„Nadácia Milana Šimečku je skutočne zvláštnym spôsobom prisatá na štátny rozpočet dlhé roky,” skonštatovala ministerka.

Exminister kultúry za Smer-SD Marek Maďarič však „neštandardnosť” v rozhovore pre SME vyvrátil vysvetlením, že FPU zakladal za tým účelom, aby rozličné inštitúcie a organizácie mohli z neho čerpať aj viac rokov, ak organizujú napríklad pravidelné každoročné akcie.

Šimkovičová s Machalom tiež spomenuli poslankyňu PS Zoru Jaurovú, ktorá je do marca 2026 členkou komisie FPU a rozhoduje o prideľovaní niekoľko stotisíc eur ročne. Predstavitelia ministerstva to považujú za konflikt záujmov. „Nepoznám žiadneho iného poslanca v národnej rade, aby bol v komisii Fondu na podporu umenia,” skonštatoval na tlačovke Machala.

Namiesto Šimkovičovej chce premiér odvolať Šimečku

Podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) šéf najsilnejšej opozičnej strany Michal Šimečka (PS) zneužíva demokratické protesty, aby tak ochránil finančné záujmy svojej rodiny a loboval v prospech vedenia FPU. Fico sa vo videu na sociálnej sieti vyjadril k informáciám o financovaní NMŠ, ktoré zverejnila ministerka kultúry. 

Premiér vo videu tvrdí, že NMŠ od roku 2020 dostala dokonca viac než 650-tisíc eur, ministerka Šimkovičová hovorila dokopy o 370-tisícoch. Zmluvy na roky 2025 a 2026 mali byť podľa premiéra spravené krátko predtým, ako ministerka pristúpila k personálnym zmenám v inštitúciách, ktoré v prospech NMŠ schvaľovali financie.

„Ak dnes pán Šimečka odkazuje, že je za návrhom na odvolanie ministerky kultúry, ktorá okrem ohrozenia finančných záujmov pána Šimečku neurobila nič nedemokratické alebo neštandardné, ja pánovi Šimečkovi odkazujem, že navrhnem vládnej koalícii, aby za takéto hrubé zneužívanie demokratických inštitútov podala návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu národnej rady a aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a pána Šimečku konala spoločná rozprava,“ skonštatoval premiér vo videu na sociálnej sieti. Dodal, že nedôjde k odvolávaniu ministerky kultúry, ale práve podpredsedu parlamentu Šimečku.

Šimečka: Ide o pomstu

Líder opozície si myslí, že jediným dôvodom pre jeho odvolávanie je odplata za poctivú opozičnú prácu, ktorú PS robí. „Je to pomsta za 18-tisíc ľudí na protivládnom proteste. A je to aj pomsta za to, že ideme odvolávať absolútne nekompetentnú ministerku kultúry a ministra spravodlivosti, ktorý púšťa na slobodu kriminálnikov,“ poznamenal

Šimečka dodal, že ide o bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy, ktoré pripomínajú najhoršie praktiky z obdobia mečiarizmu. Odmieta akúkoľvek spojitosť s nadáciou, ktorá nesie meno jeho starého otca.

„Keď štátnu podporu dostane divadlo Andreja Bagara v Nitre, to neznamená, že z toho má prospech rodina Andreja Bagara,“ skonštatoval s tým, že nadácia je pomenovaná po jeho starom otcovi Milanovi Šimečkovi a vznikla pred 30 rokmi.

“Cenzúrujú divadlá. Kádrujú príbuzných. Vyhadzujú ľudí z práce,” napísal Šimečka na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznil, že je dôležité na tieto problémy neustále upozorňovať, pretože s každým ďalším mesiacom si podľa neho čoraz viac ľudí po celom Slovensku začína uvedomovať, že vláda sa stará len o svoje záujmy, rozdeľuje spoločnosť a ničí aj to, čo fungovalo.

Nadácia Milana Šimečku

K slovnej prestrelke medzi vrcholovými politkmi sa vyjadrila aj dotknutá Nadácia Milana Šimečku (NMŠ). Nadáciu založilo 7 priateľov Milana Šimečku krátko po jeho smrti (Martin Bútora, Juraj Flamik, Fedor Gál, Miroslav Kusý, František Mikloško, Peter Tatár a Peter Zajac). Organizácia sa podľa nich usiluje o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, kde sú ľudské práva cenené a nenávisť odmietaná.

„Zmyslom nadácie sa stalo, v duchu filozofického odkazu Milana Šimečku, podnecovať a podporovať aktivity smerujúce k rozvoju demokracie, kultúry, humanity a občianskej spoločnosti,“ uviedli vo svojom vyhlásení patronáti NMŠ.

Milan Šimečka bol československý intelektuál a disident. V prvej polovici 50. rokov začínal ako vysokoškolský učiteľ marxizmu-leninizmu v Bratislave. V roku 1968 bol z komunistickej strany vylúčený a o dva roky dostal výpoveď aj z Univerzity Komenského. Odvtedy pracoval v rôznych robotníckych povolaniach. V roku 1981 bol pre kritiku vtedajšej socialistickej moci na 13 mesiacov zatknutý. Počas obdobia nežnej revolúcie patril medzi jej hlavných intelektuálnych predstaviteľov, čím výrazne prispel k zmene politického režimu v Československu. Necelý rok po revolúcii ešte krátko pôsobil ako poradca prezidenta Václava Havla, zomrel v roku 1990.

NMŠ považujú jej zakladatelia za pokračovateľa šírenia posolstva tejto významnej osobnosti . „Akékoľvek útoky na jej pôsobenie, znevažovanie jej činnosti, považujeme za hrubé porušenie toho, čo nám priniesol November 1989: žiť v slušnej, demokratickej, tolerantnej spoločnosti, akú si Slovensko po útrapách s fašizmom a komunizmom zaslúži.“

Odvolanie Šimečku by znamenalo historický zlom

Už dvadsaťšesť rokov všetky doterajšie vlády na Slovensku dodržiavali nepísané pravidlo, že jedno miesto vo vedení parlamentu patrí opozícii, zvyčajne jej najsilnejšej strane, ktorá zároveň aj rozhoduje o nominácii.

Politológ z Trnavskej univerzity Tomáš Jahelka zdôrazňuje, že pre opozíciu je kľúčové mať zastúpenie vo vedení parlamentu a vo výboroch. Vysvetľuje, že opozícia zohráva dôležitú úlohu v kontrole vládnej moci. „Ak sa vláda snaží obmedzovať alebo zastrašovať opozíciu, vyvstáva otázka, do akej miery môžeme hovoriť o vyspelosti demokracie,“ varuje politológ. Hoci ústava nevyžaduje, aby opozícia mala post podpredsedu parlamentu, Jahelka pripomína, že ústavné konvencie, teda zaužívané zvyklosti, sú veľmi dôležité.

Podľa opozičného KDH by odvolanie lídra PS z funkcie podpredsedu parlamentu bolo popretím princípov parlamentnej demokracie. „K slovenskej demokratickej tradícii patrí aj riadne zastúpenie opozície vo vedení národnej rady,“ uviedlo KDH a tvrdí to aj napriek tomu, že s PS v mnohých programových bodoch nesúhlasí.

Prečítajte si aj