Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Image by Freepik
, »

Európska digitálna identita: odborníci varujú pred problémami, lídri EÚ ich ignorujú

Minulý týždeň sa zástupcovia predsedníctva Rady EÚ a Európskeho parlamentu (EP) dohodli na novom rámci pre európsku digitálnu identitu (eID).

Cieľom tejto dohody je umožniť občanom a podnikom EÚ prístup k elektronickej identifikácii a autentifikácii. Nová eID tak nakoniec ovplyvní každého z nás a dotkne sa prakticky každého aspektu nášho života. Podľa dohody európskych inštitúcií má eID obsahovať osobné údaje uvedené napríklad na vodičskom preukaze alebo bankovom účte. Zároveň by prepojila rôzne štátne a súkromné databázy. Pomocou eID by sme sa mohli napríklad prihlásiť na sociálne siete či webové stránky verejnej správy. V budúcnosti by eID mohla zahŕňať aj informácie o našom zdravotnom stave vrátane cestovnej digitálnej zdravotnej karty, ktorú navrhuje WHO.

Na základe tejto dohody európskych inštitúcií bude súčasťou eID aj digitálna peňaženka, ktorá sa bude používať pri každodenných nákupoch a platbách v obchodoch, pri cestovaní verejnou dopravou alebo pri kúpe/predaji nehnuteľností či platení daní. Na využívanie eID a digitálnej peňaženky nám postačí len smartfón.

„Prijatím nariadenia o európskej digitálnej identite robíme zásadný krok k tomu, aby sme občanom zabezpečili jedinečnú a bezpečnú európsku digitálnu identitu. Ide o kľúčový krok, ktorým Európska únia stanovuje celosvetový štandard v digitálnej oblasti a chráni naše demokratické práva a hodnoty,“ tvrdí Nadia Calviñová, úradujúca prvá podpredsedníčka španielskej vlády a ministerka hospodárstva a digitalizácie.

Zavedenie digitálnej identity kritizujú politici, odborníci na IT aj právnici

Nie všetci však prechovávajú rovnaké nadšenie ako španielska ministerka Calviñová. Proti návrhu sa vyslovil napríklad europoslanec Rob Roos. Na svojom profile Platformy X uviedol: „Veľmi zlá správa… Ignorovali odborníkov na ochranu súkromia a bezpečnostných expertov.“

Ohľadom tejto zmeny nie je príliš optimistický. Podľa neho však stále nie je neskoro, keďže EP musí o návrhu ešte hlasovať. V súvislosti s eID upozornil na digitálne euro: „Hneď potom komisár Breton prehlásil: ,Teraz, keď máme peňaženku s digitálnou identitou, musíme do nej aj niečo vložiť…‘, čím naznačoval prepojenie medzi CBDC (Centrálna banka digitálnej meny) a eID.“

Pred podpísaním dohody o eID napísalo 500 vedcov a výskumníkov z 39 krajín (vrátane Českej republiky) otvorený list členom Rady EÚ a EP, v ktorom varovali pred jej schválením. Podľa nich eID okrem iného povedie k sledovaniu európskych občanov a naruší ich práva na súkromie a ochranu údajov.

Povedie digitálna identita k sledovaniu ľudí?

Ďalší odborníci tvrdia, že eID môže viesť k vytvoreniu akéhosi digitálneho väzenia, teda systému, ktorý nás bude neustále sledovať a mapovať našu identitu. Takýto názor zastáva Thomas Lohninger, riaditeľ spoločnosti Epicenter Works a viceprezident projektu Európske digitálne právo (anglická skratka EDRi).

Lohninger hovorí: „Digitálna identita sa skutočne týka všetkých oblastí života. A ako si viete predstaviť, ak by vláda mohla sledovať správanie užívateľov, ak by nás mohla sledovať a profilovať, bol by to naozaj koniec súkromia… digitálna identita by sa mohla stať nočnou morou.“

Zo situácie počas kovidovej pandémie vieme, že identita a správanie občanov sa dá veľmi ľahko zneužiť aj v západných demokraciách. Pripomeňme si napríklad protesty kanadských kamionistov zo začiatku roka 2022. Kanadská vláda pozastavila bankové účty niektorých účastníkov protestov, ako aj ich finančných podporovateľov.

Zástupca výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu Bo Li hovoril aj o tzv. programovateľnosti digitálnej meny a možnosti jej prepojenia s cielenou spotrebou. Zneužitie elektronických dokladov totožnosti na politické účely však nie je jedinou hrozbou. Centralizácia digitálnych údajov by mohla byť cieľom hackerov a následnej sprenevery. Na tento problém upozornil aj český advokát JUDr. Lumír Schejbal.

„Hackerstvo“

„Môže sa reálne stať, že dôjde k odcudzeniu digitálnej identity. Ak sa do nej niekto nabúra, môže pod vaším profilom uzatvárať zmluvy, rokovať so štátom, v extrémnom prípade vám môže predať nehnuteľnosť, a ak je na ňu napojený kataster alebo bankové služby, hrozí, že prídete o majetok,“ tvrdí Schejbal.

Kybernetické útoky a možný únik súkromných citlivých údajov pritom zaznamenali po celom svete, napríklad vo Veľkej Británii, Austrálii, Brazílii, v Českej republike, ale aj na Slovensku. V Českej republike sú v súčasnosti „obľúbeným“ cieľom hackerov zdravotnícke zariadenia.

Podľa správy spoločnosti Cynerio, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou v zdravotníctve, je viac ako polovica zariadení pripojených na internet v nemocniciach zraniteľná a v prípade kybernetického útoku by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia a života pacientov.

Bill Gates rozbieha kampaň za digitálnu identitu v 50 krajinách

Možnosť odcudzenia súkromných údajov, narušenia súkromia a práv občanov však zďaleka nie sú jedinými nebezpečenstvami digitálnej identity. Používanie mobilných telefónov a iných bezdrôtových technológií má dôsledky na zdravie. Napriek tomu je zavádzanie digitálnej identity vo svete v plnom prúde.

Minulý týždeň Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov v spolupráci s Rozvojovým programom OSN (UNDP) spustila celosvetovú kampaň „50 za 5″, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby digitálna identita a digitálne peňaženky fungovali do roku 2028 v 50 krajinách.

„Akými nástrojmi sa bude vyznačovať Nový svet? Každý by mal mať digitálnu identitu, každý by mal mať bankový účet a každý by mal mať smartfón. Len vtedy sa bude môcť uskutočniť čokoľvek. Všetko ostatné stojí na týchto základoch,“ povedal na tohtoročnom zasadnutí MMF Nandan Nilekani, indický podnikateľ a zakladateľ spoločnosti Infosys.

Prečítajte si aj