Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Karolina Grabowska / Pexels)
,

Falošní policajti či vydávanie sa za príbuzného. Dávajte si pozor na takéto podvody

V predchádzajúcom článku sme sa venovali podvodnej praktike s falošnou láskou, v ktorej podvodník vydávajúci sa za vojaka alebo lekára žiadal od zamilovanej obete peniaze. Manipulatívne techniky zločincov však nemajú konca a ich vynaliezavosť nepozná hraníc. Veľmi rozšírenou formou podvodov sú telefonické podvody rôzneho charakteru a zločinci sa aj týmto spôsobom dostávajú k veľkým peniazom, pretože vedia obrátiť náš strach o najbližších vo svoj prospech. Neváhajú využiť akúkoľvek možnosť, aby sa dostali k peniazom. 

Ako by ste sa zachovali, keby vám zavolali policajti, že vaše dieťa alebo váš manžel spôsobili autonehodu? Je to veľmi citlivá situácia, kedy strach o život a bezpečie našich milovaných dokáže zatieniť náš zdravý úsudok. Presne túto chvíľu prekvapenia a zhrozenia neeticky využívajú podvodníci v telefonických podvodoch. 

Podvody s nehodou

Svoju skúsenosť nám opísal Ladislav S.* Jeho otcovi zavolali dvaja podvodníci. Jeden sa vydával za policajta a ďalší za vnuka zrazeného. Vraj ak chce dostať svojho syna z väzenia, má všetky svoje peniaze ihneď priniesť na vopred dohodnuté miesto.

V telefóne povedali otcovi jedno meno a spýtali sa, či som to ja. Vraj som zrazil starého pána a sedím vo väzení. Pokiaľ ma odtiaľ chce dostať, bude to stáť všetky jeho peniaze. Má ich všetky pozbierať, s nikým nekomunikovať a priniesť ich niekam na česko-slovenské pohraničie. Otec sa veľmi zľakol, že som niekomu ublížil, ale nedali mu tie slová “všetky peniaze ihneď” a “s nikým nekomunikovať”, tak zavolal pre istotu mame, lebo nevedel, čo má robiť, a nakoniec aj mne. Tak sme si to vysvetlili. Najhoršie je, že im začal vysvetľovať situáciu celej rodiny a oni sa toho chytili a chceli ho oklamať, keď povedal, že to nie som ja. Povedali mu, že si to opäť overili, a že ide o jeho brata,“ hovorí Ladislav S.

Polícia apeluje na občanov, aby sa porozprávali so svojimi seniormi o podvodoch a upozornili ich, aby v žiadnom prípade nevydávali svoje úspory do cudzích rúk. Policajti nemajú dôvod žiadať cez telefón peniaze. Pokiaľ ide o nehodu, správy o nej neoznamuje dopravný inšpektorát. Najskôr musí dôjsť k vyčísleniu škôd a neriešia sa financie ani právne otázky. Šok, ktorý vyvolá podobné klamstvo, dokáže zapríčiniť oslabenie logického myslenia. Majte vždy na pamäti jedno: Ak si od vás niekto cudzí telefonicky pýta peniaze a nalieha na vás, ide pravdepodobne o podvod.

V októbri varovala pani Adriana Bútorová na svojom facebooku pred podvodom, akým sa ju snažili podvodníci pripraviť o 40 000 eur. Volalo jej neznáme číslo a po zdvihnutí ju žena oslovila menom, vraj volá z dopravného inšpektorátu, pretože jej manžel mal dopravnú autonehodu. Je v poriadku, jeho stav je stabilizovaný, nemôže však dobre dýchať, pretože mal náraz do hrudníka. Nabúral do auta, ktorému nedal prednosť a sedelo tam 5- ročné dieťatko so svojou mamou. Dieťa leží vo vážnom stave a bojuje o život na jednotke intenzívnej starostlivosti, tým pádom hrozí jej manželovi trest odňatia slobody do výšky 10 rokov.

Povedala mi, že manžel sa nachádza v Bratislave na Kramároch. V tom strese som ani nestihla rozmýšľať nad tým, čo to je za blbosť, keďže išiel pracovne do Ostravy, tak sa jej pýtam, kde sa stala tá nehoda a ona sa začala pýtať, kedy som ho videla naposledy, kam išiel a ťahala zo mňa informácie. Nakoniec to zahovorila v zmysle, že sa to stalo na pohraničí.“ Žena jej oznámila, že ju prepojí na právničku, ktorá je s jej manželom v nemocnici a komunikuje s ním. Situáciu treba podľa jej slov urýchlene riešiť, pretože kvôli podanému trestnému oznámeniu na jej manžela je situácia veľmi vážna a môže putovať do väzenia. Právnička jej vysvetlila, že jej dá manžela k telefónu, ale má sa pripraviť na to, že nebude môcť dobre komunikovať, ťažko sa mu dýcha a je mu zle rozumieť.

Celý svet sa mi rúcal, rozmýšľala som, čo idem ako prvé urobiť, komu idem ako prvému volať, deti mi plakali pri nohách, pretože počuli, čo sa ocinkovi stalo. Ona mi dala k telefónu muža, ktorý len chrčal do telefónu a ja som na neho hovorila.“

Falošná právnička pani Bútorovej vysvetlila, že jediné, čo môžu urobiť, je dohodnúť sa mimosúdne na finančnom odškodnení.

Pýtala sa ma, akú máme hotovosť doma k dispozícii, či viem ísť vybrať peniaze do banky a hneď ich poslať. Ako už naliehala stále na tie financie, nesedelo mi to a miatlo ma to. Potom sa jej druhýkrát pýtam, kde to leží môj manžel, ona akoby sa na chvíľu zamyslela, akoby sa s niekým radila a povedala, že Univerzitná nemocnica Ostrava. Jedna povedala Kramáre, druhá Ostrava, tak hovorím dajte mi ošetrujúceho lekára. Chvíľu bolo ticho, hľadala lekárku, ktorá má vraj inú prácu a na otázku, kto je pri mojom manželovi, že je tam ona. Tak jej vravím, odfoťte mi ho. Ona povedala, že mi ho dá ešte k telefónu, hovorím nie, nedávajte mi ho k telefónu, pošlite mi ihneď fotku. Ako som to povedala, telefón zložila. V tom mi môj muž napísal správu na WhatsApp, hneď som mu volala a našťastie mi zdvihol, išiel práve na meeting, 20 minút som bola v totálnom emočnom zrútení kvôli niekomu, kto si z nás vystrelil a chcel z nás vytiahnuť 40 000 eur.“

Podvody s vlámaním

Ďalšou rozšírenou praktikou telefonického podvodu je situácia, v ktorej falošní policajti vyšetrujú vlámania do domovov a vzbudia v senioroch strach, že si podvodníci vytipovali akurát ich dom a zlodeji sú už na ceste k nim. Žiadajú ich, aby peniaze a všetky cennosti vyložili v taške na chodník pred dom, kde si polícia tieto veci vyzdvihne, ochráni ich a po akcii im ich vráti. Nejeden senior má strach o svoj majetok a v domnienke jeho ochrany urobí, k čomu je vyzvaný. Tento rok podľahla tomuto typu podvodu aj 74-ročná seniorka z Topoľčian, ktorá pred dom na chodník vyložila vyše 14 000 eur. Na konci rozhovoru jej falošná policajtka oznámila, že akcia skončila a môže si ísť po svoje peniaze, tie však už nikde nenašla, pretože padli do rúk podvodníkom.

Podvody s vydávaním sa za rodinných príslušníkov

Vždy je nutné overiť si, či vám volá skutočne váš príbuzný. Odporúčame nájsť si pre seniorov čas a v pokoji im vysvetliť, aby nikdy neodovzdali svoje peniaze cudzím osobám, ani takým, čo tvrdia, že sú vaši známi alebo známi ich vnukov. Požiadajte ich, aby si vždy overovali fakty priamo u vás, a ak si v niečom nie sú istí, nech sa nehanbia zavolať vám so žiadosťou o pomoc alebo radu. Povedzte im o niektorých konkrétnych prípadoch, o ktorých sa dočítate aj v nasledujúcich riadkoch, aby si v prípade podvodu mohli vybaviť v pamäti, ako na to doplatili iní a akým spôsobom to celé funguje. Vďaka poučeniu sa môžu vyhnúť podvodom a ochrániť svoj majetok. 

V roku 2019 prišla 79-ročná dôchodkyňa o 10 000 eur kvôli podvodníkovi vydávajúceho sa za jej syna. Napriek tomu, že sa jej hlas syna nepozdával, uverila mu, keď ju presviedčal, že je prechladnutý. Zobrala z domu peniaze, ktoré mala a zvyšok vybrala z banky. Následne ich odovzdala do rúk neznámeho muža, ktorý jej povedal, že to nebude stačiť a pýtal si ďalších 10 000 eur. Tie sa dôchodkyňa rozhodla synovi zaniesť sama. Až u neho sa dozvedela, že bola oklamaná.

Aj 90-ročný pán z Trenčína sa stal obeťou rovnakého podvodu, v ktorom uveril neznámemu páchateľovi, že je jeho vnuk a potrebuje 15 000 eur na pomoc pre svojho kolegu. Keďže starý pán nemal doma tak veľkú sumu, podvodník ho v telefóne vyzval, aby ich išiel vybrať do banky. Zločincovi odovzdal peniaze v domnienke, že pomáha vnukovi. Až neskôr, na návšteve u svojej dcéry zistil, že sa stal obeťou podvodu a prišiel o všetky svoje úspory.

V roku 2021 odovzdala 65-ročná Bratislavčanka neznámemu mužovi vydávajúcemu sa za jej rodinného príslušníka 10 000 eur. Peniaze vybrala zo svojho osobného účtu a odovzdala ich podvodníkovi na Holíčskej ulici.

Pri akomkoľvek podvode ide zločincom o jediné – dostať sa k vašim peniazom. Či už formou vyvolania strachu, lásky alebo súcitu, dokážu zmanipulovať ľudí dobre pripraveným scenárom. Nikdy nekonajte unáhlene počas podobnej situácie, radšej zložte telefón a poriadne si premyslite, čo urobíte. Pri neistote zavolajte svojim príbuzným alebo na políciu. 

„V roku 2022 za obdobie od 01.01.2022 do 31.12.2022 bolo na Slovensku zaznamenaných celkom 2 122 prípadov podvodu, z toho objasnených bolo 26,96 %, v ktorých ide o tzv. klasický podvod spáchaný v rámci celej Slovenskej republiky,“ uviedla pre Epoch Times Slovensko pplk. Ing. Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Zdravotnícke a bankové podvody

V roku 2020 sa snažil podvodník vydávajúci sa za zamestnanca Krízového covidového centra vylákať od 77-ročnej dôchodkyne 8000 eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá mala ležať na pľúcnej ventilácii s Covidom-19.

Zvýšiť pozornosť je potrebné aj pri telefonickom rozhovore s bankou. Z roku 2022 je známy prípad, v ktorom podvodník vydávajúci sa za šéfa krajskej bezpečnosti zatelefonoval obeti s informáciou, že jej chce niekto nabúrať bankový účet. Odporučil jej všetky peniaze z účtu previesť na účet zriadený na konkrétne meno v inej banke.

Príkladov rôznych druhov podvodov je naozaj veľa a nemajú konca. Je dôležité vyzvať ľudí k obozretnosti a k používaniu zdravého sedliackeho rozumu pri telefonickej komunikácii. V prípade, keď sa od vás snaží niekto cez telefón lákať peniaze, základom je overovať si informácie u rodiny. Vždy treba zachovať pokoj a nepodliehať panike. Najistejšia rada pre seniorov je nezdvíhať telefón, keď volá neznáme číslo. Pri podozrení na podvodné konanie volajte políciu na čísle 158. 

Policajti majú skúsenosti s podobnými podvodmi a snažia sa aj na svojej oficiálnej stránke Policajného zboru informovať o podobných podvodných prípadoch. Ľudia si z nich môžu zobrať ponaučenie a vyhnúť sa tak okradnutiu. Môžu informovať aj svojich najbližších a najzraniteľnejších členov rodiny, ktorí sú terčom zločincov pre svoju dôverčivosť. 

MV SR a naši odborníci v rámci prevencie kriminality robia v tejto veci osvetu prostredníctvom sociálnych sietí a médií – komunikačné a informačné kampane, napr. v rámci Dní otvorených dverí, Mesiaca úcty k starším, workshopov a pod. Tiež robíme vzdelávacie preventívne aktivity pre seniorov na území celého Slovenska,“ napísal pre Epoch Times Slovensko Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

*Meno bolo z dôvodu anonymity zmenené.

Prečítajte si aj