Štvrtok 19. septembra, 2024
Exminister obrany a predseda strany Demokrati Jaroslav Naď. Ilustračná fotografia (Foto: CLAUS BECH/Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images)

Exminister Naď obviňuje rezort obrany z predraženého vystúpenia plieskača bičov na oslavách SNP

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) v pondelok (28. 8.) upozornil na predraženú zákazku, keďže súčasné vedenie ministerstva obrany plánuje za vystúpenie na nadchádzajúcich oslavách Slovenského národného povstania (SNP) zaplatiť plieskačovi bičov 8 640 eur.

(Foto: FB / Jaro Naď)

„Koľko by ste boli vy ochotní zaplatiť za vystúpenie pána, ktorý bude plieskať bičom okolo seba? Určite zaujímavo, efektne a štýlovo a možno teda aj pár minút… Pýtal som sa viacerých známych, tipovali medzi 300-500 eur,“ napísal na sociálnej sieti Naď.

Podľa neho umelec Martin Brxa už v minulosti získal od vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer) viac ako 144 000 eur na projekt s názvom „Využitie kreatívneho potenciálu pre inováciu a predaj produktov značky BRXA“. Zákazku mali schváliť aj bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková (vtedy Smer, dnes Hlas) a bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

(Foto: FB / Jaro Naď)

Naď sa pýta, čo bolo cieľom tohto projektu a Brxu označil za „dvorného umelca Ficovej vlády.“ Tiež poukázal na rozdiely v cenách, ktoré umelec za svoje služby účtuje. „Za tú istú službu „Umelecké vystúpenie – plieskanie bičmi“ si pán Brxa len minulý mesiac účtoval obci Mojš iba 252 eur. Od štátu 8640 eur pri oslavách SNP…,“ ozrejmil.

Exminister uzavrel svoju kritiku s poznámkou, že folklórista už v roku 2019 vystupoval na podujatí organizovanom stranou Mariána Kotlebu, ktorá má vo svojich radoch niekoľkých odsúdených extrémistov.

Dňa 29. augusta si Slovensko pripomenie 80 rokov od SNP. Pri tejto príležitosti sú v Banskej Bystrici naplánované veľkolepé oslavy, pričom slovenská vláda odsúhlasila rozpočet na toto podujatie v celkovej výške takmer 3 milióny eur.

Brxa pre portál Aktuality uviedol, že zatiaľ nemá informácie o konkrétnej sume, ktorú dostane, keďže finálne vyúčtovanie ešte neprebehlo. Vysvetlil, že predstavenie s bičmi bude vykonávať viac ako desať umelcov. Suma má zahŕňať aj ich celkové náklady počas 2-dňového pobytu na akcii vrátane cestovných výdavkov.

Rodák z obce Turany nie je v oblasti tradičných ľudových remesiel žiadnym nováčikom. Už od mladosti sa venuje tvorbe fujár, píšťaliek, pastierskych bičov, valašiek alebo opaskov, pričom je na Slovensku považovaný za jedného z najrenomovanejších remeselníkov.

Vyrobil stovky fujár, ktoré sa dostali do rôznych kútov sveta. Medzi obdarovanými boli bývalý prezident Ivan Gašparovič, rôzne známe osobnosti, ako napríklad hokejisti Ján Lašák a Miro Šatan, dokonca aj hollywoodský herec Steven Seagal.

Brxa drží rekord za najhlučnejší a najdlhší bič, ktorý meria vyše deväť metrov.

Prečítajte si aj