Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke poslanec NR SR František Mikloško (KDH) počas 19. schôdze NRSR v Bratislave 10. septembra 2024. (FOTO TASR – Dano Veselský)

F. Mikloško vidí v spôsobe odvolávania M. Šimečku komunistické praktiky 

Poslanec Národnej rady (NR) SR František Mikloško (KDH) sa v diskusii počas mimoriadnej schôdze zastal rodiny Šimečkovcov. Spôsob odvolávania Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR prirovnal ku komunistickým praktikám, v rámci ktorých sa nepohodlné osoby verejne diskreditovali a ľudia boli často nútení dištancovať sa od svojich rodinných príslušníkov. Zároveň poukázal na snahu koalície zmeniť vnímanie dejín, zľahčovať obdobie normalizácie a pokus zbaviť sa svojej komunistickej minulosti. Viacerí opoziční poslanci jeho prejav ocenili a poďakovali za vyzdvihnutie paralely s obdobím komunizmu.

Mikloško začal obhajobou osoby starého otca súčasného podpredsedu parlamentu, ktorého osobne poznal a ktorému vládni predstavitelia vyčítajú jeho komunistickú minulosť. 

„Áno, v jeho knihách a prácach nájdeme pasáže, ktoré vyzdvihujú komunizmus a jeho ideológiu, áno, dialo sa to v rokoch, kedy tisíce nevinných ľudí sedeli vo väzniciach, ale Milan Šimečka sa neskôr nevyhýbal tejto dobe. Nevyhováral sa na nič. A som svedkom toho, ako si otvorene pred nami kládol otázku, ako to, že sme si ako mladí ľudia nevšímali, že z nášho okolia miznú ľudia.”  

Spomenul, ako bol Milan Šimečka po vylúčení z komunistickej strany v roku 1968 vo väzení 13 mesiacov, odkiaľ prišiel s poškodeným zrakom. Napriek tomu vydal najmenej 5 samizdatov pod vlastným menom, čím sa vystavoval priamemu nebezpečenstvu, častým výsluchom ŠTB a neustálemu tlaku. 

„Koľkí ľudia z ľavicovej kultúrnej sféry na Slovensku, ktorí navyše verejne podporovali popravy nevinných ľudí na začiatku 50. rokov, sa vedeli takto postaviť svojej straníckej minulosti? A to už nespomínam komunistov, členov komunistickej strany, ktorí všetci do jedného proste dávali do pohybu celú tú mašinériu.”

Mikloško neskrýval rozčarovanie z napádania príslušníkov rodiny Michala Šimečku koaličnými poslancami. „Toto, čo tu počúvam, na adresu matky a starého otca, som z toho úplne hotový. Prosím vás, spamätajte sa!“

Hlavným dôvodom verejných atakov na starého otca Michala Šimečku je podľa neho snaha koalície podkopať význam disentu počas minulého režimu: „Je to preto, lebo chcete premeniť obraz dejín Slovenska do novembra 1989. Chcete dehonestovať disent a jeho významných predstaviteľov na Slovensku. Chcete urobiť z obdobia normalizácie pokojnú prechádzku sadom, aby sa vymazal kontrast s minulosťou niektorých vašich ľudí. V tomto kontexte logicky nasleduje Michalov otec, spisovateľ a publicista Martin Šimečka.”

Spôsob, akým sa na schôdzi preberali osobné informácie o Šimečkovej rodine, považuje Mikloško za nedemokratický a nekultúrny, ba priam za hrubé osočovanie celej jeho rodiny. Ohľadom predkladaných informácií o dotáciách pre Nadáciu Milana Šimečku či Projekt Fórum povedal: „To isté robili komunisti. Zverejňovali, koľko berú chartisti, aby ich dehonestovali. Ale už zamlčovali, čo robili. A to sa robí aj dnes.”

Dlhoročný poslanec na záver skonštatoval: „Máte silu odvolať Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Ale nemáte silu z klamstva urobiť ideológiu tohto štátu. Nie ste tu sami a nepatrí vám tento štát,“ uzavrel Mikloško za veľkého potlesku opozičných poslancov.

Prečítajte si aj