Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) a premiér SR Robert Fico (Smer-SD) (Foto: FB / Karel Hirman / Robert Fico)

Exminister Hirman: Ak by Slovnaft zastavil dodávky nafty, Ukrajina to prakticky nepocíti

Ukrajina nečakane prerušila dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko, čo spôsobilo okamžité napätie v regióne. Tento krok prichádza napriek pôvodnej dohode, ktorá mala zaručiť pokračovanie dodávok až do konca roka. Maďarská strana pohrozila blokovaním vyplatenia kompenzácie členským štátom za dodávky zbraní na Ukrajinu. Paradoxne, na vyplatenie kompenzácie čaká aj Slovensko, ktoré v rámci tohto regionálneho konfliktu stojí na strane Maďarska. Slovenský premiér Fico hovorí o zastavení dodávok nafty zo Slovnaftu na Ukrajinu. Exminister Hirman tvrdí, že na to slovenská vláda nemá kompetenciu a aj keby mala, Ukrajina by to nijako nepocítila.

Slovensko a Maďarsko žiadajú Európsku komisiu o riešenie

Ukrajina v polovici júla prerušila dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko. Kyjev uvalil sankcie na dodávky od Lukoilu, avšak ostatných ruských dodávateľov sa netýkajú a uviedol, že celkové toky sa neznížili.

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjárta dodávky energie nie sú politickou otázkou, ale otázkou infraštruktúry. Kroky Kyjeva vníma ako porušenie dohody o spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou. „Jedná sa o neprijateľný a nepochopiteľný krok krajiny, ktorá sa chce stať členom Európskej únie, ale svojím jedným rozhodnutím zásadne ohrozuje dodávky ropy do dvoch členských štátov EÚ,“ poznamenal.

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) zhodne so svojím maďarským náprotivkom poznamenal, že ukrajinské opatrenia predstavujú porušenie ustanovení asociačnej dohody. Európsku komisiu urgujú, aby zakročila.

Szijjártó o pár dní neskôr na sociálnej sieti obvinil Európsku komisiu z nezaistenia ochrany „základných záujmov“ členských štátov a naznačil, že to bol „Brusel, nie Kyjev … kto chcel vydierať dve pre-mierové krajiny, ktoré odmietajú dodávky zbraní [na Ukrajinu]“.

Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, odmietol tvrdenie, že Kyjev „vydiera“ Maďarsko a Slovensko za ich politiku voči Ukrajine a že ich chce prinútiť upustiť od politiky vyžadujúcej prímerie. „Obmedzenie dodávok ropy na Slovensko a do Maďarska, ktoré sa týkajú ruskej spoločnosti Lukoil, nie je vydieraním,“ reagoval pre agentúru Reuters.

Európska komisia (EK) ohľadom vzniknutej situácie zatiaľ zhromažďuje potrebné informácie, aby kauzu zanalyzovala. „Komisia sa obrátila na Slovensko a Maďarsko s podrobnými otázkami, aby vypracovala úplnú analýzu, a oslovila ukrajinské orgány,“ uvádza sa vo vyhlásení EK.

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (29. 7.) pohrozil odvetným opatrením vo forme zastavenia dodávok nafty na Ukrajinu. „Ak sa tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu v krátkej dobe neobnoví, Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, ktorá pokrýva jednu desatinu ukrajinskej spotreby,“ vyhlásil na sociálnych sieťach.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu (31. 7.) na svojom Telegrame napísal, že sankcie Kyjeva zakazujúce tranzit ropy ruského producenta Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska. 

Maďarsko mieni blokovať financie z EPF. Paradoxne aj Slovensku

Maďarsko následne pohrozilo, že pokiaľ Kyjev znovu neotvorí plynovod, zablokuje financovanie EÚ pre členské štáty, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine. „Pokiaľ Ukrajina túto otázku nevyrieši, každý by mal zabudnúť na vyplatenie kompenzácie za prepravu zbraní vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového nástroja. Veď predsa ako by to vyzeralo, keby sme schválili vyplatenie uvedenej sumy, zatiaľ čo Ukrajina ohrozuje našu energetickú bezpečnosť,“ skonštatoval minister Szijjártó.

