Pondelok 16. septembra, 2024
Na snímke cvičenie meditácie podľa metódy Falun Dafa, nazývaná aj Falun Gong. (Zdroj: FB / Info Falun Gong Slovensko)

Falun Gong priniesol mnohým zdravie pre telo aj dušu. Seminár už aj v Bratislave

Na Západe mnohí ľudia začínajú uznávať alternatívne spôsoby liečby mimo klasickej lekárskej medicíny. Ľudia menia stravu, užívajú bylinky, vyhľadávajú akupunkturistov, terapeutov, masérov, chiropraktikov, jogu či ajurvédskych lekárov.

Na popularite získava aj čchi-kung. Objavuje sa v kultúrnych centrách, fitnes štúdiách, komunitných centrách a veľkých workshopových inštitúciách. Navštívte však ktorúkoľvek čínsku štvrť v skorých ranných hodinách a určite nájdete mnoho ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí cvičia čchi-kung, tai-či alebo Falun Gong.

Číňania sú známi tým, že majú „starodávne tajomstvá“, ktoré im pomáhajú vyzerať mladšie, žiť dlhšie a mať múdrosť. Začiatkom 90. rokov 20. storočia sa v celej Číne veľmi rýchlo zvýšila popularita Falun Gongu, formy čchi-kungu. Prečo sa Falun Gong so všetkými svojimi starobylými tajomstvami stal najpopulárnejšou formou čchi-kungu v krajine? Prečo je stále široko praktizovaný napriek tvrdému prenasledovaniu ľudí, ktorí sa mu venujú? Čo je Falun Gong a čo ho robí takým výnimočným cvičením?

Falun Gong prospieva telu aj duchu

Falun Gong pozostáva zo štyroch cvičení v stoji a meditácie v sede a vyžaduje, aby sa jeho praktizujúci kultivovali. Kultivovať sa znamená neustále sa snažiť žiť podľa princípov pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Kultivácia seba samého je základným cieľom praktizovania Falun Gongu, zatiaľ čo praktizovanie cvičení je doplnkové.

Väčšina ľudí, ktorí praktizujú cvičenia a nasledujú učenie Falun Gongu, uvádza zlepšenie svojho zdravia. Často sú tieto zlepšenia jemné a zahŕňajú také veci ako zmiernenie stresu, lepší spánok, „ľahší“ a energickejší pocit a šťastnejšiu náladu. Mnohí uvádzajú výrazné zlepšenie zdravia vrátane vymiznutia život ohrozujúcich chorôb.

Podľa sčítania čínskej vlády z roku 1998 praktizovalo Falun Gong v Číne najmenej 70 miliónov ľudí. Falun Gong sa tak stal najpopulárnejšou čchi-kungovou praxou v histórii Číny. Mnohí praktizujúci z vlastnej skúsenosti dosvedčili, že Falun Gong má silné liečivé účinky.

Na Slovensku organizujú výučbu cvičení dobrovoľníci v rôznych mestách na určených cvičebných miestach. Najbližší prezenčný seminár (aj s premietaním videoprednášok) sa uskutoční v Bratislave, každú nedeľu od 8. septembra do 3. novembra 2024 v čase 15.00 – 17.45 hod. na Mlynských Nivoch 58 (budova GM ELECTRONIC pri OBI v Ružinove, zastávka Prístavný most).

„Len mesiac po tom, čo som začal kultivovať univerzálne princípy Falun Dafa ‚pravdivosť, súcit a znášanlivosť‘, choroba [leukémia], ktorú moderná medicína nedokázala vyliečiť a ktorá [stála] moju rodinu státisíce jüanov [desaťtisíce eur], úplne zmizla,“ povedal praktizujúci Falun Gongu v pevninskej Číne.

