Streda 16. októbra, 2024
Exprezident Andrej Kiska a splnomocnenkyňa pre záležitosti rómskej menšiny v Čechách Lucie Fuková (Foto: FB / Andrej Kiska)

Exprezident Kiska sa dal na módu. Politici podľa neho myslia najprv na svoju kariéru, až potom na krajinu

Potom čo Andrej Kiska ukončil aktívnu politickú kariéru, začal sa venovať móde. Bývalý prezident je známy svojou neziskovou organizáciou Dobrý anjel pomáhajúcou deťom s vážnymi diagnózami ako rakovina, skleróza multiplex, atď. Organizácii sa momentálne veľmi dobre darí na Slovensku aj v Česku. Potom, čo ukončil svoje pôsobenie v politike, sa Kiska rozhodol vybudovať ešte jeden projekt. O svojom novom podniku, o hodnotách v politike a o súčasnom vývoji na slovenskej scéne rozprával v rozhovore pre český youtubový kanál Real Talk

Nová módna značka 

„Rozmýšľal som, komu pomôcť. V Čechách a na Slovensku, ale aj v iných krajinách Európy je súžitie Rómov s majoritnou spoločnosťou, akceptácia Rómov a predsudky, ktoré ľudia voči Rómom majú, niečo, čo mňa osobne veľmi trápi, pretože mám medzi Rómami veľmi veľa dobrých priateľov. Len kvôli tomu, že majú inú farbu pleti, tak tú diskrimináciu cítia,“ vysvetlil exprezident svoju prvotnú motiváciu založiť značku Romade.

Keďže umenie a kultúra dokáže podľa neho ľudí spájať, rozhodol sa osloviť troch rómskych módnych návrhárov, ktorí navrhli kolekciu hodvábnych šatiek s rómskymi motívmi. Projekt vznikol pred troma rokmi a na začiatku do neho Kiska investoval 500-tisíc eur.

Exprezident vysvetlil, že finančné prostriedky nadobudol ešte pred vstupom do politiky. Firmy, ktoré vybudoval s bratom a bratrancom, od nich v roku 2005 odkúpil taliansko-slovenský bankový dom Intesa VÚB. „Každý sme dostali rádovo 12 miliónov eur. Tieto peniaze som rozdelil. Do Dobrého anjela som dal milión eur, na prezidentskú kampaň som dal milión eur, 600-tisíc som dal do detskej filantropickej nemocnice. Povedal som mojim deťom: Na vysoké školy vám dávam peniaze, ale potom nečakajte, že ešte niečo ostane. Chcem pomáhať krajine,“ uviedol.

Šatky sa vyrábajú v Hradci Králové a v Košiciach, kde sú zamestnané rómske pracovníčky. Kiska si myslí, že ľudia kúpou šatky zároveň vyjadria, že im záleží na dobrých vzťahoch s rómskou komunitou. Ak sa bude značke Romade dobre dariť, ide podľa exprezidenta o samofinancovateľný projekt. „Chceme, aby to nebola charita. Charita je Dobrý anjel,“ uzavrel.

Pozvanie Dalajlámu napriek nesúhlasu Číny

Ďalšia časť rozhovoru sa už týkala verejného diania. Exprezident sa vyjadril, že pre neho je príkladom výborného politika človek, ktorý síce má svoje plusy a mínusy, ale vždy pevne stojí za svojimi hodnotami. V slovenskej a českej politike ľudia kvôli túžbe udržať sa pri moci a získavať priazeň voličov sú veľmi náchylní robiť kroky, ktoré narúšajú ich morálnu integritu, skonštatoval. Ako príklad výborného politika uviedol Václava Havla. „Prezident Havel bol hodnotovo veľmi jasne postavený a on to dokázal celým svojím životom. O takýchto ľuďoch hovorím, že to sú úžasní politici, hoci majú svoje chyby,“ poznamenal.

Kiska vymenoval situácie, kedy musel čeliť svojim morálnym dilemám a nedal sa ovplyvniť názormi iných. Podľa neho, aj keď v živote treba robiť kompromisy, niekedy prichádzajú situácie, kedy je každý vystavený tlaku, pričom si musí uvedomiť, čo sú hodnoty a hranice, ktoré nikdy neprekročí. Ako prvú udalosť spomenul prijatie Dalajlámu.

„Keď som ho išiel prijať, moji poradcovia, ľudia z ministerstva zahraničných vecí, minister zahraničných vecí, veľká časť nášho politického spektra ma prosila, aby som ho neprijal, pretože tým narušíme vzťahy s Čínou. A to bolo presne to, keď si poviete – ale moja morálna hodnota je, že pre mňa je Dalajláma jeden úžasný človek, ktorému by sme mali vzdať rešpekt a úctu. Určite sa nebudem pozerať na to, čo Čína kvôli tomu vo vzťahu k našej krajine spraví,“ povedal.

Ďalšou udalosťou bola oslava 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve. Viacerí ministri a poradcovia mu navrhovali, aby sa akcie zúčastnil, čo odmietol. „Nepôjdem, lebo Rusko už v tom čase anektovalo Krym. Povedal som: To nie je možné, aby som tam ja išiel. A išiel tam Zeman a Fico,“ spomenul.

Fico je pre Kisku talentovaný, no nie výborný

Robert Fico je podľa neho veľmi pracovitý a talentovaný politik. Nepovažuje ho však za výborného politika. „On tou politikou žije už od študentských čias. Podľa mňa, keby tu bol komunistický režim, tak on už by bol určite tajomníkom ÚV KSČ,“ skonštatoval.

Exprezident premiéra Fica označil ako exemplárny príklad populistického politika s veľmi dobrou schopnosťou vycítiť, čo ľudí trápi. V praxi to podľa Kisku znamená to, že aj keď je premiér vo vnútri presvedčený o tom, že Európska únia je výborný projekt a Slovensku ako malej krajine najviac vyhovuje byť jej súčasťou, na vystúpeniach pred slovenskými voličmi Európsku úniu kritizuje.

„V snahe byť znovuzvolený narúša presne to, o čom je vo vnútri presvedčený. On je síce vo vnútri silne proeurópsky, ale keďže potrebuje získať voličov a vie, že tým získa voličov, tak sa postaví a povie, že Európska únia nie je dobrý projekt,“ zhrnul.

Podľa exprezidenta je najväčším problémom politiky, že politici podstatne viac myslia na svoju kariéru a popularitu, ako na to, čo je pre ľudí a krajinu naozaj dobré. Poznamenal, že súčasťou profesie politika je schopnosť vedieť klamať. „Populistickí politici úmyselne klamú alebo hovoria polopravdy preto, aby získali voličov, ktorých potrebujú získať,“ vysvetlil.

Prezidenta Pellegriniho vníma ako nečitateľného

Na záver rozhovoru sa exprezident krátko vyjadril aj k pôsobeniu svojich dvoch nástupcov. Zuzana Čaputová odviedla podľa jeho slov poctivú prácu vo veľmi ťažkej dobe. Po útokoch na jej adresu a na adresu jej rodiny od viacerých čelných predstaviteľov štátu sa nečuduje, že sa rozhodla znova na post hlavy štátu nekandidovať. „Len ten, kto to zažije, vie, čo to obnáša,“ vyjadril sa.

Nový prezident Peter Pellegrini sa v očiach Kisku zatiaľ ešte nijako zvlášť neprejavil. Vyzdvihol jeho príhovor po atentáte na premiéra a snahu o spojenie spoločnosti. Po niektorých nedávnych krokoch vlády však už mal podľa exprezidenta dobrú príležitosť ozvať sa, čo nespravil. „Pre mňa zostáva nečitateľný. Stále čakám, aby som vedel povedať, aký je prezident,“ uzavrel.

Prečítajte si aj