Štvrtok 19. septembra, 2024
Český europoslanec Tomáš Zdechovský. (zdechovsky.eu)
»

Europoslanec Zdechovský: Musíme zabezpečiť, aby EÚ nepodporovala teroristické organizácie

V týchto dňoch sa široko diskutuje správa, že peniaze z rozpočtu Európskej únie skončili v rukách ľudí napojených na organizácie, ako je Hamas, ktorý nedávno uskutočnil teroristické útoky na Izrael a zavraždil stovky ľudí. Podľa českého europoslanca Zdechovského to nie je žiadnou novinkou.

„Už pred rokmi sa zistilo, že európske peniaze v minulosti smerovali okrem iného aj na vyplácanie tučných rent palestínskym teroristom a ich rodinám,“ píše Zdechovský (KDU-ČSL) na svojom Facebookovom profile.

Peniaze európskych daňových poplatníkov podľa neho skutočne „putovali na činnosť teroristickej organizácie“. Verí, že odhalenie týchto skutočností prispelo u niektorých štátov k zastaveniu ich humanitárnej pomoci.

„Práve kvôli tomu, akým spôsobom boli použité peniaze určené na humanitárne účely, niektoré európske štáty už zastavili financovanie palestínskej samosprávy. Medzi nimi aj Česká republika,“ píše europoslanec.

Podľa Zdechovského nastal čas, kedy je absolútne nevyhnutné „zabezpečiť, aby sa EÚ nijakým spôsobom nepodieľala na podpore teroristických organizácií ani ľudí na ne napojených a nepodrezávala si tak pod sebou konár“.

„Z tohto dôvodu momentálne považujem za obrovskú chybu, že sa Európska komisia nakoniec rozhodla zvýšiť pomoc pre Gazu až trojnásobne!“ hovorí poslanec Európskeho parlamentu.

Humanitárna pomoc na palestínskych územiach

Podľa nedávnych správ bola určitá časť z odhadovaných 880 miliónov eur, ktoré boli od roku 2000 vyčlenené na pomoc palestínskym územiam, použitá na iné účely ako na humanitárnu pomoc.

„Udalosti posledných dní nám pripomenuli, že je najvyšší čas pristúpiť k riešeniu toho, aby európske peniaze nekončili v rukách (nielen) palestínskych teroristických organizácií,“ uviedol europoslanec Zdechovský.

Časť peňazí EÚ putovala do vreciek palestínskych teroristov a ich rodín alebo bola použitá na výstavbu podzemných tunelov či bunkrov, ktoré teroristi využívajú na svoje útoky proti Izraelu.

V novembri 2020 bola v Rakúsku vykonaná rozsiahla operácia zameraná na financovanie terorizmu. Pri tejto akcii zabavili 10 miliónov EUR a našli 30 podozrivých osôb napojených na Hamas a Moslimské bratstvo. Vyšetrovanie odhalilo, že podozriví mali priame kontakty na islamistické skupiny v Sýrii.

Financovanie Palestíny zo strany EÚ pokračuje

Predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová. (Lukasz Kobus / European Union, 2023)

Európska komisia sa napokon rozhodla strojnásobiť pomoc pre Gazu. Česká republika pritom palestínskej samospráve neposlala žiadne finančné prostriedky už šesť rokov.

„Komisia bezodkladne navýši súčasný balík humanitárnej pomoci pre Gazu o 50 miliónov eur,“ povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. „Celková suma sa tak zvýši na viac ako 75 miliónov eur.“

Leyenová dodala, že Komisia bude „naďalej úzko spolupracovať s OSN a jej agentúrami s cieľom zabezpečiť, aby sa táto pomoc dostala k tým, ktorí ju v pásme Gazy potrebujú“.

Leyenová uviedla, že komisia „podporuje právo Izraela brániť sa proti teroristom z Hamasu“, ale zároveň chce „plne rešpektovať medzinárodné humanitárne právo“ a chce zabezpečiť podporu pre „nevinných civilistov v Gaze“.

„Daňoví poplatníci EÚ tak zaplatia napríklad trojnásobné množstvo vriec ryže. Hamas, ktorý ovláda Gazu (obyvatelia Gazy si ho zvolili; získal 44,5 % hlasov), tak získa viac peňazí na vražedné zbrane,“ napísal český ekonóm Lukáš Kovanda. „Je to financovanie terorizmu, aj keď nepriame.“

„Gaza nepochybne čelí humanitárnej katastrofe. Napriek tomu si nie som istý, či posielanie trojnásobnej finančnej pomoci a zdvojnásobenie kontroly je optimálny prístup,“ píše český minister pre európske záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Je potrebné starostlivo zvážiť všetky finančné prostriedky, ktoré sa na toto územie posielajú a ich kontrola by mala byť oveľa dôkladnejšia,“ uviedol minister. „Predsa len, je príliš veľa prípadov zneužitia medzinárodnej pomoci v pásme Gazy.“

Prečítajte si aj