Streda 16. októbra, 2024
Malé stohy drevnej štiepky pred plantážou stromov v Albany v západnej Austrálii 2. októbra 2023 (Susan Mortimer/ The Epoch Times)
, »

Austrálsky agrosektor víta odklad nariadenia EÚ o odlesňovaní

Austrálsky agrosektor privítal nedávne rozhodnutie Európskej komisie odložiť zavedenie odlesňovacích reštrikcií o 12 mesiacov. Predseda Národnej farmárskej federácie (NFF) David Jochinke víta rozhodnutie EÚ a zdôraznil, že odráža rastúci medzinárodný tlak a obavy, najmä zo strany Spojených štátov.

Jochinke uviedol: „Je potešujúce, že EÚ vypočula vlády a prijala rozumné rozhodnutie odložiť implementáciu.“ NFF tiež ocenila podporu austrálskej vlády, ktorá zohrala kľúčovú úlohu pri presadzovaní tohto odkladu.

Európska komisia 2. októbra oznámila, že zo spätnej väzby od medzinárodných partnerov vyplýva potreba dodatočného času na prípravu pre nariadenie o odlesňovaní (EUDR).

V prípade schválenia Európskym parlamentom a Radou sa bude EUDR uplatňovať od 30. decembra 2025 pre veľké podniky a od 30. júna 2026 pre mikro a malé podniky. Tento dodatočný čas bude slúžiť ako obdobie postupného zavádzania na zabezpečenie účinnej implementácie.

V prípade nedodržania by mohli byť uložené vysoké pokuty, čím sa nariadenia stávajú významnou súčasťou klimatického programu EÚ na boj proti strate biodiverzity. Kritici v rámci odvetvia však tvrdia, že tieto nariadenia by mohli narušiť dodávateľské reťazce a potenciálne poškodiť biodiverzitu.

Podľa agentúry Reuters v júli 2024 vláda USA a priemyselné skupiny vrátane Konfederácie európskeho papierenského priemyslu (CEPI) vyzvali na odklad implementácie politiky odlesňovania.

Vyjadrili obavy, že systémy EÚ na riadenie zákazu nie sú plne funkčné. V liste členom CEPI z 2. júla európsky komisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevicius tieto obavy uznal, ale nenaznačil, že by Brusel uvažoval o odložení politiky. Medzitým austrálsky NFF vyjadril nespokojnosť s tým, že EÚ sa nesnaží zrušiť EUDR alebo nanovo definovať mätúce definície toho, čo je „les“.

NFF tiež vie, že v súčasnosti prebieha proces zostavovania budúcej Európskej komisie. Keď bude tento proces začiatkom novembra ukončený, NFF sa bude usilovať o obnovenie spolupráce vlády s vedúcimi predstaviteľmi kabinetu.

„Ak tento návrh nie je ničím iným ako odkladom výkonu rozhodnutia, potom by sme mali uvažovať o iných možnostiach riešenia, napríklad o procesoch Svetovej obchodnej organizácie, v súčinnosti s inými jurisdikciami,“ povedal Jochinke.

Začiatkom tohto mesiaca šéf queenslandského dobytkárskeho priemyslu Peter Hall varoval, že nové predpisy EÚ by mohli vytvoriť nebezpečný precedens pre globálny obchod, pričom tento krok pravdepodobne znevýhodní exportérov z mimoeurópskych krajín.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj