Pondelok 16. septembra, 2024
(Zľava) Nacisitcký minister zahraničných vecí Nemecka Joachim Von Ribbentrop, štátny tajomník nacistického Nemecka Friedrich Gaus, prezident Sovietskeho zväzu Josip Vissarionovič Stalin a jeho minister zahraničných vecí Viačeslav Molotov 23. augusta 1939 v Kremli v Moskve po podpísaní Paktu o neútočení. (Photo by -/AFP via Getty Images)
»

Európsky deň spomienky na obete stalinizmu a nacizmu: Pamätajme na obete totalitných hrozieb

23. augusta sa každoročne stáva dňom, kedy si obyvatelia Európy pripomínajú tragické udalosti, ktoré formovali minulosť a ovplyvňujú súčasnosť. Tento deň je označovaný ako Európsky deň spomienky na obete stalinizmu a nacizmu, známy aj ako Medzinárodný deň čiernej stuhy. Spolu s cieľom uctiť si pamiatku miliónov obetí masových deportácií a vyhladzovania, tento deň slúži aj na posilnenie hodnôt demokracie, mieru a stability na európskom kontinente.

Tradícia tohto dňa siaha do roku 2009. Na základe iniciatívy skupiny poslancov sa v apríli 2009 v Bruseli rozhodlo, že 23. august bude vyhradený pre spomienku na obete stalinizmu a nacizmu. Iniciatíva vznikla vďaka písomnému vyhláseniu, ktoré v septembri 2008 zverejnil vtedajší predseda EP Hans-Gert Pöttering. Dokument získal podporu 409 poslancov, čím získal štatút oficiálneho stanoviska EP.

O rok neskôr, 2. apríla 2009, prijali europoslanci uznesenie s názvom „Svedomie Európy a totalitarizmus“. V tomto dokumente zdôraznili, že zločiny spáchané stalinizmom a nacizmom, ako sú masové deportácie, vraždenie a zotročovanie, sú vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti a nesmú byť zabudnuté. Toto uznesenie vychádzalo z medzinárodných dohôd, vrátane Európskej dohody o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Dohody OSN o nepremlčateľnosti zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

23. august sa spája so zmluvou, ktorá mala hlboký dopad na udalosti 20. storočia. V roku 1939 v Moskve uzavreli komunistický Sovietsky zväz a nacistické Nemecko pakt Molotov-Ribbentrop. Táto dohoda, nazývaná aj Zmluva o neútočení, otvorila bránu k druhej svetovej vojne a spustila všetky hrôzy totalitného násilia, vrátane holokaustu.

Európska sieť Pamäť a Solidarita pravidelne organizuje vzdelávacie kampane ku Dňu spomienky na obete stalinizmu a nacizmu. Ich cieľom je priblížiť Európanom význam týchto udalostí a udržať pamiatku obetí totalitných režimov v mysliach ľudí. 

Symbolom tohto dňa je aj špeciálna známka „Remember.August 23“, ktorá vzniká pri tejto príležitosti.

Prečítajte si aj