Štvrtok 19. septembra, 2024
Prečo nebol politik AfD Maximilian Krah varovaný, keď zverejnil tento príspevok? Ilustračné foto: (Pexels/ Markus Spiske)
»

Pracovník nemeckej strany AfD je podozrivý zo špionáže pre Čínu

Nemecká ministerka vnútra Faeserová označila aktivity podozrivého čínskeho špióna pri poslancovi AfD (Altenative für Deutschland) Maximiliana Kraha za „útok na európsku demokraciu“. Medzitým zostávajú nezodpovedané otázky, prečo bol Jianovi G. umožnený prístup do Parlamentu EÚ.

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová v rozhovore pre Bild am Sonntag hovorila v súvislosti s podozrením zo špionáže v prostredí AfD o „útoku zvnútra na európsku demokraciu“. V utorok 23. apríla bezpečnostné orgány zatkli v Drážďanoch dlhoročného zamestnanca europoslanca Maximiliana Kraha. Štyridsaťtriročný Jian G. údajne špehoval členov opozície v Nemecku pre čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti (MSS).

Existuje tiež podozrenie, že z kancelárie europoslanca v Bruseli boli získané citlivé dokumenty z Výboru pre medzinárodný obchod EÚ, do čoho mohol byť zapojený aj Jian G. Faeserová predpokladá, že obvinenia voči Krahovým zamestnancom sú pravdivé:

„Existuje vážne podozrenie z trestného činu, inak by vyšetrujúci sudca Spolkového súdneho dvora nemohol vydať zatykač.“

V súčasnosti prebieha predbežné vyšetrovanie i proti samotnému Krahovi

„Všetky väzby a pozadie budú teraz dôkladne preverené – v súlade s princípmi právneho štátu,“ pokračovala Faeserová.

Ako informoval denník Sächsische Zeitung, drážďanská prokuratúra teraz zahájila predbežné vyšetrovanie proti samotnému Krahovi. Týka sa platieb z Ruskej federácie a Číny a možného podplácania poslancov.

Zatiaľ však neexistuje žiadne konkrétne prvotné podozrenie; vyšetrovanie má len objasniť, či takéto podozrenie existuje.

Pokiaľ ide o aktivity Jiana G., doposiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa na nich Krah podieľal. Zdá sa však, že Jian G., ktorý si vybudoval sieť aj ako podnikateľ, urobil z Kraha a ďalších saských politikov AfD cieľ lobovania v záujme Čínskej komunistickej strany (ČKS).

Spoločnosť Huawei si získala priaznivcov v parlamentnej skupine AfD

Ako vlani informoval denník Sächsische Zeitung, Jian G. zorganizoval niekoľko mesiacov po nástupe do Krahovej parlamentnej kancelárie cestu do Číny pre miestnych politikov. V tomto období – v novembri 2019 – tam bol aj samotný Krah.

V Nemecku sa Krah v parlamentnej skupine zasadzoval za to, aby sa už nebránilo účasti skupiny Huawei na nemeckom rozšírení 5G. V meste Pirna sa súčasný primátor Tim Lochner údajne zasadzoval za umožnenie čínskej investície do tamojšieho priemyselného areálu.

Sympatie ku komunistickému režimu a jeho opatreniam nie sú v AfD ničím neobvyklým. Niektorí politickí komentátori sa vyjadrujú, že oceňujú opatrenia režimu voči moslimským Ujgurom. Patril k nim Roland Hartwig, hovorca predsedníčky strany Alice Weidelovej, ktorý bol v januári 2024 po správe „Correctiv“ odvolaný. Kandidát do EÚ David Eckert, ktorý sa na zozname objavil na 29. mieste, chcel presadiť politiku jedného dieťaťa v Afrike, ktorá sa vyznačovala nútenými sterilizáciami a nútenými potratmi.

Skutočnosť, že Krah, ktorý bol známy ako prísne veriaci a odporca týchto praktík, vždy presadzoval politiku priateľskú voči ČKS, sa zdala byť nezvyčajná. V osobnom rozhovore to zdôvodnil predovšetkým tým, že USA považoval za inštitucionálne nespoľahlivé a chcel sa vyhnúť „závislosti ako počas studenej vojny“.

Na druhej strane Krah systematicky zatváral oči pred realitou komunistického režimu. Spochybňoval pravdivosť správ západných inštitúcií a mimovládnych organizácií o zaobchádzaní ČKS s Ujgurmi. Keď v apríli minulého roka „európsky konzervatívec“ Jian G. musel svedčiť o jeho blízkosti k režimu ČKS, vnímal to ako rasovo motivovanú kampaň.

Napriek tomu niektoré okolnosti súvisiace s prípadom údajnej špionáže v jeho parlamentnej kancelárii vyvolávajú otázky. Predovšetkým je tu otázka, prečo Úrad na ochranu ústavy alebo iné nemecké spravodajské služby, ktoré samy opakovane upozorňujú na čínsku infiltráciu, neinformovali Kraha.

Jian G. nebol pre viaceré spravodajské služby čistý – dávno predtým, ako Krah začal svoju politickú kariéru v AfD.

„Konfrontačný výsluch“ zo strany spolkových a štátnych orgánov

Podľa správy Tagesschau sa Jian G. ponúkol nemeckej spravodajskej službe ako informátor už začiatkom roka 2007. Odtiaľ sa o ňom dozvedel Saský krajinský Úrad na ochranu ústavy.

Tento úrad ho prvýkrát kontaktoval v marci 2007 a od decembra toho istého roku bol evidovaný ako informátor. Údajne informoval o aktivitách čínskej tajnej služby proti členom opozície v zahraničí.

Až po rokoch bol úrad informovaný o tom, že samotný Jian G. by mohol byť čínskym agentom. V dôsledku toho ho štátny a spolkový úrad v rokoch 2015 a 2016 monitorovali. Nakoniec bol „konfrontačne vypočúvaný“.

Podozrenia sa nepodarilo potvrdiť. V auguste 2018 však bol ako informátor „odstavený“. Vo štvrtok sa má prípadom na mimoriadnom zasadnutí zaoberať parlamentná kontrolná komisia Saského krajinského snemu.

Prečo Krah nebol počas bezpečnostnej previerky varovaný?

Krah údajne prišiel do kontaktu s Jian G. v rámci svojej funkcie právnika a poradcu pre manažment v Drážďanoch. Dôvodom bolo založenie spoločnosti.

Zároveň vraj Jian G. loboval za režim komunistickej strany a angažoval sa v opozičných skupinách. Niektorí ľudia tam začali byť podozrievaví, napríklad v čínskej komunite v Drážďanoch.

Keď však bol Krah v roku 2019 zvolený do Európskeho parlamentu a prijal Jian G. ako svojho zamestnanca, musel sa podrobiť pravidelnej bezpečnostnej previerke. Pokiaľ ho Úrad na ochranu ústavy, ktorý sa zvyčajne zaoberá takýmito postupmi, neinformoval o svojich zisteniach, je potrebné to zo strany úradu objasniť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj