Pondelok 16. septembra, 2024
Ovos pred zberom (Pixabay/ ArturLuczka )
»

Európska únia zavádza clá na ukrajinský ovos. Dovozy prekročili strop

Od 19. mája už nie je ukrajinský ovos oslobodený od colných poplatkov. Pretože množstvo dovezené do EÚ prekročilo stanovený strop, Európska komisia opätovne zavádza colné kvóty.

Tento krok vyplýva z posledného nariadenia o dočasných obchodných výhodách pre Ukrajinu, ktoré v máji tohto roku vyvolalo napätie ako v Európskom parlamente, tak aj v Európskej rade. Európski poľnohospodári dlhodobo poukazujú na to, že ukrajinská pšenica končí na trhu EÚ namiesto v tretích krajinách, čo devalvuje ceny.

Podľa dohody platnej od 6. júna 2024 môže EÚ zaviesť obchodné opatrenia pre niektoré ukrajinské potraviny. Clá sa znovu automaticky zavedú po prekročení určitého objemu, ktorý je daný priemerom referenčného obdobia od druhej polovice roka 2021 do roku 2023. Opatrenia sa týkajú hydiny, vajec, cukru, ovsa, kukurice, obilnín a medu.

„Pre ovos je tento priemer 2 440,56 ton,“ uviedla Európska komisia v tlačovej správe v utorok 18. júna s tým, že dovoz od začiatku roka 2024 „prekračuje tento objem“, píše sa v oznámení Komisie o znovuzavedení ciel. Tie potrvajú do konca tohto roka.

Koncom mája ukrajinskí výrobcovia varovali, že sa k stropu priblížil aj cukor a vyzvali Kyjev, aby uzavrel hranice pre vývoz cukru do EÚ do konca roka 2024, informuje server Euractiv.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj