Nedeľa 8. septembra, 2024
Štátna a miestna polícia blokujú cesty v okolí domu podozrivého strelca bývalého prezidenta Donalda Trumpa, zatiaľ čo FBI vedie vyšetrovanie, v Bethel Parku v štáte Pa. 14. júla 2024 (Rebecca Droke/ AFP via Getty Images)
»

FBI vedie vyšetrovanie atentátu na Trumpa, v aute strelca sa našli výbušniny

Strelec, ktorý zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew C. z Bethel Parku v Pensylvánii – asi hodinu cesty autom od zhromaždenia v Butleri na sever. Uviedol to Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Pracovníci tajnej služby útočníka zabili niekoľko sekúnd po tom, ako vystrelil z pušky z neďalekej strechy.

Na tlačovej konferencii, ktorá sa začala krátko pred polnocou amerického času, predstavitelia potvrdili, že strážci zákona v minútach pred streľbou reagovali na niekoľko hlásení o podozrivej činnosti.

Vyšetrovanie pokusu o atentát bude viesť FBI, zatiaľ čo zabitie účastníka zhromaždenia a kritické zranenia ďalších dvoch osôb budú doménou štátnych orgánov.

FBI zverejnila meno útočníka a dodala, že vyšetrovanie okolností streľby pokračuje. Kevin Rojek, špeciálny agent zodpovedný za pobočku FBI v Pittsburghu novinárom povedal, že podľa súčasného odhadu pracovníci bezpečnostnej služby o mužovi na streche nevedeli, kým nezačal strieľať z pušky.

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) bolo auto 20-ročného muža, ktorý bol na mieste činu zastrelený, zaparkované v blízkosti miesta konania Trumpovho sobotňajšieho zhromaždenia v Pensylvánii. Podľa denníka New York Times (NYT) našli vyšetrovatelia vo vozidle „dve výbušné zariadenia“.

Podľa neoficiálnych správ agentúry AP a ďalších médií našli úrady v Crooksovej rezidencii aj výbušniny alebo materiály na ich výrobu. Polícia tvrdí, že mladík strieľal z poloautomatickej pušky typu AR, čo je typ zbrane, ktorú opakovane používajú páchatelia masových strelieb v USA. Vyšetrovatelia sa podľa mediálnych správ domnievajú, že zbraň kúpil strelcov otec.

„Je prekvapujúce, že útočník bol schopný vystreliť toľko nábojov, koľko vystrelil,“ povedal Rojek.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson prisľúbil, že Kongres vykoná úplné vyšetrovanie. James Comer, predseda Snemovne reprezentantov pre dohľad vyzval riaditeľku tajnej služby Kimberly Cheatleovú, aby sa dostavila na vypočutie. Senátor Josh Hawley vyzval senátny výbor pre vnútornú bezpečnosť, aby začal vlastné vyšetrovanie.

Minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas na X povedal, že jeho úrad, ktorý dohliada na tajnú službu, „spolupracuje s prezidentom Bidenom, bývalým prezidentom Trumpom a ich kampaňami a prijíma všetky možné opatrenia na zaistenie ich bezpečnosti“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj