Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Pexels)

Európska ľudová strana žiada zrušenie zákazu spaľovacích motorov a výrazné posilnenie ochrany hraníc

Najväčšie politické zoskupenie v Európskom parlamente, Európska ľudová strana (EĽS), chce strojnásobiť ochranu vonkajších hraníc EÚ a žiada zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov.

Konzervatívna stredopravá EĽS je najväčšou politickou silou v Európskom parlamente z hľadiska počtu poslancov. V súčasnosti pracuje na novom manifeste, ktorý znie pragmatickejšie ako doterajšia politika. Informoval o tom portál Politico.eu a pre Epoch Times to potvrdil jeden z českých členov EĽS, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Prebehla revízia a ukázalo sa, že niektoré ciele sú v takom krátkom časovom horizonte nereálne,“ povedal Tomáš Zdechovský. Jednou z významných zmien je, že strana chce zrušiť postupné vyraďovanie spaľovacích motorov do roku 2035.

Zmena kurzu strany by mohla súvisieť s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu a volaním po „skrotení“ zelenej transformácie. V júnových voľbách má podľa prieskumu portálu Politico šancu zvíťaziť „ľudová strana“ s miernym náskokom pred Progresívnou alianciou socialistov a demokratov (S&D).

Okrem zvýšenia počtu príslušníkov pohraničnej stráže z 10 000 na 30 000 chce EĽS tiež vybavovať žiadosti o azyl mimo hraníc EÚ a uzatvárať viac dohôd s mimoeurópskymi krajinami podľa vzoru dohody s Tuniskom, aby sa obmedzil prílev nelegálnych migrantov na starý kontinent.

Podľa portálu Politico, ktorý mal možnosť nahliadnuť do návrhu manifestu strany, chce zoskupenie tiež zvýšiť počet zamestnancov Europolu zo súčasných 650 na 3 000 s cieľom posilniť boj proti obchodovaniu s drogami a teroristickým hrozbám.

Vo vyhlásení sa tiež požaduje zmiernenie plánovaného zákazu predaja nových automobilov so spaľovacími motormi v EÚ od roku 2035, ktorý bol jedným z kľúčových bodov programu Európskej komisie pod vedením poslankyne Ursuly von der Leyenovej.

„Odmietame politiku zákazov, ako je zákaz spaľovacích motorov, a čo najskôr ju prehodnotíme,“ uvádza sa podľa portálu Politico v manifeste. Vo vyhlásení sa však zároveň uvádza, že chce pokračovať v európskej Zelenej dohode (Green Deal). Namiesto núteného prechodu na elektromobily sa však EĽS chce spoliehať na „inovatívne koncepcie a trhové nástroje na ochranu klímy ako obchodovanie s emisiami, rozširovanie obnoviteľných zdrojov energie a obehové hospodárstvo“.

Okrem Zdechovského patria do skupiny EĽS aj ďalší štyria českí europoslanci – Luděk Nidermayer (TOP09), Stanislav Polčák (STAN), Jiří Pospíšil (TOP09) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a piati slovenskí europoslanci – Vladimír Bilčík (SPOLU – občianska demokracia), Miriam Lexmann (Kresťanskodemokratické hnutie), Peter Pollák (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti), Ivan Štefanec (Kresťanskodemokratické hnutie) a Michal Wiezik (SPOLU – občianska demokracia).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj