Štvrtok 19. septembra, 2024
(Vľavo) Predseda výboru pre dohľad, republikán James Comer (Chip Somodevilla/Getty Images); (vpravo) Riaditeľ FBI Christopher Wray (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)
»

FBI odovzdala dokument o Bidenovi Výboru pre dohľad. Riaditeľ FBI sa tak vyhol obvineniu z pohŕdania Kongresom

Výbor Snemovne reprezentantov pre dohľad upustil od svojho plánu hlasovať o obvinení riaditeľa FBI Christophera Wraya z pohŕdania Kongresom, keď Wray po predložení rezolúcie odovzdal výboru požadovaný dokument.

Predsedovi výboru Jamesovi Comerovi išlo o záznam FD-1023 nepodliehajúci previerke, údajne obsahujúci dôkazy o tom, že vtedajší viceprezident Joe Biden prijal úplatok od cudzieho štátneho príslušníka. Výbor vydal začiatkom mája predvolanie na doručenie všetkých záznamov FD-1023 obsahujúcich meno „Biden“ s termínom do 31. mája.

Tieto záznamy/formuláre používajú agenti FBI na zhromažďovanie neoverených správ z rôznych dôverných ľudských zdrojov. Informácie na formulári predstavujú to, čo bolo oznámené agentovi FBI.

Keďže FBI neodovzdala výboru dokumenty do stanoveného termínu, Comer a republikáni zo Snemovne reprezentantov pohrozili Wrayovi obvinením z pohŕdania Kongresom. V stredu výbor v tomto zmysle predložil 17-stranovú rezolúciu (pdf), o ktorej sa dnes malo vo výbore hlasovať.

V neskorých stredajších hodinách však výbor oznámil, že FBI sa rozhodla niektoré dokumenty predložiť a že ruší štvrtkové hlasovanie o obvinení Wraya.

„Po týždňoch odmietania čo i len priznať existenciu záznamu FD-1023 sa FBI rozhodla ustúpiť a umožniť všetkým členom Výboru pre dohľad a zodpovednosť nahliadnuť do tohto záznamu nepodliehajúceho previerke. Záznam zachytáva konverzácie medzi dôverným informátorom s cudzím štátnym príslušníkom, ktorý tvrdil, že podplatil vtedajšieho viceprezidenta Joea Bidena,“ uviedol Comer vo vyhlásení.

„Američania stratili dôveru v schopnosť FBI nestranne presadzovať zákon a požadujú odpovede, transparentnosť a zodpovednosť. Umožniť všetkým členom Výboru pre dohľad nahliadnuť do tohto záznamu je dôležitým krokom k vykonávaniu dohľadu nad FBI a jej zodpovednosti voči americkému ľudu.“

Prebiehajúce vyšetrovania

Comer uviedol, že obvinenia obsiahnuté v tejto zápisnici „nie sú tajné, hoci Biely dom a demokrati by chceli, aby si to americký ľud myslel“.

Ďalší predstavitelia FBI uviedli, že záznam sa spracúva v rámci prebiehajúceho vyšetrovania.

„Vieme tiež, že informátor poskytujúci tieto informácie je veľmi dôveryhodný, spolupracoval s FBI už viac ako 10 rokov a dostal za to viac ako šesťcifernú odmenu,“ povedal Comer o nahrávke.

„Tvrdenia obsiahnuté v zázname úzko súvisia s vyšetrovaním Výboru pre dohľad a týkajú sa obchodovania Bidenovej rodiny s jej politickým vplyvom. Výbor pre dohľad bude pre americký ľud i naďalej sledovať fakty a zabezpečovať spravodlivosť.“

31. mája povedal Wray republikánom, že dokument existuje, ale FBI sa naďalej zdráhala formulár odovzdať. V liste z 10. mája Comerovi oznámila, že zverejnenie formulárov by mohlo ohroziť ich dôverné zdroje.

„Dôverné ľudské zdroje často poskytujú pre FBI informácie s tým, že podstupujú veľké riziko pre seba a svojich blízkych,“ uvádza FBI v liste (pdf). „Ochrana totožnosti a informácií poskytovaných dôvernými ľudskými zdrojmi pred zbytočným zverejnením alebo neprimeraným ovplyvňovaním je preto zásadná nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, aby sa zabránilo ochromeniu ich úprimnosti alebo ochoty naďalej podávať správy pre FBI.“

Barr vyvrátil tvrdenie demokratov o ukončenom vyšetrovaní

Bývalý minister spravodlivosti William Barr uviedol pre denník The Epoch Time, že ministerstvo spravodlivosti pod jeho vedením neuzavrelo vyšetrovanie Bidena a že záznam FD-1023 bol „poslaný do Delaware na ďalšie vyšetrovanie“.

Jeho vyhlásenie je tak v rozpore s tvrdeniami najvyššieho postaveného demokrata vo Výbore pre kontrolu Jamieho Raskina.

Raskin počas vystúpenia v relácii „State of the Union“ televízie CNN oponoval, že vyšetrovanie je politicky motivované a tvrdil, že Barrovo ministerstvo spravodlivosti uzavrelo vyšetrovanie počas prezidentúry Donalda Trumpa.

Raskin následne vo svojom vyhlásení uviedol, že mu to povedala FBI, podľa ktorej sa úradníci Ministerstva spravodlivosti za Trumpovej vlády zaoberali obvineniami v januári 2020, ale vyšetrovanie vraj uzavreli do augusta 2020.

Preklad a redakčné skrátenie pôvodnej správy americkej redakcie: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj