Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke spadnutý stan SLPS arény po zrušení 27. ročníka festivalu Pohoda v Trenčíne v sobotu 13. júla 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Festival Pohoda po intenzívnej búrke a páde stanu predčasne ukončili (+Foto)

Na snímke ľudia čakajú na pristávacej dráhe po zrušení 27. ročníka festivalu Pohoda v Trenčíne v sobotu 13. júla 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Festival Pohoda po piatkovej (12. 7.) intenzívnej búrke, ktorá spôsobila pád veľkého stanu a zranila najmenej 12 ľudí, predčasne ukončili. Stanové mestečko treba opustiť do soboty 12.00 h. Festivalové parkovisko a karavan parking je otvorené do 16.00 h. Informovali o tom organizátori na sociálnej sieti. Rozhodli sa tak po zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb.

„Na základe dostupných informácií by kontrola všetkých stavieb nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín, čo znemožňuje pokračovať v programe festivalu. Bezpečnosť našich hostí je ale prioritou, a preto veríme, že naše rozhodnutie, ktoré sme spravili s veľkou ľútosťou, všetci pochopia,“ uviedli.

Na snímke evakuovaní novinári v tlačovom stredisku kvôli búrke počas koncertu skupiny Pražský výběr počas druhého dňa 27. ročníka festivalu Pohoda v piatok 12. júla 2024 v Trenčíne. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Stanové mestečko treba opustiť do sobotňajšieho poludnia. Festivalové parkovisko a karavan parking budú otvorené do 16.00 h. „Srdce areálu ostane zatvorené,“ doplnili organizátori. Predpokladajú, že o následkoch počasia budú schopní hovoriť v priebehu krátkeho času. „O ďalších krokoch vás budeme priebežne informovať,“ dodali.

Na festivale Pohoda ošetrili na mieste 15 osôb, dve sa zranili vážnejšie

Na snímke hasiči kráčajú po zrušení 27. ročníka festivalu Pohoda v Trenčíne v sobotu 13. júla 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Záchranári ošetrili po piatkovej (12. 7.) intenzívnej búrke a páde stanu na festivale Pohoda v Trenčíne 15 prevažne ľahšie zranených osôb vo veku 19 až 49 rokov, z toho boli dvaja cudzinci. Dve ženy vo veku 20 a 24 rokov utrpeli vážnejšie zranenia. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Záchranári priblížili, že 14 zranených transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo prevažne o úrazy hlavy, pomliaždeniny horných a dolných končatín. Dve vážnejšie zranené ženy mali zlomeniny driekovej chrbtice a panvy.

Polícia začne pre pád stanu na festivale Pohoda trestné stíhanie

(Zdroj: FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj)

Pre pád stanu na festivale Pohoda v Trenčíne začne polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Po páde stanu sme okamžite začali pomáhať osobám nachádzajúcim sa pod spadnutým stanom a v jeho okolí. Zranených sme hľadali aj pomocou služobného psa. Použili sme aj dron s termokamerou za účelom čo najrýchlejšieho nájdenia zranených,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

(Zdroj: FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj)

Na trenčianskom letisku je už prítomný aj vyšetrovateľ. „Bude vykonaná obhliadka miesta činu a ďalšie prvotné neodkladné a neopakovateľné procesné úkony,“ doplnila polícia. Hliadky tiež riadia a usmerňujú dopravu na cestách v okolí festivalu.

Časť Slovenska zasiahli v piatok večer intenzívne búrky. Viaceré lokality, najmä na západe krajiny, hlásia popadané stromy a zaplavené cesty.

Prečítajte si aj