Európsky mierový nástroj (European Peace Facility – EPF) bol vytvorený v roku 2021 za účelom vyplácania refundácie tým európskym krajinám, ktoré podporia muníciou iné krajiny. Tento rok sa rozhodlo o navýšení fondu o 5 miliárd na celkových 6,7 miliardy eur, ktoré majú slúžiť na vojenskú pomoc Ukrajine. Pre pomoc Ukrajine bol vytvorený aj osobitný fond UAF – Ukrajine Assitance Fund.

Hoci v rámci regionálneho konfliktu stojí Slovensko na strane Maďarska, je jednou z krajín očakávajúcich platbu za dodávky zbraní (za 10 kusov stíhačiek MiG-29 a ďalšiu vojenskú techniku), ktoré Ukrajine poskytlo ešte počas vlády Eduarda Hegera (Demokrati). Pritom Orbánov kabinet je ten, ktorý platbu z Európskeho mierového nástroja (EPF) zablokoval už viackrát, pričom argumentácia dôvodov sa mení. Podľa diplomatických zdrojov portálu Euractiv Maďarsko „v súčasnosti blokuje aj čerpanie z fondu UAF, ako aj niekoľko ďalších návrhov súvisiacich s pomocou Ukrajine.“

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) vyzval už pred niekoľkými mesiacmi ministrov Blanára a Kaliňáka, aby vyjednali peniaze pre Slovensko lepšie a poukazuje na to, že platbu z EPF blokuje Orbánova vláda, s ktorou by mali intenzívnejšie rokovať: „Je úlohou nikoho iného, len pána ministra Blanára a pána ministra Kaliňáka, aby vyjednali peniaze pre Slovensko a trvali na našich podmienkach alebo aby vyjednali lepšie. Ak nebudú toho schopní, tak dostaneme menej,“ vyslovil sa exminister.

Hirman: Ak by Slovnaft zastavil dodávky nafty, Ukrajine to nijako neublíži

Podiel dodávok od Lukoilu na celkových dodávkach pre Slovnaft predstavuje približne štvrtinu. Exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) vysvetlil, že dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba tvoria celkovo okolo 70 % a dodávky ropy z tankerov cez chorvátsky terminál Omišajľ a ropovod Adria okolo 30 %, pričom neustále rastú. 

„Jedna štvrtina je dosť, ale v žiadnom prípade to nie je 40 % a už vôbec to nie je katastrofa. A Adria je technicky a kapacitne plne funkčná a schopná pokryť potreby Slovnaftu (MOLu),“ opísal aktuálnu situáciu ohľadom ropy na Slovensku. Tiež pripomemul, že Lukoil je súkromnou spoločnosťou a jeden z jej hlavných vlastníkov musel z Ruska odísť po tom, čo kritizoval ruský útok proti Ukrajine.

„Kauza Lukoil čoraz viac vyzerá na nevyberavý konkurenčný boj, do ktorého sa zapletajú vlády Ukrajiny, Maďarska a Slovenska, bez ohľadu na záujmy svojich občanov,“ zhodnotil

Vo svojom ďalšom príspevku na sociálnej sieti Hirman objasňuje, že hoci sa premiér Fico vyhráža zastavením dodávok nafty na Ukrajinu, samotnej Ukrajine by tým nijako neublížil. Navyše na také rozhodnutie podľa neho nemá Ficov kabinet ani kompetencie. Ropné produkty predávajú ropné spoločnosti a nie vláda. „Vláda teda ani nemôže zabrániť úplne exportu nafty na Ukrajinu, len tej, ktorá je vyrobená z ruskej ropy!“ vysvetľuje exminister s tým, že vláda na produkty z ruskej ropy udeľuje špeciálne licencie, keďže je pod sankčným režimom. 

Naviac Hirman tvrdí, že ukrajinský trh sa minulý rok výrazne stabilizoval a miestna ponuka prevyšuje dopyt. „To znamená, že ak by Ficova vláda zablokovala export na Ukrajinu, tamojší trh to prakticky nepocíti. A tieto dodávky veľmi rýchlo a radi nahradia iní dodávatelia,“ poznamenal exminister.

Prečítajte si aj