„Predtým som mal osteonekrózu [degeneráciu kostného tkaniva] v druhom štádiu v oboch bedrových kĺboch a takmer rok som bol prakticky paralyzovaný. Avšak len tri až štyri dni po tom, ako som začal praktizovať Falun Dafa, som zahodil palice a bol som opäť schopný chodiť,“ povedal ďalší praktizujúci Falun Gongu v Číne.

V roku 1998 sa v Pekingu uskutočnil prvý veľký lekársky prieskum praktizujúcich Falun Gongu. Podľa tohto prieskumu malo 93,4 % z 12 731 účastníkov spočiatku choroby a 49,8 % trpelo aspoň tromi chorobami predtým, ako začali praktizovať Falun Gong. Miera zlepšenia bola 99,1 % a spomedzi nich bola miera úplného uzdravenia 58,5 %. Pri porovnaní zdravotného stavu praktizujúcich Falun Gongu pred a po praktizovaní Falun Gongu uviedlo zlepšenie 80,3 % účastníkov. Medzi nimi sa percento tých, ktorí uviedli, že sa cítia „veľmi energickí“, zvýšilo z 3,5 % pred cvičením na 55,3 % po cvičení.

Prieskum tiež ukázal, že 12 287 ľudí, teda 96,5 % účastníkov, sa po praktizovaní Falun Gongu cítilo psychicky zdravších. Podľa tohto prieskumu sa počet ľudí praktizujúcich Falun Gong sa každoročne zvyšuje a tempo rastu sa zrýchľuje.

Praktizujúci Falun Gongu ušetrili štátu 3 270 jüanov na zdravotných výdavkoch na osobu ročne. [Jüan je čínska mena, v čase prieskumu mala hodnotu približne 10 eur. Priemerný pracovník v čínskych mestách zarobí mesačne približne 500 jüanov]. Ak toto číslo vynásobíme miliónmi praktizujúcich ľudí, ľahko zistíme, že Falun Gong ušetril Číne miliardy eur na zdravotných nákladoch.

Ďalší prieskum sa uskutočnil na Taiwane. Z 1 182 účastníkov 72 % praktizujúcich Falun Gongu používalo iba jeden zdravotný preukaz poistenca, ktorý umožňuje šesť návštev u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ročne. Využívanie zdravotnej starostlivosti praktizujúcimi Falun Gongu bolo približne o polovicu nižšie ako u bežnej populácie. Správa tiež poukázala na to, že Falun Gong má pozoruhodný vplyv na odstraňovanie nezdravých návykov a závislostí. Štúdia ukázala 81-percentnú úspešnosť pri odvykaní od fajčenia, 77-percentnú úspešnosť pri abstinencii od alkoholu a 85-percentnú úspešnosť pri skončení s hazardnými hrami.

„Keď som na druhý deň cvičil cvičenia, moje telo sa cítilo ľahké a všetky príznaky zmizli. Pri chôdzi som sa cítil ako vánok. Keď som jazdil na bicykli, mal som pocit, že ma niekto tlačí. A už som sa necítil unavený, keď som kráčal po schodoch. Zmizli aj choroby mojej dcéry,“ povedala 40-ročná Fengying Mao, ktorá pracovala ako chirurgická sestra v Číne a teraz žije v Spojených štátoch.

„Po štúdiu učenia Falun Gongu a cvičení som sa vnútorne veľmi upokojila a utíšila. Teraz môžem byť objektívna voči sebe a veciam, ktoré by ma za normálnych okolností zaťažovali. Po prečítaní učenia som si uvedomila, že som nežila svoj život tak, ako by som mala: podľa pravdy, súcitu a znášanlivosti. Čím viac študujem učenie, tým viac sa približujem k týmto trom princípom,“ povedala Orysia McCabe z Kanady.

Mnohé svedectvá praktizujúcich Falun Gongu znejú zázračne a mnohí ľudia môžu pochybovať o tom, že zlepšenie zdravotného stavu možno pripísať Falun Gongu. To, že tieto správy sú také časté, si vyžaduje ďalšie vedecké skúmanie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj